19 Mart 2012 Pazartesi

Hamursuz mantı:MANTAR MANTISI


Kaşarlı ve pastırmalı mantar dolmayı nefisyemektarifleri.com'la paylaştıktan sonra izleyeciyi yorumuyla hayat buldu mantar mantısı,kardeşi aslında mantar dolmanın...

Mantının üstüne baharat eklemek ev adetimizdir,öyle kuru kuruya bir salçalı veya biberli sos dışında sumak ve kuru naneyi'de çok severiz üstünde.Mantar ve kıymanın uyumu sarımsaklı yoğurdun  tadıyla taçlandı bu tarifte...Tarife geçelim mi?

300 gr iri kültür mantarı
100-150 gr kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 adet domates
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber

Üzeri için,
3-4  çorba süzme yoğurt
Sarımsak
Tuz

Tereyağ,pul biber,kuru nane


Mantarlarınızın saplarını ayırın,yıkayarak birkaç damla limonsuyu eklediğiniz suya ıslatın.Soğanı ince yemeklik doğrayın,sarımsağı ince kıyın,2 çorba kaşığı sıvıyağ ile malzemeyi yanmaz tavanızda kavurun,kıymayı ekleyin.Kıymanızın rengi dönünce ,rendelediğiniz domatesi ekleyin.Salçanızı ekleyin,tuz ve karabiber ile tatlandırın.Suyunu çekinceye kadar kavurun.
Mantarlarınızın içini, çay kaşığı yardımı ile siyah kısımlarını alacak şekilde temizleyin.Tatlı kaşığı ile kıymalı içinizi mantarlarınıza bastırarak doldurun.
Fırın kabınıza mantarları dizin,200-225 derecelik fırında 50 dk kadar pişirin.


Servis için, mantarlarınıza porsiyonluk veya tamamına sarımsaklı yoğurdunuzu ekleyin,tereyağla hafif yaktığınız tatlı pul  biberi, nane ile ekleyerek servis yapın.
 
Tarif LION dergisinin Eylül-Ekim 2011 sayısında yayınlanmıştır.

13 Mart 2012 Salı

Zeytinyağlı Kereviz(mandalina sulu)


Lıon dergisinin editörü ,118-U Federasyon’u  geçmiş dönem genel yönetmenlerinden Ln. Danyal Kubin’den elektronik posta alınca heyecanlandım.Öyle ya,”dergimizin aktüel” bölümü için şiir,bulmaca ,yemek tarifi gibi konularda tüm Lıonlar’dan deneyimlerini paylaşmasını istiyordu.Kısa yazışma sonucunda,derginin bu yıl ki(2011-2012 hizmet dönemi)  tarif ve fotoğraflarına karar verdik.Tarifim LION dergisinin Kasım -Aralık sayısı 2011 sayısında yayınlandı.





Fotoğraflar ve tarif benden,denemesi tüm Lıonlar'dan ve tüm izleyenlerden,mevsim sebzesinin mandalina suyu ile uyumunu,zeytinyağlı severseniz damaklara keyif veren lezzetini kaçırmayın…




1 adet büyük boy kereviz
1 adet büyük boy patates
1 adet büyük boy havuç
1su bardağı konserve bezelye
6 adet arpacık soğan
1,5 su bardağı mandalina suyu
½ çay bardağı su
¾ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker


Kerevizinizi soyun,iri küp doğrayın,limonlu suya ıslatın.Patatesleri,kerevize oranla biraz daha küçük oranda küp haline getirin.Dış kabuğu traşlanmış havucu 2-3 mm lik dilimleyin.

Zeytinyağının yarısını  pişirme tencerinize alın,yağı yakmadan kabuklarını soyduğunuz tüm soğanları hafif kavurun,patates ve havucu ekleyip , kavurmaya devam edin.Yarım çay bardağı sıcak suyu ile  malzemeyi 3 dk kadar pişirin.

