29 Kasım 2013 Cuma

Sirkeli Kabak

Sirkeli kabak ,3 hafta önce Bodrum/Gökova 'da 2 hafta süren Tekne gezisinde öğrendiğim lezzet...Arkadaşlarla nefis bir tatilin ardından eve dönüş....Aklım hem seyahat hemde bu lezzette takılı kalınca sizlerle paylaşmadan edemedim.
47 metrelik KUZEYT de keyifli saatler geçirdik.Kasım ayı başlarında Gökova' da her mevsimi yaşıyorsunuz.Yağmurla uyandığımız,güneşi keyifle batırdığımız,sisli havadan nemlendiğimiz,sıcaktan bunaldığımız anlar oldu.Bere, polar, mayo, çorap,eşofman, pilaj terliği...)

Mutfakta çeşitli lezzetler yaptık,başrol de ben olmak üzere......Bazımız çok acıkıp çiğ balık yemeğe kalktı :)



Karaya çıkan personel ağaca bile tırmandı :) Sude' nin parmağında güneş...Sadun Boro anısına ....


 Gün batımında hep beraber...İngiliz Limanın da  karaya ayak basmak....



Karada yürüyüş ,güneşi küpemiz de batırdık....Teknenin konforu


      Sualtı /sualtı -üstü denemeler...Gün batımı






 Toprak oyuncakları ile gelmiş tekneye:)



Dostların ikramı Mastika Likörü ve Sirkeli kabak..İlk kez tattım:)




Mastika likörü evde denenebilir mi bilmiyorum ama Sirkeli kabak tam teknede tattığım kıvamdan daha çıtır oldu .Püf nokta sirkeJ Bulamacı kabağıma göre ölçüledim. Bildiğiniz kabak kızartmaları gibi yumuşamıyor.
Malzemeler:

400-500 gr kabak
1,5 çay bardağı buğday unu
1 çay bardağı su veya soda
3 çorba kaşığı sirke
Tuz
Kızarmak için sıvı yağ
Servis için,süzme yoğurt,dereotu ,sarımsak,tuz


Un, sirke, tuzu derince kaseye alalım, azar azar su ekleyerek karışımı pütürsüz hale getirelim. Kabağımızı tırtıklı bir bıçakla kazıyalım. Verev şekilde 3-4 cm lik dilimleyelim. Kızartma yağımızı kızgın hale getirelim. Bulamaca buladığımız kabak dilimlerini kızgın yağda hafif pembeleşinceye kadar kızartalım.


Bol dere otlu  sarımsaklı yoğurtla sıcak servis yapalım. Sarımsaklı yoğurdu kabaklarınızın üstüne döktüğünüz takdirde yumuşayacaktır. Ayrı ayrı servis önerim.

Tarif için Çoşkun ağabey e teşekkürler…Sizlerle tatil keyifti Subutay, Hikmet, Esin, Hüseyin, Elif, Adem , Ayşen, Mustafa ağabey, Çoşkun ağabey, Sinan, Yıldız, Aykut, Zeynep ve Ferhan...
















28 Kasım 2013 Perşembe

Toz kimyon nasıl hazırlanır?


Kimyon benim mutfağımın mucizevi bitkisi. Hem lezzet hem de sağlık açısından her mutfakta bulunmalı kanımca…
Mideyi  rahatlatan, hazmı kolaylaştıran, sinirleri yatıştıran ve yüksek tansiyonu düşüren, nefes darlığı ve astıma a iyi gelen demir deposu  kimyon Maydonozgillerden… Kullandığımız kısmı tohum kısmı.
Orta Doğu mutfağında bolca kullanıldığını biliyordum, araştırmam esnasında Meksika ve Şili mutfağında da bolca kullandığını öğrendim. Köftelerimde ,et yemeklerimde ,sakatatlarda  ve humusta mutlaka kullanırım.
Bulgur işlerine de çok yakışıyor kimyon, hafif baskın acımsı tadı olduğu için kontrollü eklemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Özellikle Kısıra…. Kısır, bulgurun pişmeden kullanıldığı bir lezzet olduğu için hazım kolaylaştırıcı olarak ve lezzet olarak mutfağımda mutlaka eklenir.
Kimyonu evde hazırlamak çok kolay, sadece elektrikli kahve değirmenine ihtiyacınız var. Aktarlarda her zaman bulunuyor diş kimyon. Fotoğrafta tepside gördüğünüz kimyon 200 gr civarı ve fiyatı 2.88 TL …Oldukça ekonomik evde hazırlamak kimyonu.
Yapılışı ise şöyle,
Geniş bir kaba aldığınız kimyonu  1-2 defa yıkayın .Asla suda bırakmayın. Kabın dibine çöken kum tanecikleri gördüğünüzde evde yapmanın ne kadar sağlıklı olduğuna karar vereceksiniz.
Yıkanmış kimyonu tel süzgece alın, suyu süzülsün. Ardından temiz bir mutfak bezini tepsiye serin, suyu süzülmüş diş kimyonu yayın.
Benim kimyonum tozsuz kapalı cam balkonda 3 günde kurudu. Yine de havalar şuara çok sıcak olmadığı için, kurumuş kimyonumu 1-2 dk teflon tavada son kalan nemini almak için ısıttım.
Soğuduktan sonra elektrikli kahve değirmenine alarak çekin.
 Ben yıkanmış kimyonu kavanozumu dolduracak kadar çekiyorum, bittikçe tazesini çekiyorum. 

