Sfugato (Sugato) , portakal ve çiçek mutfağının öğün
kurtarma lezzeti idi. Çocukluğum da annemin
kaç zamandır yapmadık, özledik diye özellikle yaptığını da hatırlıyorum.
Sevmeyen var mı bilmiyorum ama benim
soframda severek yenir.
Girit mutfağında yumurta ile omlet gibi pişirilen diğer sebzelere de sugato
deniyor.(enginar, kabak, turp otu, börülce v.s). Ama
bizim evde hiç yumurtalı patates veya patatesli sugato yapayım mı diye
sormazdı annem. Sugato yumurtalı patates demekti J
Orijinal de aslında patatesler zeytin yağında kızartılıyor.
Ben ay çiçek yağında kızartıyorum .Yumurta ile buluşturmadan önce kızartma
yağından bir miktar tavaya eklenmesi
lezzeti artıran püf noktası….
Tarifimize geçelim :
1 adet büyükçe patates
2 adet yumurta
Kızartma yağı
Tuz ,karabiber
Arzuya göre pul biber
Patatesleri küp
doğrayın,30 dk kadar soğuk suda bekletin. Suyundan arındırdığınız patatesi bol
yağda kızartın.
Tavaya aldığınız patateslere 2-3 çorba kaşığı kızartma yağından
ekleyin.
Tekrar ateşe aldığınız patateslere , tuz ve karabiber ekleyerek
çırptığınız yumurtayı homojen şekilde dökün.
Tavanızı sallayarak tam
yayılmasını sağlayın. Supatula ile patatesleri arayarak yumurtanızın tam
pişmesini sağlayın.
Sıcak servis yapın.
Ben sugatoyu az tuz kullandığım için tuzlu gıdalarla
tüketmeyi seviyorum. Siyah zeytin ve ezine peynir tercihim. Yeşillik olarak
tere yanına çok yakışıyor. Afiyet olsun….