24 Şubat 2011 Perşembe

ISPANAKLI KOLBÖREĞİ(EL AÇMASI)







Ailemden öğrendiğim nefis kol böreği tarifi,teyzem sıkça yapar...Benimde vazgeçemediğim börek tariflerim arasına girdi.Hamurun nişasta ve un karışımı ile açılması,farklı bir lezzet ve çıtırlık veriyor ....Arzu ettiğiniz iç tercihini yapabilirsiniz.


Hamur için:


500-550 gr un(böreklik)
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı tuz (silme)
1 su bardağı ılıksu

İç için:
750 gr ıspanak
2 baş orta boy soğan
¾ çay bardağı sıvı yağ (mısır özü)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1/2 tatlı kaşığı sumak(Ispanağın otsu tadını almak için)


Hazırlanışta,


1,5 çay bardağı sıvı yağ(zeytinyağı ve mısırözü karışık)
1 su Bardağı un
1 su bardağı nişasta



Üstü için

2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hamur için,su dışındaki tüm sıvıları yoğurma kabına alın.Tuzu ekleyin.Azar azar un ve ılık suyu ekleyerek hamurunuzu yoğurun.Ele yapışmayan hamuru tezgahınıza alarak unsuz zeminde 3 dk daha yoğurun.Buzdolabında 1 saat kadar bekletin.


Ispanaklarınızı bol suda yıkayın.1-2 parmak kalınlığında doğrayın.Kaynamış suda 1 dk kadar haşlayın.Diğer yanda ince doğranmış soğanı yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Haşlanmış ,süzülmüş ıspanakları da ekleyerek 1 dk kavurun.Baharatları ekleyerek soğumaya alın.



Dinlenmiş hamuru 16 bezeye ayırın. Nişasta ve unu harmanlayın Her bir bezeyi 35 cm büyüklüğünde ince açın.Açtığınız yaprağın üzerine yağ karışımı incecik gezdirin.


Yarım ay(D) şekline getirdiğiniz hamur yaprağının üstüne tekrar yağ gezdirin.Ispanak iç’i yarım ayın uzun kısmına koyun.Kenarları içe katlayarak rulo haline getirin.



Yağlanmış fırın tepsisine kol böreklerinizi dizin.(her tepsi 8 adet 2 fırın tepsisi)Yağ ile çırptığınız yumurta karışımından sürün.Her bir ruloyu 4 e bölün.



175-200 derecelik fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar 30-35 dk pişirin.Afiyet olsun.



Not :Bu börek oldukça bereketli ve çıtır çıtır oluyor,arzuya göre peynirli ve kıymalı içte kullanabilirsiniz.

Birde bu tarifin kamera önü ve arkası olsun değil mi ama ? :)

ARNAVUT CİĞERİ






Yıllardır evimizde pişen yapım şekli ile aslında zeytinyağı ile kızartılırdı Arnavut ciğeri,ancak ağır geldiği için zeytinyağ ve ayçiçek yağını karıştırarak kızartıyorum.
Tarifimiz şöyle

700 gr Kuzu ciğeri(Zarı temizlenmiş,iri küp doğranmış)
1 Çay bardağı Un
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz veya pul biber

Kızartma için
2 Çorba Kaşığı Un(ikinci kez kızartma için)
1,5 su bardağı sıvıyağ(1 su bardağı ayçiçeği,1/2 Su bardağı zeytinyağı)

Servis için
Kuru Soğan(Halka doğranmış piyazlık,sumaklı),kimyon,maydanoz (Arzuya göre)


Zarı temizlenmiş ve küp doğranmış ciğerinizi tel süzgeçinize alın,kanlanmış ise süzün(benim ciğerimden 2 damla kan aktı sadece)Taze ciğer için lütfen bildiğiniz kasaptan yardım alın.

Kızartma yağınızı,derin çelik tencereniz alıp ,kızmasını beklerken Derin bir kapta un,tuz,kırmızı biberi bir kapta karıştırın.Ciğerleri bu karışıma alıp harmanlayın.

Kızgın yağa, elinizle hafif ununu kapta bırakarak attığınız ciğerleri 1-1,5 dk kızartın.Yağdan ciğerlerinizi süzerek alın.İkinci kızartma için yağın kızmasını beklerken,derin kabınızda azar azar 2 kaşık ununuzu ciğerlerin üzerine serpiştirin…Ciğerlerinizi tekrar yağa atarak ,karıştırarak kızartın(1dk kadar)

Yağdan aldığınız ciğerleri kapaklı bir kaba alın,kızarttığınız yağdan 5-6 çorba kaşığı gezdirin.Beze sararak dinlendirin ( 15 dk kadar)

Sumaklı soğan piyazı eşliğinde,üzerine kimyon, arzuya göre maydanoz ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Not :Yumuşak ve lezzetli Arnavut ciğeri için,2-3 püf nokta var:
*Ciğerinizi asla yıkamayın,zira sertleşir.Küçük doğranması kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken.
*2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler,ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli…
*Üzerini kapatarak,dinlendirdiğiniz Arnavurt ciğeriniz yumuşacık olacaktır.

