31 Ocak 2014 Cuma

Cızbız köfte(İrmikli)










Çeşitli et köfteler yapıyoruz evlerimizde….Soğanlı, soğansız, baharatlı, sarımsaklı, pirinçli, ızgara, bol yağda kızartma,maydanozlusu, kaşarlısı , yoğurtlusu, bulgurlusu   Akçabat’ı , İnegöl’ü, İzmir’i, Kadın budu’su, Kasap’ı, Hasan Paşa’sı, Dalyan’ı, Ada’sı ….v.s, v.s.

 Konulan malzemeye ,yöresel et lezzetlerine ,baharatına ve pişirim şekline göre köfteler: Bence Türk Mutfağında önemli bir yeri var köftelerin.
Bu kervana katılayım istedim: İrmikli Cızbız Köfte…Önce tereddüt ettim, zira irmik genelde tatlılarımızda ve hamur işlerimizde kullandığımız bir malzeme.
Kıymamı tezgaha koyduğumda  olmaz deme kır zincirleri portakalveçiçek mutfağı diyerek işe koyuldum. Eğer köftelerinizi az yağlı  tavada  ızgaralamayı seviyorsanız, buyrun benim mutfağımdan İrmikli Cızbız Köfteyi denemek için kolları sıvayın J



600 gr köftelik kıyma(dana-kuzu karışık)
4 çorba kaşığı irmik
3 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 orta boy kuru soğan
1 yumurta
2 çay kaşığı tuz
½ çay karbonat
1-2 damla limon suyu

İrmiğinizi yoğurma kabınıza alın. Su ile ıslatın. 

Kıymayı da ekleyerek kaşıkla karıştırın. Rendelenmiş ve avuç içi ile iyice sıktığınız susuz soğanı, baharatları ve yumurtayı ekleyin. Köfte harcınızı karıştırmadan bir üzerine yarım çay kaşığı karbonatı ve üzerine 1-2 damla limon suyunu ekleyin. Kabarsın…

Harcınızı iyice yoğurarak , 2-3 saat buzdolabında bekletin.(Elinize yapışır kıvamda olursa telaş etmeyin, dinlenme esnasında kendini çekecektir)
Köftelerinize yuvarlayıp ve bastırarak cızbız köfte şeklini verin.
Döküm tavanızı fırça ile yağlayın ve uygun sıcaklığa gelinceye kadar ısıtın.

Altı üstü pişen köftelerinizi sıcak servis yapın.


Afiyet olsun...

28 Ocak 2014 Salı

YUMURTALI VRUVEZ



Annemin bu otu haşladığında, portakal ve çiçeğin mutfağının pencere camlarının buğulandığını hatırlıyorum, fazla yoğuşmadan dolayı süzülürdü pencerede damla damla….Tarifle duygusal bağınız olabilir mi?

Annenizin 50 yıllık tabağını kullanırsanız olur….Süzülür damla damla yanaklarınızdan….

Ölçü yoktu ki ; bahçeden teyzem toplamış veya tazecik Melek teyze pazardan almış gelirdi ..Sabah kahvesi keyfi. Seramoni ot ayıklamak…Melek  teyze anne annemin arkadaşı L
Annemle, Rumca yaptıkları konuşmalara katılmam mümkün değil, anımsamıyorum. Belki 12-15 yaş civarındayım…
Ruves veya vruvez(vuruves)  kelimesi o zamanlardan. Eşek turpu o kadar çok haşlanırdı ki, yumurtalı annemin bize besleyici bir sunum şekliydi belki geleneksel Girit mutfağın’da var mı bilmiyorum..
Tarif mutfağıma sadece pul biber eklenerek  olarak uyarlandı. Tazecik ,geç kalan kış yağmurlarıyla  hayat bulan işte eşek turbu yumurtalı….

 
150 gr haşlanmış turp otu
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 iri boy kuru soğan
1 yumurta
1 çay kaşığı tatlı pul biber
Tuz ve karabiber
Süslemek için taze soğan

Zeytinyağını ve küçük yemeklik doğranmış soğanı tavanıza alın. Soğan pembeleşmeden haşlanmış turp otunuz ekleyin.1-2 dk kadar kavurun.

Pul biber,tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Kavrulmuş otunuza çırpılmış yumurtayı da ekleyerek,tam pişirin.
İnce kıyılmış taze soğanla süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun


19 Ocak 2014 Pazar

Zeytin Salatası(Nar ve Cevizli)






Yeni yerler demek, yeni  lezzetler demek benim için… Gaziantep‘e  her gittiğimde ise yeni  lezzetlerle tanışıyorum.

