Orta Anadolu'nun Karadeniz'li olmayan ancak Karadeniz'in yeşilliğine sahip Çorum'un şirin beldesi İSKİLİP...Sıcak insanı,bozulmayan doğası ve kendine has lezzetleri,ressam Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun aşık olduğu ve eserlerine ilham olan yer....
Büyük kazanlara alınan soğan, tereyağ ve zeytinyağı kavruluyor,ardından yöresel pirinçle pilav pişiriliyor.Pilav, beyaz pamuklu kumaştan çuvallara alınıyor.
Yine aynı kazanlara kemikli etler alınıyor,suyu, baharatı ve tuzu ayarlanıyor.İçine 3 ayak yerleştiriliyor.Sini üzerine yerleştirilen çuvalla birlikte pilav saç ayağın üstüne yerleştiriliyor.
Kazan içindeki son işlem yağlı kağıt,çuvalların üstüne seriliyor.Kapağı kapatılan kazanın kenarı,az bir miktarı açık olmak üzere hamurla kapatılıyor.Bunu duyduğumda işte bakır tencere işte düdüklü tencere mantığı demekten kendimi alamadım :)Altında 12 saatlik odun ateşi..
Pilavın bukadar lezzetli olmasının sebebi kanımca pirincin cinsi,etin buharında lapa olmaması( yağlı kağıtla önlenmesi) ama en önemli püf nokta etin kokusunun sinmesi,çünkü bu yörede hayvanlar doğal besleniyor.
Yırtma,sulu yemek olarak kondu soframıza,ekşili sebze lezzetseverlere şiddetle önerim.Taze yapraklar yırtılarak bulgur ve etle pişiriliyor,hani yaprak sarmalarımızı çok pişirdiğimiz zaman alt sıra dağılır.Salçalı,sulu ve ekşili versiyonu.Kaşıkladıkça kaşıklayası geliyor insanın....
Sirke salatasını önce bildiğimiz cacığa benzettim,pembe rengi değişik geldi ve kaşıkladığınız zaman sonderece sulu lezzet.Meğer "Çatal kara" üzüm cinsi bu yörede de üretiliyormuş.Yöresel üzümden yapılan sirke,bu lezzette yerini almış.Hazmı kolaylaştırdığı için İskilip dolmasının yanında yer alıyor.Bence çok yakışan bir lezzet.
Un helvası,sütlü ve tereyağlı.Bildiğim lezzetiyle şekliyle çok farklı,bembeyaz rengi ve lezzetiyle finaldi.Nefis...
Siz siz olun,Çorum' a giderseniz,İskilip'i mutlaka görün ve lezzetlerini tadın...
Resim yazısı ekle |