Diş kimyonu ve toz kimyonu  baharat dolabında saklayabilirsiniz.




















26 Kasım 2013 Salı

Nişastalı-Baharatlı Çıtır Tavuk



Şu hazır pane harçları nefis…Acaba kendi pane harcımı, damak zevkimize uygun evde hazırlayabilir miyim düşüncesiyle tavuğumu bu kez evde yaptığım pane harcı ile kızarttım.. Mümkün olduğu kadar katkısız olsun istedim. Dengeli baharat tadıyla ,nişastanın ve ekmek kurusunun  verdiği  çıtırlıkta harika oldu…Arzu ederseniz tavuk parçalarını parmak kalınlığında kesip,yeşil salatalarınızda da kullanabilirsiniz.Tarife geçelim mi ?

500-600 gr tavuk göğsü


Panelemek için,
1 çay bardağı mısır veya buğday nişastası
¾ çay bardağı dövülmüş kuru ekmek veya galeta unu
1 tatlı kaşığı kekik(tepeleme)
1 tatlı kaşığı pul biber(tepeleme, arzuya göre acı)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
Tuz(1 tatlı kaşığı silme)
1 yumurta
2 çorba kaşığı süt

Kızartmak için sıvı yağ

Tavuk göğsünü derin dondurucuya alın,2-3 saat dondurun, daha kolay kesersiniz. Tavuk göğsünü tüm ise 2 ye bölün, jülyen  şekilde yaklaşık  7-8 mm kalınlığında dilimleyin.

Pane harcı için kekik, kırmızı biber , nişasta, ekmek kurusu, tuz,  kara biber, muskat rendesini bir tabakta karıştırın.


Yumurtayı ayrı bir kasede 2 kaşık sütle çırpın.
Kızartma tavanızda yaklaşık yarım cm yüksekliğinde  sıvı yağınızı kızdırın, tavuk dilimlerinizi önce yumurtalı karışıma ardından hazırladığınız nişastalı karışıma her tarafı kaplanacak şekilde bulayın.

Her bir dilimi  arkalı önlü dışı kızarıncaya kadar pişirin.

Ketçap, mayonez ve patates kızartması ile servis yapın.

Afiyet olsun.

Bezelyeli Enginar

   
 Eşim alışveriş dönüşü enginarı ayıklanmış ve poşet içinde taze limon suyu ile tezgaha çıkartıp koyduğunda gayr-i ihtiyari hani bunu yaprakları ve sapları dediğimi anımsıyorum.Öyle ya ayıklanan  yapraklarının tazecik kısımları ve sapın körpe kısımları mutlaka kullanılmalıydı.
 Erken turfanda enginar tezgahta…  Almasaydı  diye içimden geçirdim. E mis gibi ayıklanmış yapacak bir şey yok.
Hemen aklıma dolaptaki bir kutu bezelye geldi, dereotu da var bir demet buzdolabında.. Tamamdır deyip işe koyuldum.
Basit 3 malzeme ile nefis zeytinyağlı enginarımız soframızda …

6 adet taze Enginar
1,5 su bardağı  konserve bezelye(veya taze bezelye)
1 adet iri kuru soğan
¾ çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Limon suyu
Süslemek için dereotu