18 Şubat 2011 Cuma

Yeşil Mercimekli Ispanak Kökü




1 kg ıspanak
½ çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı sıvı yağ(mısırözü)
1 baş soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
½ çay bardağı limon suyu
Tuz.

Ispanaklarınızı ayıklayıp,kökleri(bıçakla artı işareti yapın,kolay pişer) 2-3 cm boyunda saplarla birlikte doğrayın(Kalan yaprakları kavurup börek içi olarak kullanabilirsiniz)Sebzenizi bolsuda yıkayın.(ilk yıkama suyuna sirke eklerseniz hem dezenfekte etmiş olursunuz hemde çamurundan kolay arınır)

Soğanı yemeklik ince doğrayın,sıvı yağda tencerenizde pembeleşinceye kadar kavurun.Önce ıspanaklarınızı ,ardından yıkanmış mercimekleri de üzerine ekleyerek tencerenin kapağını kapatarak ıspanaklarınızın su salmasını bekleyin.

Yarım su bardağı sıcak suda erittiğiniz salçalarınızı ıspanaklarınıza ekleyin,yemeğinizin üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyin.Limon ve tuzunu ekleyip,20-25 dk kısık ateşte mercimekler tam pişinceye kadar pişirin.

Afiyet olsun

*Limon suyu ,ıspanağın otsu tadını yok eder.
*Yeşil mercimeği kara suyu çıkıncaya kadar ayrı haşlayıp yemeğinize pişmeye yakın ekleyebilirsiniz,ancak ben o suyu kullanmak ve mercimeğin tadının ıspanağa tam geçmesi adına haşlamadan ekliyorum.Tercih sizin…
*Arzuya göre yoğurtla servis yapabilirsiniz

17 Şubat 2011 Perşembe

TON BALIKLI KUSKUS MEZESİ



1 çay bardağı kuskus
160 gr konserve ton balığı(2 küçük kutu)
7-8 dal dereotu
2 dal ince taze soğan
5 kaşık mayonez
2 adet yumurta (katı haşlanmış)
Tuz


Kuskusu haşlayın,süzün ve soğutun.Yumurtalarınızı katı haşlayıp,minik doğrayın..Derince bir kaseye,mayonez, ince kıyılmış taze soğan ve dereotunu alın.Yağı süzülmüş ton balıkları nı ekleyin,çatalla liflerine ayırın.Malzemelerinize yumurta ve kuskuslarınızı ekleyin ,tuzunu ayarlayın.Tüm malzemeyi iyice karıştırın.

Afiyet olsun.

16 Şubat 2011 Çarşamba

ŞADOK(ağaç kavunu) REÇELİ(tatlısı)






Blogumun ilk ve özel tarifinin, siz izleyenlere tadı gibi tatlı anlar bırakmasını diliyorum.Şadok,ülkemizde yeni üretimine başlanmış bir narenciye....Greyfurt a benzer,ancak daha büyük ve armutumsu ,iç kesecikleri sulu meyvesi ile narenciye severlerin yeni gözdesi.

Turunç reçelinin her evde bu mevsimde Mersin'de pişirilmesine karşılık değişik   bir deneyim Şadok reçeli.Turunç reçelinden daha zahmetsiz(tatlandırma adına),hazırlaması daha kolay....
Yöresel adıyla Kurugreyfurt.....İşte Şadok Reçeli tarifi(tatlısı)
1 Adet Şadok 250 gr şeker
1,5 su bardağı su
2 çorba kaşığı limonsuyu
18-20 adet kürdan
1 çimdik rende artığı
Servis İçin Kaymak

YAPILIŞI
Kabukları meyveden ayırmak için,portakal soyar gibi 6 parca olarak ayırın.her bir yaprağı rendenin ince kısmı ile rendeleyin(buaşamada el ayarı önemli ne tam beyazlar çıkacak ,ne de sarı kısım tam kalacak)


Her bir yaprağı,boyuna 2-3 parçaya kesin,suda 15 dk kadar haşlayın,soğuk sudan geçirin.Kıvırarak kürdanla sabitleyin.
Pişirme tencerinizde,şeker su ve bir çimdik rende artığını eritin,şerbetiniz kaynamaya yakın kabuklarınızı ekleyin.Reçeliniz suyunu çekinceye kadar (20-25dk) pişirin.Ateşten almaya yakın limon suyunu ekleyin.
Soğuduktan sonra kaymak ile servis yapın.