21 Şubat 2014 Cuma

Zeytinyağlı Sebzeli Bahar Pilavı


İnsan tarifine , bir parçayı yakıştırır mı………
Bir kadının ayak bileklerindeki ince deri bağcık kadar zarif bezelye, tango ritmi ile uyumlu soğan, bakışları ile  keskin pirinç, sürpriz  hareketle dereotu, havuç kulağımda hoş bir ses ve dans...
OPPPPsss…
Zarif,tane tane..Sade pirinç yememeliyim,  bezelye ile başkaaa bir dünyaaaaaaaa…
TangOOOOOOO………Klavye ütünde parmaklarım, kıvrılıyor adetaaaa….

https://www.youtube.com/watch?v=S98-BIpzZuk

Santa Maria ile…..Tango benim izledikçe coştuğum  kadını hem  mağrur,biraz vahşi, hemde seksi gösteren dansssss…
Devam –devam-devam yola devam hiç bitmesin istersiniz….Kaşık kaşık tatlı sahte bahar bezelyesi şubat ayında…..Eşe söylenmişsinizdir bu kadar erken turfanda alınır mı diye biryandan yemeklik çıkmadı firik sevinirsiniz.Pirinçle tango kıvraklığı ve zerafetttttttttttttttt..Dereotu manalı bakışşşşşşşşşşş ve ATEŞ…..
Durmaz bu danssss…OLMAZ ! OLMAZ BİTMEMELİ BU DANS DAMAKLARDA……….


        1          CUP  Baldo pirinç
1+1/2        CUP Taze bezelye
    2/3         CUP havuç
    1/3         CUP Zeytinyağı
      1           Teaspoon  tuz
½ + 1 +1/3 CUP  Sıcak su
1 Adet Orta boy kuru soğan
8-12 dal dereotu (arzuya göre)

Bezelyeleri 3 Cup su ile 8-10 dk haşlayın. Zeytinyağını pilav tencerenize alarak,yemeklik küçük doğranmış soğanı ekleyin 1-2 dk kavurun, ardından küçük küp doğranmış havucu  ve  küçük küp havucu ekleyin.1-2 dk daha kavurun, pirinci ekleyin.
Pirinci 3-4 dk. kavurduktan sonra, yıkanmış ve suyu süzülmüş bezelyeyi ekleyin.1-2 dk kavurun tuzu ekleyin. Ardından sıcak suyu ekleyerek,pilavı pişirin.

Sofra bezine bohçalayarak 15 dk  kadar dinlendirin. Ilınan pilavınıza arzuya göre ince kıyılmış dereotunu ekleyin.
Pilavınızı harmanlayın.Ilık veya soğuk tüketin.



16 Şubat 2014 Pazar

Kremalı-Füme somonlu karışık sebzeli tam buğday makarnası


4-5 gündür hastayım….Grip beni  de vurdu. Üstüne bir de hiç şimdiye kadar tanışmadığım  bir acı da geldi: Bel ağrısı..Her ikisini  de yatak dinlenmesi   ile atlatma çabasındayım. 

Geçen ay ,Girit mübadil yemekleri   facebook  grubunda da paylaştığım  http://portakalvecicek.blogspot.com.tr/2014/01/yumurtali-vruvez.html 
tarifim ,sayfada Ocak 2014 tarifi ve fotoğrafı seçildi.Sayfa  adminlerinden sayın Aydan Üstkanat (Star gazetesi köşe yazarı ve gastronomi  uzmanı) sağolsun  makarnalutfen.com’dan sponsorluk alarak hediyelerimi gönderdi.Teşekkür ederim.
Küçücük kutudan bir dünya organik lezzetler çıktı…Çeşitli makarnalar, közlenmiş biber, hardaliye içeceği, çorba karışımları, güvem reçeli……Makarnalutfen.com ile ilgili bilgi almak isterseniz lütfen linki tıklayın.




Malzemeler  çeşitli olunca hangisini denesem diye düşünürken, elim  karışık sebzeli tam buğday makarnasına gitti. Tam buğday makarnası bizim evde tüketilen bir lezzet değil ama bundan sonra öyle görünüyor ki, soframız da arayacağız .Lezzeti çok hoşuma gitti. Sade , rendelenmiş köy peyniri ile tereyağlı  nefis olacağına eminim.
Kremalı makarnaları çeşitli lezzetlerle tatlandırmayı  sevdiğim için , bu sefer tam buğday makarnası da böyle sunmayı düşündüm. Tarifimize geçelim mi?

75 gr karışık sebzeli tam buğday makarnası(1 büyük çay bardağı)
Kremalı sos için,
3 teable  spoon(tbs) krema
3 tbs makarnanın haşlama suyu
2 tea spoon(ts) pesto sos
2 ts toz permezan peyniri
Süslemek için,
Kıyılmış maydanoz, füme somon dilimleri, ince kıyılmış biber turşusu


Makarnanızı kaynamış suya biraz tuz ekleyerek haşlamaya alalım. Makarna  haşlanırken , 3 ölçek suyu sos tavamıza  alalım, krema, parmezan, pesto sosu da ekleyerek iyice karıştıralım. Önce kısık ateşte, ardından ısıyı yükselterek köpürünceye kadar sürekli karıştırarak suyunu yok edinceye kadar pişirelim.
Servis için, haşlanmış makarnayı servis tabağınıza alın, sıcak sosu üzerine gezdirin, füme somon parçaları, kıyılmış maydanoz ve biberle süsleyin. Arzuya göre taze çekilmiş karabiber ekleyin.
Tarif 1 kişiliktir. Arzuya göre ölçüleri artırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Not :Arzuya göre Pesto sosu evde de yapabilirsiniz.


2 Şubat 2014 Pazar

Karışık Omlet




Günaydın….Mutlu pazarlar. Şöyle  keyifli bir omlete ne dersiniz?
Omletlerim sebzeli ise bazen sebzelerin diriliğini kaybetmesini istemiyorum. Şöyle hafif dişe dokunmalı….

Bunun için temel prensip, sebzelerin bir miktar iri doğranması ve doğru zamanda yumurtanın eklenmesi…

Sizde bu tarz omlet severseniz ,buyrun tarife geçelim….


Malzemeler,
2 yumurta
2 çorba kaşığı süt
5 dilim sucuk
4-5 adet orta boy kültür mantarı
1 adet yeşil biber
1 kibrit kutusu kaşar peyniri.
Zeytinyağı veya tereyağ
Tuz karabiber pul biber
Mantarları boyuna kalın dilimleyin. Biberleri aynı incelikte halkalayın. Yağınızla birlikte tavanıza alarak yumuşaklığını giderinceye kadar kavurun. Diğer yandan sucukları dilimleyin. Sebzelere ekleyin.

Süt ve yumurtayı bir kasede çırpın. İnce kesilmiş kaşarı, baharatları ve tuzu ekleyin.

En son yumurtaları tavanıza ekleyin.


 Omleti isterseniz ters yüz yapmadan isterseniz tabak yardımıyla çevirerek, harlı olmayan ateşte kapağı yarım  kapalı pişirin.
Afiyet olsun.