Kerevizleri ,ardından mandalina suyunuzu tencerinize ekleyin.Ateşi yüksek ısıya getirin.Kaynamaya başladıktan sonra,tuzunuzu ve şekeri ekleyin.Orta hararetli ateşte,kapağı az açık 20 dk kadar pişirin.

Zeytinyağlı yemeğinizi ateşten almaya yakın,bezelye ve kalan zeytinyağınız ekleyin,1-2 dk daha pişirin.
Not:Eğer kereviziniz yapraklı ise ayrı bir rahiya ekliyor,bu tarife…Ancak görüntüde siyahlık oluşuyor.Tercih sizin..
Zeytinyağlığınızın gerçek lezzeti için,lütfen 3-4 saat oda sıcaklığında bekletin.
Tarifi,sebzelerin pişme sürelerine göre hazırladım,lütfen tencerede kontrollü olarak pişirin,düdüklü tencerede aynı sonucu alamayabilirsiniz.

Yemeği pişirim esnasında karıştırmayın.



12 Mart 2012 Pazartesi

Pür-sıhhat:Etli Pırasa


Pırasaya,annemin amcası pür-sıhhat dermiş.Çoğumuzun burun kıvırdığı,aslında doğru pişirildiğinde zevkle tüketilen bir sebze....Mevsim itibariyle artık kartlaşıyor,yaz böreklerim için haşlayıp veya kavurup derin dondurcuda artık yerini almalı....
Mevsiminde hafif ekşili,dondurucudan yaz domatesi ile pişer evimizde etli pırasa,salça tadı baskın olmamak kaydıyla,tercihim domates salçasında yana...

750 gr ince pırasa

150 gr kuşbaşı et

2-3 orta boy domates(derin dondurucudan yaz domatesi)

½ tatlı kaşığı domates salçası

3/4 çay bardağı zeytinyağı

½ limon suyu

Tuz
Çelik tencereye aldığımız eti, zeytinyağı ve su ile etimizi yarı  pişmiş hale yakın pişirelim.Pırasalarımızın  dış kabuklarını temizleyelim,5-6 cm boyutunda doğrayalım, yeşil yapraklarının taze kısımlarını da  kullanalım.Domatesleri küp yemeklik doğrayalım.
Yarı pişmiş etlerimizin üzerine yıkanmış ve doğranmış pırasalarımızı ekleyelim,tencereyi çırparak su salmasını sağlayalım.Üzerine domatesleri ekleyelim,1 su bardağı sıcak suda  erittiğimiz domates salçasını dökelim.Pişmeye yakın limon suyu ve tuzunu ekleyelim.20-25dk orta hararetli ateşte pişirelim.




Afiyet olsun.

10 Mart 2012 Cumartesi

Hafta sonu :İki peynirli dereotlu omlet




Omletleriniz, hafta sonu kahvaltı  sofralarınızda daha bir özenle mi hazırlanır bilmiyorum ama benim mutfağımda öyle...Kahvaltı soframın vazgeçilmezini sebzelerle ve değişik kuru  veya  taze otlarla lezzetlendirmeyi severim.Omletini,dereotlu ve peynirli sevenler için,işte tarif...



2 yumurta

2 çorba kaşığı süt

2 dal dereotu

1,5 çorba kaşığı rendelenmiş beyaz peynir

Tuz Karabiber

Tereyağ



İçi için,2 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar



Hazırlanışı



Yumurtaları bir kasede çırpın,süt, kıyılmış dereotu,beyaz peynir ,tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştırın.Tereyağını ısıttığınız teflon tavanıza malzemenizi homojen şekilde yayın.



Bir yüzü pişen omletinizi kapak veya tabak yardımıyla çevirin,diğer yüzüde aynı derece pişirdikten sonra sıcak olan yüzü üste kalacak şekilde tekrar çevirin.Sıcak omletin üzerine rendelenmiş kaşar peynirini yayın.