Tarifin yöresel mutfağa ait olup olmadığını bilmiyorum ama, Gazinantep Lıons Kulübü’nün kuruluşunun 30.yılını kutlama  gecesinde serpme meze olarak soframızda yer aldı bu lezzet. Kulübün minicik ama benim için anlamı “ÇOK BÜYÜK”  olan büyük olan rozetleri  de yakamızda...
Kulübün 1980 li yıllarda sancılı kuruluşu, rehber Lıonların o günlere ait anıları…..Kurucu başkan ve kurucu üyelerin anıları, Türkiye’de Lıons’un 50.yılı,Anadolu’da Lıons’un 30 yıllık geçmişi…Anlatılacak çooook şey var.
Akşam geceye katılıp , geç vakit döndük Mersin ‘e…Ancak keyifli  gecenin tadı  gibi, zeytin salatasının da  tadı damağımda kaldı.
Nar taneleri ve ceviz parçacıkları inanılmaz lezzet katıyor salataya….Tadını unutmadan, benim yorumumla işte tarif ister kahvaltı sofranızda ister diğer menüleriniz de sofralarınızda yerini almalı:

ZEYTİN SALATASI(NAR VE CEVİZLİ)

2 su bardağı çekirdeği çıkarılmış yeşil kırma zeytin
1 adet küçük boy yeşil ve kapya biber
10 dal maydanoz
5 dal taze nane
1 dal ince taze soğan
1 çay kaşığı tepeleme kekik
1 çay kaşığı pul biber
½ çay bardağı  elde kırılmış ceviz
Tuz
Nar ekşisi, limon suyu(Arzuya göre), zeytinyağı

Salamura zeytininizi  tuzundan arındırarak, çekirdeklerini çıkarın. Zeytinleri salata kabınızda 1 kaşık zeytinyağ, kekik ve pul biberle harmanlayarak baharatın zeytinlere yapışmasını sağlayın.

İnce kıyılmış taze soğan ,yeşil biber,  maydanoz, taze naneyi karışımla harmanlayın. Üzerine elde  küçük parçalara ayırdığınız ceviz ve nar tanelerini ekleyin.
 En son nar ekşisi ve zeytinyağı ekleyin.
Benim tercihim tabağımdaki salataya biraz köy tulum peynir  eklemek oldu. Tercih sizin..
Afiyet olsun.



14 Ocak 2014 Salı

Tavuk Şinitzel (Terbiyeli)





Biliyorum hepimiz en klasik şekliyle şinitzel yapıyoruz.Ben küçük bir-iki fark ekleyerek,yaptım tarifimi.Tavuğun göğüs kısmı her türlü lezzetlendirmeye ve pişirmeye açık...
  Sert  ve keyifsiz tadı bu tarifle sofralarınızda beğeni toplayacak…Hedefim  tavuk göğsünü dinlendirme oldu bu tarifimde, eğer sabırsız değilseniz bu tarif tam size göre….Yumuşacık ve aroması ile buyrun terbiyeli şinitzele…

 Yapım şekli ve malzemeleri şöyle:

1,5 tüm tavuk göğsü
1,5 su bardağı süt
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tatlı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kekik
Tuz
Panelemek için;
2 yumurta
1 su bardağı  galeta unu
Kızartmak için sıvıyağ

Tavuk göğsünü bir gece önceden süt ile derin kaba alın.8-10 saat dinlensin.
Sütten çıkardığınız tavuk  göğsünü  keskin bıçak yardımı ile ince dilimleyin.Et dövme ağırlığı ile inceltin.
Bir kasede zeytinyağı, tuz , kekik ,tatlı pul biberi   iyice karıştırın. Fırça yardımıyla her bir dilimi soslayın.

Üst üste dizdiğiniz dilimleri 2 saat bekletin.
Tavuk dilimlerini önce yumurtaya, ardından galeta ununa bulayarak yanmaz tavada arkası ve önü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun…



12 Ocak 2014 Pazar

Ispanak kavurması (yumurtalı)




Evimizde mercimekli ıspanak kökü yapıldığında  mutlaka 1-2 gün sonra bu tarif vardır.
Yada ıspanak yemeği tercih etmiyorsak derin dondurucuda yerini alır ıspanak.3-4 ay kadar rengini ve tazeliğini koruyor derin dondurucuda…



Ispanak yapraklarını  1  dk haşlamak, daha doğrusu   kaynar suya atıp kısa sürede çıkarmak hem yeşil halini muhafaza ediyor, hem de lezzette kayıp olmuyor.

Yumurtalı Ispanak kavurma tarifim  şöyle…

250 gr haşlanmış ıspanak(suyu süzülmüş)
2 yumurta
1 baş büyük kuru soğan
¾ çay bardağı zeytinyağı
½ tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı sumak
Tuz ve karabiber.


Zeytin yağının  yarısını tavaya alın, yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Hafif pembeleşen  soğana kesme tahtasında kıydığınız ıspanağı ekleyin.Soğan ve ıspanağın karışmasını sağlayın,çıkan suyu harareti yükselterek yok edin. Kalan zeytinyağı, tuz karabiber ve sumakla lezzetlendirin.

Çırpılmış 2 yumurtayı  ekleyerek, tavanızda ıspanak ve yumurtayı karıştırarak pişirin.(2 dk kadar)
Kuru soğan veya yeşil soğanla sıcak servis yapın afiyet olsun..

Sumak ekşimsi bir baharat, ıspanağın otsu tadını yok ediyor.