27 Ocak 2013 Pazar

ROKA SALATASI( Balık Salatası)


    
 Roka salatası , balık menümüzün olmazsa olmazı. Balığın bol olduğu şu sıralarda her hafta sonu balık tüketir olduk.
       Lezzetli, rahiyası kuvvetli bir yeşillik. Nar ekşisi ve sarımsakla soframda  hayat bulan haliyle roka salatası için aman dikkat: Tarife  limon suyu da eklendiği için,nar ekşisini kontrollü eklemekte fayda var. Fazla ekşilik roka tadının önüne geçmesin .

   Tarifte  manavda yeni tanıştığım bir domatesi kullandım : Kaplan domates.Antalya’da üretimine başlanmış.Tohumu ithal, internette araştırmalarım sonucunda likopen oranı yüksekmiş bu domateste, oldukça lezzetli.Çizgili domates olarak da anılıyor.Kış mutfağımda domates kullanmayı minimum a indirsem de bu salata için domates lezzet veriyor.Eşimin evin alışverişini yaparken bu domatesin adını unutup,evde "leopar domates var mı" demesi  beni gülümsetiyor telefonda  J


Tarifim için büyükçe bir bağ roka kullandım,yıkandı  iyice kurutuldu.Lezzetli yeşil salatalarınızda yeşillikleri mutlaka iyi kurutun,sulu sulu yeşillikler salatanın tadını bozuyor.


Elinizle iri doğradığınız rokaları salata kabına alın,domateslerinizin kabuğunu soyun,çok küçük olamayan küp halinde doğrayın.Sarımsakları eziciden geçirin.


Salatanızı nar ekşisi,limon suyu ve zeytinyağı ile lezzetlendirin.

Afiyet olsun.

13 Ocak 2013 Pazar

KRANÇ Kahvenizi nasıl alırsınız?



Alışkanlık olmuş, kahvenin yanında çikolata ikram etmek. Aslında doğrusu kahve öncesi mi ,kahve sonrası mı ikram etmek bilmiyorum .Benim tercihim kahve öncesi.
       Tarif sevgili arkadaşım,Meltem Döner’e ait…Evinde bizi ağırladığı gün,kahvenin yanında bu tarif ile  damaklarımızı lezzetlendirmişti….
        Elbette tadı damağımda kalmış,Meltem’den tarif yazılı olarak aldığım halde bir türlü deneme fırsatı bulamamıştım.Teşekkür ederim canım arkadaşım,ağzının tadı hiç bozulmasın..

Tarif şöyle:

1 paket bitter çikolata (80 gr)
3 çorba kaşığı margarin(tepeleme olmayacak)
25 gr kakao(1 paket)
1 kaşık bal
2 kaşık şeker
1 çay bardağı iri dövülmüş fındık veya ceviz.
2 kaşık whisky
3 su bardağı mısır gevreği(ballı)




    Tarifi ilk yaptığımda tereyağ ile denedim,maalesef  tarif yağı kusuyor ve donduğu zaman kağıt kalıpların dibinde birikiyor.Ballı mısır gevreği kullandığım için,bal ve şeker verdiğim tarifte yeterli geldi,damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.Tarife gerçek lezzeti veren  whiskey.

    Çabuk donan bir tarif olduğu için tüm malzemenizi hazırlamanızı öneririm.

Hazırlanışı:
      Kağıt kalıpları tezgahızın üzerine hazırlayın ve cevizleri iri dövülmüş ölçüleyin.

      Isıya dayanıklı bir genişce bir kaseye bitter çikolatanız kırın  ve margarini ekleyin.Tencerenize su ekleyin cam kabı suya oturtup,ocağa alın(benmari usulü).Karışım erirken kakaoyu ekleyin.Karışım eriyip ısınırken,şekeri  ve balı ekleyin.Karışımı iyice karıştırın.( şeker i bu aşamada artırabilirsiniz).Dövülmüş cevizi ve whiskey de ekleyip,kabınızı  suyun içinden alın.İyice  tüm malzemeyi karıştırın.

      İyice ısınmış ,ancak kaynar olmayan bu karışıma su bardağı mısır gevreğini yavaş yavaş ekleyin.Karıştırarak gevreklerin her yerine bulanmasını sağlayın.

       Ben eşimin isteği üzerine , birkaç kağıt kalıp dibine kuru üzüm koydum,yakıştığını itiraf etmeliyim.

Kağıt kalıplara kaşık yardımıyla pay edin.( Süratli davranmak lazım).
       Önce oda sıcaklığında , ardından buzdolabında 1 saat kadar soğutarak servis yapın.

        Benim mutfağımda krançlar hazır ….Kahvenizi nasıl ve hangi fincanda  alırsınız? 
      Sade ,az şekerli,orta,şekerli ?

                                                                                                                    
        Afiyet olsun.