   Ayıkladığınız enginarları kararması için limonlu suya alın, ayıklama esnasında sıktığınız limon kabukları ile ovalayın. Enginarları 4 veya 6 parçaya bölün.(Enginarınız bütün halinde ise limonlu suda bekleterek kararması önlenir)
 
http://portakalvecicek.blogspot.com/2013/05/kuzu-etli-enginar.html

Yemeklik doğradığınız kuru soğanı zeytinyağı ile tencere alın, hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Bezelye ve enginarlarınızı ekleyerek kavurmaya devam edelim. Sebzeleriniz hafif su salacak. Sebze seviyesinin bir parmak altında  sıcak  su ekleyerek ve tuzunu ekleyerek 40-45 dk orta hararetteki ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Çatal testi ile sebzelerin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Soğumuş zeytinyağlı yemeğinizi kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun

Not :Taze bezelye kullandığınız zaman bezelyelerin kıvamında pişmesi için, enginarı eklemeden bir süre soğanla pişirmeniz gerekir

16 Kasım 2013 Cumartesi

Karidesli yeşil salata




Kışlık yeşillikler şimdi bol,limon bol….Karides ise bütün kış tazecik. Büyük şehirlerde, jumbo  karidesin  kilosunun 60 Lira’ya kadar çıktığını biliyorum. Balık lokantalarında ise menüde yüksek rakamlarda. Mersin’de şu anda kilosu 30-35 TL ,biraz turfanda diyebileceğimiz bir rakam. Aralık ayından sonra 20 liraya kadar düşüyor kilo fiyatı….
Ama salatanıza altın dokunuşu yapabileceğiniz bir lezzet karides , ev balık menümüzde çeşit oldu karidesli balık salata… Elbette donmuş ürün kullanmanız mümkün ,tercih sizin…
Tarif aslında bir klasik evimizde salata olarak, ama karides işin içine girince sos değişiyor…
Taze karides nasıl haşlanır, salatamız sosunda  neler var tarifimizde …
Unutmadan Balık menümüz, karidesli  yeşil salata ile birlikte Roka salata ve Barbun Tava ‘dan  ibaretti.




Fotoğraftaki çatal ve bıçağa gülmek yok, gözü şehir trafiğinden dönmüş balığımızı satın alan  bir eş tarafından hazırlandıJBir cumartesi  öğlen ve akşam yemeğini  birleştiren yemeğimizi keyif içinde yedik..


10 Adet Jumbo Karides
7-8 yaprak kıvırcık marul yaprağı
3 dal taze soğan
1 adet domates
7-8 dal maydonoz
Tuz

Karidesi haşlamak için;
Soğan kabuğu ve sirke

Sos İçin alternatif öneriler;
1)Limon suyu, zeytinyağı( arzuya göre sarımsak)
2)Limon suyu, zeytinyağı,4-5 kaşık mayonez

Tencerenize  suyu alın, karideslerin üstünü geçecek kadar su ile doldurun. Sirke ve soğan kabuğu ekleyin.( sirke ve soğan kabuğu karides haşlanırken çıkan ağır kokuyu önlüyor)suyunuzla birlikte  karidesler kaynadıktan sonra 10-15 dk karidesleri haşlayın. Soğumuş karidesleri önce kafasını kopararak, ardından ayaklarını alarak, sırt kabukları temizleyin.

Salatalık malzemenizi doğrayın.(Marul 0.5 cm, maydonozlar  ve taze soğan ince, domatesler küp).

Salata tabağınıza  marul ,taze soğan ,maydanoz sırasıyla alın, ortaya domates ve ayıklanmış karides olarak dizin…
Sos tercihlerinize tuz ekleyerek  bir kasede karıştırın, servisten 5 dk önce salatanıza gezdirin…
Afiyet olsun…



14 Kasım 2013 Perşembe

Pastırmalı Tost




Tost içinde değişik malzemelerle alternatif lezzet arayanlardan mısınız bilmiyorum ama, tost içine çok yakışıyor pastırma…
Preslenmiş  sıcak ekmek içinde hafif pişmiş  tadını seviyorum pastırmanın  ve  az da olsa çemenin tadı geçiyor ekmeğe…Yanına çayla doyum olmuyor.

2 dilim tost ekmeği
1 dilim pastırma (arzuya göre çemensiz)
1 dilim kaşar peyniri
Tereyağ

Peynir ve pastırmayı verev ince dilimleyin.
Ekmeğinizin üstüne tereyağ parçaları koyun,2 dilim arasına koyduğunuz malzemelerinizle   tost makinasında ekmeğinizi kızartıncaya kadar pişirin.Eğer daha yağlı tosttan hoşlanıyorsanız ekmek dilimlerinin iç yüzeyine de yağ sürebilirsiniz.






