27 Kasım 2012 Salı

Balkabaklı Etimek tatlısı



  Bu gün misafirlerim vardı,dün hazırladım bu tatlıyı.Teyzemin klasik misafir tatlısıdır. Etimeklerin üzerine puding karşımı değilde ,yalancı tavuk göğsü hazırlayıp sunar ,mevsiminde kabaklı yapar.

       Bu tatlı pudingli olmaz mı diye düşünüp,pudingi katılaştırmanın yolunu  sütü azaltıp,nişasta eklemekte buldum.Arzu ederseniz üzerine sakızlı muhallebide hazırlamak mümkün.
  Vanilya aroması çok yakıştı kabağa....Hazırlaması pratik,kış mevsiminde kabağı  keyifle  tüketeceğiniz,hafif süslü bir tatlı.Tarif benden denemesi sizden .

1 kg soyulmuş balkabağı
1,5  çay bardağı şeker
1 çay bardağı su
1,5 paket tuzsuz etimek
1 su bardağı şekerli(1 tatlı kaşığı şeker eritilecek) su veya
   sulandırılmış reçel suyu(turunç reçeli suyu veya şeftali reçeli suyu)
1,5 su bardağı  iri cekilmiş ceviz

Muhallebisi için,
2 paket Dr.Oetker puding(vanilya aromalı)
6 bardak süt
1,5 çorba kaşığı nişasta

Süslemek için tarçın

 Soyulmuş bal kabağını dilimleyin,Tencerenize şeker ve su ekleyerek,tam yumuşayıncaya kadar pişirin.

  Etimekleri servis tabağınıza dizin,reçel suyunu sulandırdığınız 1 bardak su ile etimekleri ıslatın.Karşımın çok şekerli olmamasına dikkat edin.

  Ezdiğiniz kabakları etimeklerin üzerine yayın ,kaşıkla düzeltin.

Çekilmiş cevizi ve tarçını serpiştirin.
 
   Soğuk süt,nişasta ve puding tozunu bir tencerede karıştırın.Katılaşıncaya kadar pişirin.Servis tabağındaki cevizli kabağın üzerine homojen şekilde yayın.

   Buzdolabında bir gece soğuttuğunuz tatlının üzerine,tarcın serpiştirerek servis yapın.


   Afiyet olsun.


21 Kasım 2012 Çarşamba

ISPANAKLI KOL BÖREĞİ(Hazır yufka ile)




Ispanağı haşlayarak iç yapmayı sevgili görümcem Nil Karakayalı'dan öğrendim.Ispanağın otsu tadı yok etmenin yegane yollarından biri olduğunu düşünüyorum.Üstelik yemyeşil rengi  ile tarifi hazırlarken bile keyif veriyor..


Haşlama süresi sadece 1 dk,aslında bitkinin diriliğini öldürmek adına  dakikalarca kavurmaktan daha kolay ve pratik bir yöntem.Yıkadığınız yaprakları kurutmadan hop sıcak suya ıspanaklar...Lezzet ise kavrulmanın aksine daha hafif...

4 adet yufka için Kol böreği tarifim şöyle,

1,5 kilo ıspanağı kesmeden tüm olarak haşlayalım(kök ve sapları hariç),soğuk sudan geçirip,elimizle iyice sıkalım.3-4 kaşık sıvı yağda kavurduğumuz 2 adet orta boy  soğana,kıyarak ekleyelim. Tuz ,karabiber ve pul biber ile lezzetlendirelim.

Börek harcı için,yarım çay bardağı süt,yarım çay bardağı su ,3/4  çay bardağını  sıvı yağı derince bir kapta karıştıralım.Harç 4 yufka için tam geliyor.

Bir yufkayı açın, harcı yarısına fırça ile  yayın.İç malzemeyi  yufka ortasına bir sıra ekleyin.Yufkanın diğer yarısını üzerine kapatın.Harcımızdan tekrar sürelim.Orta sıkılıkta uzun rulo haline getirin.


Elde ettiğimiz ruloları yağlanmış tepsiye dizelim.Üzerine bir yumurtanın sarısını sürelim. Çörekotu ve susamla süsleyebilirsiniz.

