29 Eylül 2013 Pazar

Derin dondurucuda taze fasulye 1(Sarartma-Kavurma yöntemi)

  


 Her sebzeyi ve meyveyi vaktinde tüketmekten yanayım.Hele Çukurova’da ise bol bereketli güneş ,kışın kısa sürmesi her zaman bol sebzeye ulaşmak mümkün.Şimdi Aralık ayında zeytinyağlı fasulye canımız çekti,ne  yapacağız.Elbette kilosu 7-10 TL den sera malı almayacağız.Üstelik tuhaf ilaç kokulu…
Tarifi,evimde sadece izzet-i nefsimizi körletmek için 1-2 paket  yapıyorum ,siz miktarı çoğaltabilirsiniz….

Tarifim 1 kg taze fasulye için:

1 kg taze fasulye
4 adet olgun  orta boy domates
2 çorba kaşığı zeytinyağ
Yarım çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz.

Fasulyelerin kılçıklarını temizleyin. Pişirmek istediğiniz ebatta kırın.Çelik  tencerenize yıkayıp süzdüğünüz fasulyeleri,su ve yağ  ile  alın yüksek ateşte rengi sararıncaya çırparak kavurun.

  Püf nokta:Kaşık kullanmıyoruz,tencere de sebzeyi sallayarak kavururuyoruz,fasulyelerin ayrılmasını önlüyoruz.Ateş yüksek olmalı....

Kuşbaşıdan iri doğradığımız  kabukları soyulmuş domatesi ve tuzu ekliyoruz. Domatesler suyunu salıp,pişinceye kadar işleme devam ediyoruz.
Soğumuş fasulyelerimizi buzdolabı poşetine istediğiniz miktarda alın, poşeti yan yatırın.

Hafif bastırarak havayı alın(Derin dondurucuda az yer kaplayacaktır).Ağzını bağladığınız poşetleri derin dondurucuya alın.


Afiyet olsun.

26 Eylül 2013 Perşembe

ANASONLU KURABİYE



 



    Yayla komşumuz Sevgi abla’nın kurabiyesi.Tarif orjinalde anasonlu değil,çörek otu ile lezzetlendirilmişti.Ben küçük bir değişiklik yaparak sadece anasonlu yaptım.
    Yaylaya acilen kurabiye kalıbı almak lazım…Yeğenlerimden kalan oyuncak parçası işe yaradıJ






Çay saatlerinize çooook yakışacak,kıtır kıtır bir lezzet. Mutlaka deneyin…

400-450 gr un
2 çorba kaşığı sirke
125 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı sıvı yağ(Ayçiçek+zeytinyağ )
½ Çay bardağı anason
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat(1-2 damla limon suyu ile kabartılacak)

Ununuzu eleyin.Un,karbonat ve limonsuyu hariç malzemeleri yoğurma kabınız alın.İyice karıştırın.Karbonatı ekleyin limon suyu ile kabartın.Azar azar unu ekleyerek elinize hafif yapışan hamuru elde edin.

Hamuru  30 dk. Kadar buzdolabında dinlendirin.

Tezgahınızı unlayın.yaklaşık 2cm kalındığında hamuru merdane yardımıyla veya elinizle inceltin.
Kalıpla kestiğiniz hamurları ,tepsiye dizerek.150-170 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.

KABAKLI-PEYNİRLİ KEK




   İnsanın kendi yetiştirdikleri ile yaptığı lezzetler daha bir güzel mi oluyor bilmiyorum ama ben bu keki çok seviyorum. Belki kabağı yemek olarak az tükettiğim belki de dereotunu kabağa çok yakıştırdığım için. Bir tarifte kabak varsa dereotu da mutlaka olmalı…..
   Yayla sonu yaklaştı, saksı da yetiştirdiğim dere otları da tadına kavuştu. Şehirdeki evde her daim artık dereotu balkon bahçede yerini alacak.

    Tarifim son derece hafif bir lezzet, katı yağ yok. Kabağın nefis hafif lezzeti, peynir ve dereotu ile bu kekte bütünleşiyor. Çukurovalı  olmanın  ve acı sever olmanın gereği gibiymiş gibi bazen orta acılıkta pul biberde ekliyorum tarife, lezzete yakışıyor ama istemezseniz eklemeyin.

   Hem kek hem börek lezzeti  alabileceğiniz , çay saatleriniz keyif katacak tarifim şöyle:

3 yumurta
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1-1,5 su bardağı rendelenmiş kabak(suyu sıkılmış)
¾ su bardağı yoğurt
½ çay bardağı mısırözü veya ay çiçek yağı
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu (10gr)
½ demet dereotu(kıyılmış)
1 tatlı kaşığı pul biber(arzuya göre)
Tuz


Yumurta, dereotu, rendelenmiş kabak ve peynir, yoğurt ve yağı derin bir kapta karıştıralım. Tuz tadını kontrol edin ,peyniriniz yeteri kadar tuzlu ise eklemeye gerek yok. Un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek harmanlayalım. Azar azar ekleyerek, sıvı harcımızla karıştıralım.


Fırın kabını, sıvı  ile yağlayalım. Hazırladığımız karışımı,170 derecelik fırında 30 dk kadar pişirelim.

Afiyet olsun…

Not: Bu tarif aslında alüminyum fırın tepsisinde  daha iyi kızarıyor,ancak alüminyum kap kullanımına ısı ile birlikte karşı olduğum için,emaye de pişirdim.Sonuç aynı,tercih sizin…Ayrıca emaye kaptan bu keki ayırmak daha kolay oluyor.
Kap ölçüsü:25 cm çapında.

Eh evin içinde çekim yapınca bizim meraklı da hemen burnunu sokmayı ihmal etmedi J