Afiyet olsun

Etli Nohut Yemeği





Ne zaman bu gün ne pişirsem diye eşime sorsam , etli nohut yapar mısın der…Aklına başka lezzet ismi gelmediği için değil, etli nohutu çok sevdiği için.

Anne mutfağında  kemikli moz et dediğimiz incikle pişerdi etli nohut, renksiz….Serviste kırmızı pul biber sarımsak ve limon suyundan sos hazırlanır, nohutlu paça  gibi olurdu. Hatta yemeğin suyu ve taneleri kaldığında nohutlu pirinç pilavı mutlaka pişerdi malum mis gibi kemikli et suyu….

Eşime ilk pişirdiğimde hasta yemeği gibi rengi yok diye burun kıvırdı ,ama nohut olsun çamurdan olsun yedik elbette….
Salçalı pişirmeyi zaman içinde alışkanlık edindim, eh suyuna pilav olmuyor ama yapacak bir şey yok.

Tarifimde ilk kez kuru domates de kullandım, yeşil biber yerine kapya biberde kullanabilirsiniz. Kuru domatesi ben haşlayıp derin dondurucuya koyuyorum çıkarıp kullanması kolay oluyor. Domatesler daha tezgahlar da kırmızı kırmızı kış domatesine geçiş yapamadık, kış ortalarında konserve domateslerinizi de kullanabilirsiniz.
Yemeğimin yanı kayınvalidemin elinden dolma biber turşu pek yakıştı…..Tarifimize geçelim mi?

2-2.5 su bardağı nohut
150-200 gr kuzu kuşbaşı
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet çarliston biber
2-3 kuru domates
1 adet rendelenmiş domates
1 çorba kaşığı biber salçası
½ çay bardağı zeytinyağı
 1 çorba kaşığı tere yağ
Kimyon karabiber tuz

Akşamdan ıslattığınız nohutu 10 dk kadar haşlayın,çıkan köpüklü suyu dökün.Düdüklü tencerenize kuşbaşı eti ,zeytinyağını ve 3 çay bardağı kadar suyu alın.Etiniz suyu çekinceye kadar pişirin.Etiniz kendi yağını da salacak. Yemeklik ince doğranmış soğan ve biberi ekleyerek kavuralım. Ardından ince kestiğimiz kuru domatesi ekleyelim.Kavurmaya devam edelim.


Biber salçası,domatesi bir bardak kadar suyla iyice ezelim.Nohut ,salçalı suyu  ve tereyağını tenceremize ekleyip bir taşım kaynatalım.En son malzemenizin üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak  su ekleyip,tuz kara biber ve kimyon(1 çay kaşığı kadar) ekleyelim. 


Düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp orta hararetteki ateşte  15-20 dk pişirelim. Yemeğinizin pişme süresi düdüklü tencerenize göre ve ateş hızınıza göre değişebilir.

13 Kasım 2013 Çarşamba

Yumurtalı Dürüm(kahvaltılık)



Yıllar önce bir arkadaşımın kahvaltı sofrasında yemiştim yumurtalı dürümü. Yine tere mevsimiydi… Çayın eşlik ettiği  bu lezzeti unutmadım. Sevgili Pınar Çatal…

Köy yufkası bulmak artık çok kolay, marketlerin ekmek reyonlarında var. Keşke azıcık köz kokusu olsaydı…Bulamazsanız ince lavaş ile de yapabilirsiniz.
Yumurtaya lezzet katan hafif baharatlı tadı ile Tere, artık mevsim itibariyle tezgahlarda  bolca tüketmeli…

1 adet köy yufkası
3 yumurta
2 dal taze soğan
½ demet tere
15-18 adet siyah zeytin çekirdeği çıkarılmış
Tulum peyniri
Karabiber,pul biber,kimyon
Zeytinyağı
Arzuya göre nane yaprakları

Yumurtaları katı haşlamak üzere ateşe alın. Yıkanmış tereler ve taze soğan suyundan tam arınmış olmalı, zeytin çekirdeklerini çıkarın.
Taze soğanı ince doğrayın, çatal ile ezilmiş tulum peyniri ile harmanlayın. Yumurtanızı ince doğrayın.


   Yufkanızı ortadan ikiye bölün.


 Fırça yardımıyla zeytinyağ ile hafifçe yağlayın.Malzemenizin yarısını yufkanızın uzun kısmına  yayın. Baharatları serpiştirin.Kenarlarını kapatarak ve sararak dürüm haline getirin.

 Ortadan kesin.4 adet dürüm elde edin.

4 kişi için kahvaltılık lezzeti denemeye ne dersiniz?