19 Temmuz 2012 Perşembe

Vişne Likörü



Geçen yıl bir komşumdan öğrendiğim ve denediğim vişne likörü tarifi hoşumuza gidince bu yıl ,üretimi  bir kalem daha fazlalaştırdım. 12 kilo vişneyi yıkamak ve ayıklamak biraz yorucuda olsa ,bu lezzet için değer :)


Sevgili komşum Sibel Fırsatbul  likörle beraber önce çikolatayı sundu,ardından en içten misafirperver  tavrıyla Türk kahvemizi…Sonradan sohbetlerimiz esnasında öğrendim ki önce likör ve çikolata tüketilir,ardından Türk kahvesinin leziz tadına varılırmış.Gerçekten de öyle…
          Araştırmalarım sonucu saf alkol kullanıldığını da öğrendim.Visvot da deniyormuş bu içeceğe….
         Vişnenin kendine has ekşiliği,tarçın ve karanfille taçlanan lezzet…Önerim soğuk tüketilmesi.Çikolatanın dayanılmaz tadına eşlik etmeye hazır…


İşte tarçın ve karanfil ölçüsüyle kendi damak zevkime uyarladığım  tarif :


2 kg vişne

2 adet 70’lik votka

3 su bardağı şeker

2 adet çubuk tarçın(baskın tarçın tadını azaltabilirsiniz)

7-8 adet karanfil

20X20 cm Tülbentlik bez

Büyükçe bir  kavanoz(5 litrelik)



Vişnelerimizi yıkayalım , sapları ayıklayalım.Çubuk tarçın ve karanfilimizi temiz  bezimize alarak karşılıklı köşeleri bağlayarak bohçalayalım(veya kenarları dikebilirsiniz)


Tarçınlı  bezinizi kavanoza alın,üzerine  önce vişneleri ardından,şeker ve votkanızı ekleyin.Kavanozunuzu sıkıca kapatın. Kavanozun  üstünde bir miktar boşluk kalmalı.İlk 1-2 gün kavanozunuzu çalkalayarak şekerin erimesiniz sağlayın.Serin ve güneş almayan bir ortamda 35-40 gün  bekletin.
Likörünüzü süzüp,cam şişelere alıp,soğuk tüketin.

Şeker bayramında dostlarınıza  değişik bir lezzet sunmak isterseniz şimdi vişne zamanı J

Afiyet olsun




10 Temmuz 2012 Salı

Zeytinyağlı Barbunya


Zeytinyağlı barbunya bir evde 50-60 yıldır aynı şekilde pişer mi?Bizim evde pişer.Hesap basit….

Aile dostumuz  Hamiyet Arman 1920 li yıllarda annesi İsmet hanım teyzenin kucağında Girit’ten  mübadele ile geldiğinde  henüz kırkı çıkmış imiş.Hamiyet teyze sağ bugün sağ 85 yaşının üstünde.Anlaşılıyor ki, Giritli'lerin uzun yaşam kaynağı zeytinyağı, yaşadıkları şehrin mutfağına  ailesiyle birlikte gelmiş.
   Annem zeytinyağlı barbunyayı pişirmeyi Hamiyet abla’dan öğrendim derdi.Genç kızlık ve yeni evlilik dönemleri beraber geçtiğini hesaplarsam evet bizim evde zeytinyağlı barbunya bizim evde hep aynı pişer J
       Taze barbunya’ya sarımsak ve salça koymak yerli halkın işi,birde havuç….Pilaki ile zeytinyağlı taze barbunyayı karıştırmamak gerekiyor kanımca.Kuru barbunya ve kuru fasulya plakisine daha çok yakışıyor  salça.
        Giritliler yerli halk değimli?Elbette yerli,ancak zeytinyağlılara  salça eklemek yaşadığım yörede  Arap kökenlilere ait damak zevki….
      Tarifini verdiğim zeytinyağlı barbunyanın yaz domatesinin ait hafif ekşimsi tadıyla ve domatese oranla  dengeli eklenen kuru soğanıyla hafif çatlatılarak, zeytinyağının yakılmadan   pişirilmesi önemli…İşte tarif.



1kg Fransız barbunya(ayıklanmış 4 su bardağı)

2 adet kuru soğan

3 adet domates

2 Adet yeşil biber

¾ subardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı şeker(silme)

Tuz

3 su bardağı sıcak su(barbunyanızın cinsine göre ve ateş hızına göre değiştiriniz)



Barbunyayı taze kabuklarından ayırarak,kaynar suda kara suyu çıkıncaya ve hafif yumuşayınca kadar(15 dk kadar)haşlayalım(Barbunyanızın cinsine göre değişebilir)



Soğanları yemeklik ,biberlerimiz halka doğrayalım.Zeytinyağımızın yarısını çelik tencere alalım,soğanları ardından yeşil biberleri ekleyerek hafif kavuralım.Kabuğu soyulmuş 2 tavla zarı büyüklüğünde domatesi ekleyerek tencere kapagı kapalı 15 dk pişirelim.
   Pişen sosa sıcak barbunyaları ekleyelim,sıcak suyunuzu,şeker ve tuzumuzu ekleyelim.





Yaklaşık 40-50 dk orta hararetteki  ocakta suyunu çekinceye ve barbunyalar çatlayıncaya kadar pişirelim(yarım kapak açık).Yemeğimizi ocaktan almaya yakın kalan zeytinyağını ekleyelim.
3-4 saat oda sıcaklığında bekletelim.

       Zeytinyağlı barbunyanın yanında  benim tercihim acı sivri süsbiber ve taze ekmek…Süs biberler saksıdanJ





Afiyet olsun.