29 Kasım 2015 Pazar

Patatesli Sfugato(Sugato)



Sfugato (Sugato) , portakal ve çiçek mutfağının öğün kurtarma lezzeti idi. Çocukluğum da  annemin  kaç zamandır  yapmadık, özledik  diye özellikle yaptığını da hatırlıyorum. Sevmeyen  var mı bilmiyorum ama benim soframda  severek yenir.

Girit mutfağında yumurta ile omlet  gibi pişirilen diğer sebzelere de sugato deniyor.(enginar, kabak, turp otu, börülce v.s).  Ama  bizim evde hiç yumurtalı patates veya patatesli sugato yapayım mı diye sormazdı annem. Sugato yumurtalı patates demekti J

Orijinal de aslında patatesler zeytin yağında kızartılıyor. Ben ay çiçek yağında kızartıyorum .Yumurta ile buluşturmadan önce kızartma yağından bir miktar tavaya  eklenmesi lezzeti artıran püf noktası….

Tarifimize geçelim :
1 adet büyükçe patates
2 adet yumurta
Kızartma yağı
Tuz ,karabiber
Arzuya göre pul biber
Patatesleri  küp doğrayın,30 dk kadar soğuk suda bekletin. Suyundan arındırdığınız patatesi bol yağda kızartın.

Tavaya aldığınız patateslere 2-3 çorba kaşığı kızartma yağından ekleyin. 




Tekrar ateşe aldığınız patateslere , tuz ve karabiber ekleyerek çırptığınız yumurtayı homojen şekilde dökün. 

Tavanızı sallayarak tam yayılmasını sağlayın. Supatula ile patatesleri arayarak yumurtanızın tam pişmesini sağlayın. 
Sıcak servis yapın.
Ben sugatoyu az tuz kullandığım için tuzlu gıdalarla tüketmeyi seviyorum. Siyah zeytin ve ezine peynir tercihim. Yeşillik olarak tere yanına çok yakışıyor. Afiyet olsun….


25 Kasım 2015 Çarşamba

Dereotu saklama

Ne güzel kokar dereotu…Benim mutfağımın vazgeçilmezlerinden. Hal böyle olunca elimin altında hep olsun istiyorum.. Saksıda bir süre yetiştirdim. İtiraf etmeliyim  ilgilenemedim, kurudu…
Pazarda demet demet görünce dayanamadım. Pazarcıya sorduğumda şaşırdım. Meğer dereotu Ankara/Beypazarın’dan Mersin’e  uzun bir yolculuk yaparmış. .

Derin dondurucu  kokusunu kaybetmeyen ancak diriliğini kaybeden bu otu ; istediğim zaman elimin altında olmasının yolu bu.
Derin dondurucuda saklanacak tüm çiğ gıdalar için temel prensip “sudan arınmış” olması ise aynı şart dereotu için de geçerli.
Benim yöntemim şöyle:
İstediğiniz miktarda dere otunu  kalın dallarından ayırın. Yıkanmış dereotu nun  tam suyunun süzülmesi  hava ve ortam şartlarınıza göre bekleyin .  Gerekirse havlu ve pamuklu bez içinde tam kurutun. Yemeklik  doğrayın.
Buzdolabı poşetine alarak, havasını aldığınız poşette dondurucuda saklayınız.
 Derin dondurucundan kullanmak isteğinizde  arzu ettiğiniz miktarda o an kullanabilirsiniz.


Afiyetle…

8 Kasım 2015 Pazar

Domatesli Pirinç Pilavı






Ne güzeldir yaylada sonbahar, başka renge bürünür doğa. Sarılar, turuncular ,kırmızılar,pembeler…. 

Hava sabahları serinliği ile ısırır ,öğlene doğru bir t-shirtle kalakalırsınız. Hava bir dargın bir barışık…


Akşam otururken sizi ısıtacak bir şeyler istersiniz. Bizde istedik ki sonbaharı Kıraç’la karşılayalım.




Yayla sonu domateslerimiz daha bir lezzetli ….. Pilavım daha fazla. Nedeni ise anne mutfağı özeniyle, babamın da çok sevdiği  lezzetlerden  olması belki… Bilmiyorum. Bende çok severim...



 Tarifimin yanında anne mutfağında mutlaka bir et yemeği olurdu  ama olmazsa olmaz cacık.

