27 Ağustos 2012 Pazartesi

KIZILCIK MARMELATI




Kızılcık, hasat zamanı dalına vuruldukça bir sonraki yıl  çok ürün verirmiş. Gözne yaylasının yerli halkı böyle söyler.İnsan kıyamıyor bir ağacı sopa ile dövmeye ama,bu meyve çırpılarak toplanıyor.
 
                                                      
 Ağaç olarak bakım istemiyor,aşısız doğal haliyle her yıl ne kadar ürün verirse.Yeter ki baharda her meyveli ağaç gibi dolunun gazabına uğramasın.
                                                   
Yaylamızın klasiği kızılcığın, kışlık şurup ve  marmelat yaparız.Belki bir likör denemem olacak.
                                                  

Hasatı bugün yaptık.Aman dikkat kızılcık ağacı alerjiktir ve kaşındırır.Çırpma işlemden uzak durun.
                                                        
Çırpılan kızılcıkların  önce kaba yaprak ve dalları ayrılır.Yıkanır ve alacaları ayrılır.
                                                                                                                          
Marmelatı için ,tüm hafif ekşi meyveler için şeker oranı meyve ezmesine göre daha fazla eklenerek yapılıyor.Tartlarınızda da zevkle kullanabilirsiniz.

İşte tarif;

 
3-4 kilo kızılcık(pişmiş, püre hali 1 kg, 1 ölçüden eksik)
 
 Şeker( yaklaşık 1  ölçü,1.200 gr)
Bir çay kaşığı limon tuzu


                                              

Derince bir tencere 1 çay bardağı ılık su ile kızılcıklar  tencereye alınır.Pörtletinceye kadar(yöresel tabir sanırım,çekirdekleri ayrılıncaya kadar),sürekli karıştırılarak pişirilir(Dikkat dibi çabuk tutar)

Ilıyınca bir tencere üzerine delikli kevgir(delikli süzgeç) yerleştirilir.Pişmiş kızılcıklar sürtülerek püre hali elde edilir.(ben bu iş için bakır tenceremin üstüne tam oturan bakır kevgirimi kullanıyorum)

      


Püre  ve şeker bir derin çelik tencerede karıştırılır,  şeker eritilir.Karışım  önce harlı sonra yavaş ateşte 10-15 dk pişirilir(delikli kepçe ile köpüğü alınız ).Ocaktan alınmasına yakın limontuzu eklenir.(Dikkat dibi çabuk,tutar sürekli karıştırınız)

Sıvı kıvamlı marmeladınızı geniş  emaye veya cam kaba alınız.Güneşte üzeri tülbent veya mutfak şemsiyesi örtülü şekilde 2-3 gün temiz ve tozsuz ortamda sık karıştırarak güneşte pişiriniz.


Ekşi- tatlı reçel severler için,AFİYET OLSUN.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

BAHARATLI TUZLU BİSKÜVİ


Emine ablamın sütü mis gibi kokar,sabahları sıcak sıcak ineğin memesinden sağdığı zaman  getirir.Taze süt bulmak yayla zamanı ancak mümkün olabiliyor.Oysa yaşadığım şehir Mersin’de de kapıma süt geliyor….Yok aynı değil, ne kokusu ne tadı…
                                                 
      Topladığım kaymaktan ve kokusundan anlıyorum.Çünkü doğal otla besleniyor.Kaynamış sütten 2 -3 kez kaymak topluyorum soğuyana kadar sapsarı…..

       Tarif ölçüsündeki kaymağı  yaklaşık 7-8 kg sütten toplayarak derin dondurucuda sakladım.Kaymakları  nasıl değerlendirebilirim düşüncesi kafamda hep vardı. Annem olsa yağ çıkartırdı,kimbilir bundan sonraki değerlendirme “taze ev tereyağı “ olur.
       İtiraf etmeliyim mümkün olduğu kadar mutfağıma  sokmamaya gayret ediyorum margarini….
      Tüm tariflerim gibi bu tarifi de ben ölçüledim,taze süt kaymağı ile bisküvi yapmak hem doğal olduğu için hemde ev yapımı yoğurdumun yağ oranını hafiflettiği için bizim soframız için ideal  .Baharatlarla lezzetlenen  bu kıtır bisküviyi mutlaka deneyin.Tarifim şöyle,

400 gr un

1 su bardağı süt kaymağı

¾ Çay bardağı Zeytinyağı

¼  Çay bardağı Limon suyu

1 çay bardağı süt veya su

1 çorba kaşığı tuz(silme)

½ çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
                                               
Süslemek için,acı veya tatlı pulbiber,kekik,rendelenmiş beyaz peynir


Tüm sıvıları ve kaymağı yoğurma kabına alın,kabartma tozu ve tuzu ekleyin.Elenmiş ununuzu yavaş yavaş ekleyerek çok sert olmayan bir hamur yoğurun.Hamuru 30 dk buzdolabında  dinlendirin.Hamurunuzu 5-6 mm kalınlığında açın.Ben kesmek için mantı keseceğimi kullandım.Arzu ederseniz ruletle de kesebilirsiniz.
                                             

Tuzlu çöreklerinizin üzerini arzu ettiğiniz malzemelerle süsleyin.
                                             
180 derecelik fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.



Afiyet olsun

Karadut Reçeli

                                                                


 Sincaplardan nihayet sıra bize geldi desem yalan olur J Galiba  benimki biraz tembellik.Bir türlü elim değmedi reçel yapmaya.Halbuki karadut ağacı yayla evimizin yanı başında. Yüksek dallardakileri sincaplar afiyetle midelerine indirirken,alt dallardan payımıza ne düşerse….
                                                                                                                            
    Karadut,havalar sisli giderse dalında çabuk bozuluyor daha doğrusu küfleniyor.Eskiden daha çok olurdu,annem kışlık şurup yapacak kadar toplardık.
                                                                   
                                                                 
    Büyüklerimden öğrendiğim,şifa kaynağı olan bu dut’un özellikle ağız yaralarına iyi geldiği,eczacılıkta da  kullanıldığını öğrendim.Mayhoş tadıyla tazecik tüketmek daha faydalıymış.

                                                                    

Reçel için işte tarifimiz,

400 gr Karadut

1,5 su bardağı şeker

Yarım çay kaşığı limontuzu


                                                              

Dut ve şekeri pişirme tencerenize alın.Sulanmasını beklemeden orta hararetli ateşte 5-7 kaynatın.Dut nazik meyve olduğu için 1-2 kez karıştırın.Reçelinizi ateşten almaya yakın limon tuzunu ekleyin.
                                                                   


Tencerenizden boşalttığınız sulu reçelinizi 1-2 gün güneşli ve tozsuz ortamda ,üzerine tülbent veya mutfak şemsiyesi kapatarak zaman zaman karıştırarak güneşte pişirin.Kavanoza boşaltıp serin ortamda saklayınız.

Bu arada sütümüzü getiren Emine ablanın emeğinide unutmamak lazım,sık sık topladığı karadutları taze taze soframıza koyma şansımız oldu.:)

 



Afiyet olsun