Böreklerimiz fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.(175-200 derece)


Afiyet olsun

18 Kasım 2012 Pazar

PUF BÖREĞİ



      Ne kadar uzun zaman oldu Puf böreği yemeyeli...Annemin yaptığının tadını yakalayabilir miyim diye uzun süredir denemedim belkide.Sıcak böreğin yanında mis gibi ev yoğurdundan yapılmış  ayran,özlemişim.


      Puf böreği ,herhalde pişirenin ikramı yetiştirmek adına ocağın başında sıcak sıcak atıştırdığı yegane böreklerden.En azından benim için öyle...Tadına bakmak adına olsa da kaçamak yapmak keyif  puf böreğinin.

      Bu hamura en çok peynirli iç malzemenin  yakıştığını düşünüyorum.Tercih değilde,sanki başka içle yapılmazmış gibi geliyor bana.Hamur daha kalın açılsa ,belki başka içlerle denemek mümkün.Puf puf böreğe peynir çok yakışıyor

    Tarifimiz şöyle,


1 Yumurta
200-250  gr un
1/2  su bardağı su
½ çay kaşığı kabartma tozu
Tuz

İç İçin,beyaz peynir ve maydanoz karışımı iç



     Yumurta,kabartma tozu,tuz  karışımına,azar azar su ve un ekleyerek,ne  çok yumuşak nede çok sert hamurumuzu elde edelim.10 dk kadar yoğurun.1 saat kadar oda sıcaklığında üzerine hafif nemli bez örterek dinlendirelim.
     Hamuru açabileceğiniz büyüklükte bezelere  ayırın,bıçak sırtı inceliğinde açın.Peynirli ve maydanozlu içi  yufkanızın yarısına parça parça koyun.Diğer yarısını üzerine kapatıp,büyükçe bir D elde edin. 



Ruletinizle çeşitli şekillerde kesin.Hamur iyice kapanmış olmalı.Kızartma esnasında böreğin içine yağ girerse puf halini elde edemeyiz.


Bütün börekleri hamurumuz çabuk kızaracağı için hazırlayalım.temiz bir bez üzerine yayalım,kurumaması için üzerine tekrar bez örtebilirsiniz.


Bol kızgın yağda kurutmadan ,hafif pembeleşinceye kadar kızartalım..


Çıtır puf böreklerimizi sıcak olarak  ayran veya çay ile  servis yapalım.

Afiyet olsun

   

3 Kasım 2012 Cumartesi

Patı patı KASIMPATI

      BABAMA MEKTUP:

         Bugün akşam üstü teyzem getirdi yayladan kasımpatıları,dilime dolandı PATI PATI KASIMPATI,manasız.




      Kokladım,kasımpatılar seni bana hatırlatıyor baba,SEVMİYORUM.  Portakal ve çiçeği'nin  açtığı ev'den bundan 5 yıl önce  seni bu saatlerde yolcu ettim baba....Dönmemecisine, güllü yattığın çarşaf içinde.....Yüzünü bile kapatmışlardı,merdivenlerden indirirken,o çarşafa bürüdüler seni....Bahçe kapısını ardından kapattım,sanki olağandı.....

      Bana hep söylerdin " bu evden benim ölüm" çıkardı diye..

      Söylediğini yaptın Baba.....

      Hakkını helal et baba,hastane günlerimizi.....Sana eksiğim,tahammülsüzlüğüm olduysa ...

      Yemek yiyemediğin günleri cici bebe ile geçirdiysek,sakal traşını yapamadıysam  özür dilerim baba....Her şey senin içindi baba,darılma kızma bana,ne olur ....
      Ölümünün ardından bende kalamadım portakal ve ciceğinin açtığı evde sen ve annem orada kaldınız...

       Ben mi ? Başka bir yerdeyim baba.Ama yine yanı başımda portakal ve çiçekleri açıyor baba,evimin 10 metre ötesinde bu sefer,mayıs ayında her seferinde  ciğerlerimi dolduruyorum bu mis kokuyu.Tıpkı seni ve annemi içime çeker gibi....

     Kasım ayı patı ayı olsun baba,senin yolculuk ayın,sonsuza...Ben sizi yine içime çekeceğim mayıs ayında,endişen olmasın baba.................................
   
    Not :Baba,yıllardır (1954den beri )askere çağırırlar diye sakladığın defterli nüfus kağıdın ...Çağırırlarsa ,göstereceğim merak etme baba...............Babam 60 yıl önce terhis oldu derim:))

   KERİMAN