 Zaman içerisinde öğrendim ki, özellikle Ege’de  çekirdeksiz İzmir üzümü ile birlikte tüketiliyor domatesli pirinç pilavı. Pilavımın görüntüsünü sosyal  medya ’da paylaştığımda Samsun’dan sevgili Serap Gürgör ’den yorum geldi. Mutlaka vişne kompostosu olurmuş yanında… Elbette  geleneksel  zevk ve damak tadı meselesi.

 Tarifimin püf noktası ,kullanacağınız pirincin cinsi ve domatesin piştikten sonra ölçülmesi….

Ölçülerimizi verelim:

1,5 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı  pişmiş domates (rendelenmiş)(4-5 adet iri kırmızı domates)
1,5 çorba kaşığı tepeleme tere yağ
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
½ çay bardağı su
½ çay kaşığı karabiber(arzuya göre)

Yapılışı:
4-5 adet iri domatesi rendeleyin.1/2 çay bardağı su ve sıvı yağ ile pilav tencerenize alın. Pişirerek 2 su bardağı domates rendesi elde edin.

Tereyağınızı domatese ekleyin. Eritin. Yıkayıp 30 dk sıcak suda  beklettiğiniz  ve süzdüğünüz pirinci ekleyin. Orta hararetteki ateşte kavurun.
Sıcak suyunuzu (Pirincinizin cinsine göre ölçü değişebilir) ve tuzunuzu, karabiberi ekleyin.
Suyunu çekinceye kadar pişirin. Ardından havlu kağıt kapatarak ve bohçalayarak demlenmeye bırakın.

    Yayladan nihayet bu hafta göçtük...Çiçek dalında güzeldir ama kimsenin olmadığı yerde portakalveçiçek mutfağınin turuncu kasımpatılarını orada bırakamadık... Hoşgeldin turuncu sonbahar diyelim.

Afiyet olsun.

Pırasalı Kıymalı Börek



Pırasalar tazecik …..Uzun süredir yapmak istediğim böreğim ile tekrar sizlerleyim. Eğer bu sebzeyi daha çok tüketmek isterseniz  , kıyma ile iç harç olarak mutlaka deneyin. Tadına doyamayacaksınız.

Ben böreğimi kızarttım sebebi dışına buladığım kuru ekmek kırıntılarının çıtırtısını fırın pişirimine göre damağımda çok hissetme istediği… Yanılmadım.

Bu harç kesinlikle kreplerinizin içine de çok yakışacak benden söylemesi….

Malzemeler
3 yufka
6 sap pırasa
150 gr kıyma
2 adet orta boy havuç
2 kaşık sıvıyağ
1 adet küçük boy kuru soğan
Yarım çay bardağı su
Karabiber ,tuz, pul biber.

Harç
2 yumurta akı
¾ çay bardağı süt
¼ çay bardağı sıvıyağ

Kızartmak için
2 yumurta sarısı
Harçtan artan sıvı.
Bulamak için  kuru ekmek unu veya galeta unu
Sıvı yağ.

Önce iç harcımızı hazırlayalım. Pırasaların özellikle beyaz  kısımlarını  kullanacağız. Yıkayıp doğrayın.
 
Havucu kibrit çöpü, soğanı yemeklik iri doğrayın.

 Kıyma ve suyu tavanıza alın. Kıymanın rengi  dönerken sıra ile soğan , pırasa, havucu ve sıvı yağınızı ekleyin( Kıymanız çok yağsız ise yağ miktarını artırın).Pırasalar yumuşayıncaya kadar kavurun. Baharatlarını ekleyin.
Harcınızı iyice çırpın. Bir yufkayı yarım daire katlamadan önce harcınız ile ıslatın. Yarım daireyi 3 eşit parçaya bölün. Parçaların geniş bölümüne iç harcınız ekleyerek kalın rulolar sarın.
Bu ölçüde 9 adet iri börek elde edersiniz. 
Sıvı harcınızın artanını yumurta sarıları ile karıştırın. Böreklerinizi önce yumurtalı sıvıya, ardından dövülmüş un haline gelmiş ekmek kurusuna iyice bulayın.

Arzu ederseniz daha küçük de sarabilirsiniz.. 



Yağda kızartın.


Acı tatlı sos veya soya sos ile sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.