29 Ağustos 2013 Perşembe

Fesleğen Nasıl Kurutulur?





Toprakla buluşturduğum fesleğenlerim nihayet  büyüyerek, kurutulacak kadar yaprakları çoğaldı….Sıcak günleri fırsat bilerek hemen iş basına…

Küçük bir püf nokta:Eğer nane ,fesleğen ,dereotu gibi bitkileri kurutacaksanız, kesme saati  akşam üstü olsun.Zira öğle sıcak saatinde kestiğinizde kestiğiniz dallar sıcağa maruz kalarak yanar. Yani ana bitkinize zarar verir.


Gölgede  kurutma şart, ama yıkama suyunu süratle yok etmek için güneşte 1-2 saat bekletebilirsiniz.Sert güneş ne yazık ki  bu tip yapraklarda kararma yapar.
Rüzgarlı ve sıcak ,tozsuz, gölge bir ortam en  ideali…..

Kesilip yıkanan yapraklar süzgece alınır suyu süzülür.

Temiz bir beze serilerek,kurutulur(3-4 gün)

Kalın damarlar temizlenir.
İsteğinize bağlı olarak,avuç içerinde ezerek toz haline getirin ve ya tüm yaprak olarak saklayın.

Afiyet olsun.

28 Ağustos 2013 Çarşamba

TAZE FASULYE SALATASI





Dürdane teyzenin bahçesinden….Her yıl ne kadar toplarsa bize de getirir tadımlık.
Aslında sihirli fasulye bu, haşlanınca rengi yeşil oluyor.….Lezzeti  tam .Fasulye tazecikken ,yaz domatesi ve sirkeli sarımsaklı sosu ile soframda yerini aldı. Tam bir yaz lezzeti….Ne dersiniz denemeye?



Malzemeler

400 gr mor fasulye(arzu ettiğiniz fasulye cinsi)
1 Adet domates
4-5 kaşık zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
¼  çay bardağı limon suyu
¼  çay bardağı sirke
Tuz


Fasulyelerinizin kılçıklarını temizleyin,3-4 parçaya kırarak bölün. Haşlama teline alın, buharda 20 dk kadar haşlayın(haşlama teliniz yoksa suda da haşlayabilirsiniz)



Sos için, domatesinizi  rendeleyin, sarımsak, limon ,zeytin yağ, sirke ile karıştırın.


Haşlanmış fasulyeleriniz ılık iken, sosunu ekleyin.


Afiyet olsun

9 Ağustos 2013 Cuma

Kekik nasıl kurutulur?




Emine abla, harman  dönüşü elinde bir tomar kekikle  uğradı birkaç gün önce….Gözü gönlü tok olmak demek her halde bu olsa gerek. Her yıl bin bir emekle yaptığı kekiği biz yaylacılar su bardağı 2 ila 2,5 TL’den satın alırız halbuki. Gönlünden kopmuş belli ki….

Sumağı ve kekiği tertemizdir. Naneyi de yıkamadan kurutuyorlar der hep. Kekiği de bırakırken aman ha yıka topraklı ve tozludur dedi. Süzgece koy iyice süzülsün sonra beze al diye de eklemeyi unutmadı.

Evde kuru naneyi kendimiz kuruttuğumuz için, kurutma yerini ve şeklini sormama gerek yoktu. Direk güneş ışığı almayacak, tozsuz ve esintili yarı gölgede kuruyacaktı. Püf noktalarından en önemlisi bu, çünkü baharatınız kararabilir.


Bu tip baharatları kuruturken püf noktalarından biri de dalından ayırmamak, eh havada sis olmazsa kuru kekiğim kışlık hazır demektir. Şansım yaver gitti, sis olmadı.
Yine de onun emeğine saygı duyarak 1-2 su bardağı Emine abladan kuru kekik satın alınacak elbette :)

Bu blog yazısını yazarken aklıma yazı ve tariflerini keyifle izlediğim Pembe Kekik geldi. Üzerinde kalan birkaç çiçek vardı kekiklerin, rengi pembe…Bu güzel tesadüfe istinaden bu yazı ve fotoğraflar sana hediye olsun Pembe Kekik…



   Mis gibi kokan kışlık kuru kekiği elde etmenin yolu şöyle;
Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur. Kekiğinizi fazla suyundan hızlıca  iyice arındırın ki ( önce 1-2 saat güneşte veya bezle kurulayarak) su yapraklarda siyahlaşma yapar. Benim dallarım kuru hava nedeniyle 4 günde kurudu.Kuruttuğunuz dalları filiz kısmından tutarak, kekik yapraklarının zıt yönünde sıyırarak kalın dallarından ayırın. Bu arada ince dallarda kekik yaprakları ile birlikte düşecektir. Elinizle temizleyerek ayıklayın.

Arzuya göre, iri dişli olarak ya da elektrikli kahve değirmeninden çekerek istediğiniz incelikte çekin. Kavanoz içinde saklayın.
Mutfağınız mis gibi kekik koksun, afiyet olsun.