15 Kasım 2014 Cumartesi

ATOM MEZE




Atom deyince aklınıza ne geliyor? Benim bir Albert Einstein, birde Mersin’de sokakta satılan ve tüm meyve sularının bir miktar balla karıştırılarak elde edilen ciddi anlamda enerji veren karışık meyve içeceği J

Einstein lezzetime konu olacağını bilemezdi elbet…

Ne demiş Ünlü Fizikçi “Ön yargıları parçalamak,atomu parçalamaktan zordur”…Bu gün mutfakta kuru acı biberin sadece pul biber ve yemeklerde kullanılacağı yönündeki ön yargıyı yok ettim , yoğurtlu   süper acılı bir meze yaptım….Acı severseniz tam size göre.

Yaylada bahçede yetişen top süs biberler kurutularak yeşil  renginden kırmızıya dönüştü….Diğer süs biber kuruları ile birleşerek acı toz biberimiz hazır….


Bir miktarı mezede kullanmak üzere ayrıldı, bir kısmı da zeytin yağ , biberiye, sarımsaklı olarak zeytin yağı ile buluştu…..Bakalım  başka neler yapılacak?

Tarifte esas olan baş biber kullanılması, zeytin yağ ile bir miktar ısıtılması biberin acısını ön plana çıkartıyor.


9-10 Adet top süs biber(arzu ettiğiniz kurumuş acı biberi kullanabilirsiniz)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Koyu kıvamda sarımsaklı süzme yoğurt
Kuru nane (arzuya göre)


Biberleri saplarından ayırın ,mümkün olduğu kadar tohumlarını temizleyerek elinizle parçalayın. Eldiven kullanmanızı öneririm.
Tavaya aldığınız biberlere zeytin yağını ekleyin.Kısık ateşte kontrollü olarak ısıtın.Soğumaya alın.




Soğumuş biberleri sarımsaklı yoğurtla buluşturun, arzuya göre kuru nane ekleyin, iyice karıştırın.

Servise hazır….Hafta sonunuz tatlı, mezeniz acılı olsun …


8 Kasım 2014 Cumartesi

Derin dondurucuda ezilmiş nohut saklama



Çukurova mutfağı nohutu sever. Aslında pratik olsun diye nohutun pişmiş çeşitli  şekillerini de derin dondurucu da bulundururuz.
Ezmesi de bunlardan birisi)Neden ezilmiş bulundururuz…Elbette Humus için.



Nohut ezmesini yapmanın çeşitli yolları var…Ben vaktim eski usulü kullanıyorum , kevgirde bileğe kuvvet  ezme yolu ile….Kepçe ile kendi suyundan ekleyerek. Kolayca eziliyor....

Başka bir yolu pişirme sürecinde helme olmuş nohutun kabuklarının tek tek temizlenmesi ve mutfak robotu tarafından ve/veya elblendırı tarafından ezilmesi…Kabuklar asla  girmemeli !Bir başka saklama şekli kabuklar ayıkladıktan sonra poşetlemek...
Kevgirde posa kalır :)

Hangi yolu denerseniz deneyin, nohutunuz el kremi kıvamında olsun..

Arzu ettiğiniz miktarlarda  ambalajlayın ve derin dondurucuda saklayın. Kullanmadan 3-4 saat önceden oda sıcaklığında bekletmeniz yeterli…Derin dondurucuda bekleme süresi 1 yıl.

Afiyet olsun…

5 Kasım 2014 Çarşamba

Sebzeli Tost(Izgaralanmış sebze ile)

Günaydın……Kolayca yapabileceğiniz nefis bir tost a ne dersiniz?
Tostunuza sebze ekleyerek farklı lezzetlendirmiş olursunuz, hem de  besin değerini yükseltmiş olursunuz…
Belki sebze yemeyen çocuklarınıza farklı bir alternatif olabilir. Pratik öğün geçiştirmede hem de sabah kahvaltısında….
Sebze miktarını  tamamen damak zevkinize göre ve ekmek büyüklüğüne göre ayarlamanız mümkün.
Tarifimize geçelim mi ?

 Malzememiz şöyle,

Kültür Mantarı
Etli yeşil biber
Sucuk
Domates
Taze Kaşar peyniri
Tereyağ
Tuz ve Karabiber.

Mantarlarınızı 2-3 mm kalındığında boyuna ve biberlerin çekirdeklerini çıkararak jülyen iri dilimleyin. Sucuk ve domatesi dilimleyerek kenara alın.


Isıttığınız tost makinasına önce biber ve mantarları dizin. Üst ızgarayı da kapatarak, pişirin.


 Izgaradan aldığınız sebzelerin ardından sucukları da aynı şekilde ızgaralayın.

Tost ekmeklerinize  ( ben büyük hamburger ekmeği kullandım).Sucukları, sebzeleri, domatesi ve kaşar peyniri paylaştırın. 

Tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın.
Ekmeklerin üzerini bir miktar yağlayarak, tostunuzu pişirin….Benim tercihim yanına ayran.

Isırmadan fotoğraf almak olmaz değil mi  ama? :))

 
Afiyet olsun.