8 Şubat 2013 Cuma

Kuru Köfte(Patates Kızartması ile)


 

  Lise yıllarında, Portakalveciceği’ nin mis gibi koktuğu eve Zeynep ve Fethiye ile okuldan döndüğümüzde  bahçe kapısında  kokardı kuru köfte…



    Bir lezzetin bahçe kapılarına kadar taşmasının elbette kızartma olmasıydı,aç olduğumuz için mi bilmem , yutkunurdum eve girerken.Annem nar kızarmış gibi kuru köfte,patates kızartmasının yanına ya yeşil salata yada çoban salatayı hazır etmiş,zeytinyağ limonlu son dakika ekliyor olurdu.

   Tarifi yıllarca ölçüsüz yapmıştı annem,o kadar yılın tecrübesiyle…Nihayet benim mutfağımda onun lezzetini  yakaladığım,ölçü ve tarifle ,Kuru köfte patates kızartması:

500-600 gr köftelik kıyma(az yağlı)
1 su bardağı kuru ekmek(dövülmüş)
1 yumurta
2 adet orta boy soğan
1-½ çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı karabiber
Tuz
Kızartmak için;

2-3 su bardağı sıvı yağ
Servis için;
Kızarmış parmak patates


Yoğurma kabına aldığımız kuru ekmek, yumurta, rendelenmiş soğan(fazla suyunu sıkın) ve baharatlarımızı elimizle karıştırıyoruz, ardından kıymamızı bu malzemeye yedirerek, yaklaşık10-15 dk yoğuruyoruz (iyi köfte yapmanın püf noktalarından biri iyi yoğurmaktır).

Köfte harcımızı en az 2 saat buzdolabında dinlendiriyoruz, servise hazırlarken patateslerimizi parmak kesiyoruz,


Patatesi parmak kesmek için,gördüğünüz manuel makine 1970 yılların sonunda Kıbrıs’tan alınma,hani bir şeylerin Türkiye’de olmadığı ve annem gibi bir çok hanımın papatyalı takımlarla(!) birlikte(Moulinette-Moulinex et dövme makinası hala mutfağımda kullanırım) yavru vatandan taşıdığı furya ile getirildi.(Brabantia  markanın  30 yıl önceki tasarımı)


Köftelerimize bir kaseye koyduğumuz suya elimizi batırarak çok yassı olmayan, oval şeklini veriyoruz(bu şekli vermemizin sebebi kızartma esnasında köftemizi kurumaması). Arzu ederseniz elinizde ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak top şeklini de verebilirsiniz.
 
Bu köftenin kızartılmasından sonra yağ 2. kez kullanılamayacağı için ben önce patatesleri ardından köfteleri kızartıyorum (yağ kararıyor)

Not: Kuru köftenin en büyük özelliği içine yumurta konması ve bol yağda kızartılması. Patates kızartma bu köftenin eşlikçisi, kızartma köfte denemek isteyenlere afiyet olsun.

Video için;

5 yorum:

  1. Çocukluğumun en güzel yemeğidir.Öncesinde çorba içirmelerine bile kızardım doyuyorum köfte yiyemiyorum diye:))Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bu aksam bizde de kuru köfte vardi. Eline sağlık nefis görünüyor. Bizim bahçemiz portakal çiçeği kokmazdi ama çiçeklerimiz vardi. :(
    İyiki rastladım sayfanıza takipteyim ;)

    YanıtlaSil