Omletinizi zedelemeden dikkatlice rulo haline getirin.Arzu ettiğiniz gibi süsleyerek sıcak servis yapın…



Afiyet olsun

9 Mart 2012 Cuma

Sihir küpte miydi?:Şalgam suyu

Portakalveçiçeği'nin  açtığı eve en son gittiğimde kırılmış gördüm toprak küpü depoda öylece.Canım sıkıldı....

Annemin şalgam suyunun mayalanması(kepekli bulgur unu) için soba yanına koyduğu omuz boyumun biraz altında küptü çocukluğumda,kapak olarak melamin tabak seçilmiş,üzerinde emaye cezve...Daldırırdık cezveyi şalgam suyu dolu küp'e,hasbel kader gelen uzun kesilmiş kara havuçları bardağımıza koyardık.Anımsadıklarım....

Şimdilerde,kebapların ve rakının eşlikçisi,lise yıllarında okul dönüş yolunda küçük dükkan Mahmudiye'de ya şalgamcı Suphi,veya Özkan...Çıtır kazan  simidi ve yanında şalgam,acılı isteyene  anında acı turşu suyu eklenir.Üst dudağın 2 kenarında kalan   kırmızı bıyık yapan şalgam suyu peçete ile iyi silinmediyse yandık,evde anneden fırça "yine sokakta pis şalgamı " içmiştik.Olsun,çok lezzetliydi :))

Evlendikten sonra kayınvalidemden ölçülü öğrendim şalgam yapmayı...Yıllarca Adana'da yaşadıkları için bizim gibi heryıl evlerinde yaparlarmış,annemin lezzetini bulduğum ve Mersin'li olmanın antremanıyla işte kolay ,lezzetli ev yapımı  tarif...



1 Adet Büyük Boy Şalgam

1 Adet Büyük Boy Pancar(Rengi ve işin püf noktası)

1 kg. Siyah Havuç

1,5 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu

2 servis kaşığı salamuralık tuz

Yarım somun ekmek

30×30 cm boyutunda temiz tülbent bez

1 adet 10lt lik pet kavanoz




Şalgam,pancar ve havuçların dış kabuğu tıraşlanır,şalgam ve pancarlar dilimlenir,havuçlar boyuna 4 e bölünür…Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak düğüm atılır uçlarından…..Tüm malzeme tuz hariç bidona doldurulur..Tuz bir miktar suyla iyice eritilir,bidona aktarılır…bidon ağzına kadar suyla doldurulur.Ağzı sıkıca kapatılır.

Önerim malzemeleri soyarken ve doğrarken eldiven kullanmanız,zira özellikle havuç simsiyah yapıyor..Yada daha sonra eliniz ancak çamaşır suyu temizliyor:(

15 gün bidon kapağı ASLA açılmayacak. Serin bir balkon köşesinde muhafaza ediniz.
15 gün sonunda kesinlikle maya görevi gören tülbentin petin içinden çıkarmanız gerekiyor… Şişelere doldurarak şalgam suyunu soğutarak içme zamanı .Ayrıca buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz…İçindeki sebzelerin tadına doyum olmaz :))









1 Mart 2012 Perşembe

Bugün sandık,sepet,fotoğraf karıştırasım geldi....



Bugün kendim için birşey yapayım istedim,fotoğraflarını çekerek bana ait nostaljiyi arşivledim.....Her ne kadar bazen döküntücü olduğumu düşünsemde,"o" nostalji benim parçam......:)



Bugün sandık ,sepet karıştırasım geldi....Bazen yaparım,"özlediklerimi" anımsamak,bana verdikleri kıymeti anlamak bazende ne kadar şanslı bir çocuk olduğum için.Bilenler,beni anlar....


Bugün;sandık, sepet, fotoğraf karıştırasım geldi,ŞANSLIYIM,çünkü bugün benim doğum günüm...





Not:Siyah beyaz fotoğraflar,1973-1978 yıllarında çekilmiştir.Fotoğrafın, fotoğrafı olarak hayata geçmiştir