Yılbaşı günü
evlerde telaş var,herkes kendi bütçesine göre daha bir özenle hazırlayacak
sofrasını…Eşiniz o kadar telaşın içerisinde 5 bağ eşek turpunu tezgahın üstüne
koyarsa ne yaparsınız?( bu arada eşimi bu ota müdavim yapan benim)
Önce biraz söylendim
kendi kendime,yemeğe misafirimiz var,evde temizlik.Telaşım olacak,kim yıkayıp
haşlayacak bu kadar turp otunu
diye,haklıda çıktım.Tam 3 saatimi aldı
ayıklanıp,yıkanıp,haşlanması….Yıkama seramonisi bir kenara bırakıyorum,her
parti haşlama için yeniden su kaynatmak
gerekiyor,ve kaynayan suya atmak
gerekiyor bu nefis otu…Elektrikli su ısıtıcısında sürekli kaynayan su,4-5
litrelik koca tencere sürekli ocağın üzerinde
bir parti haşlanıp soğumaya alınırken diğer su kaynatılıyor offf puff…
Vuruves veya ruves kışın yağmurlarla fışkırıyor
Akdenizde…Piriko ‘sunu(acı cinsi) baharda farklı tüketiyoruz mevsim
sebzesiyle..
Yılbaşı sofrasında
ağır yenecek yemeklerin yanında zeytinyağlı limonlu keyif verici bir garnitür ve salata çeşidi olacak turpotu, nihayetinde
soframızı zenginleştirecek.Turp otu(hardal) namı diğer ruves i haşlama ve
temizleme püf noktaları şöyle:
Eşek turbunun dış
ve kart yaprakları ayıklanır,köklü kısımlarına ve kalın dallarına bıçak ile 3-4 cm derinliğine kadar bıçakla artı çiziği
atılır.
Yapraklarının uç kısımları kesilerek ,atılır.5-6 cm boyunda doğranır, otumuz
bol suda yıkanır.Küçük misafirlerden arındırmak için sirkeli suya
ıslatabilirsiniz.
Derince bir
tencerede bol su kaynatılır,otumuz haşlanır.(haşlama süresi otunuzun tazeliği
ve yumuşaklığı ile ilgili ,kök ve
kısımlarının yumuşaklığını test ederek anlayabilirsiniz,fazla
haşlarsınız yaprakları erir ve parçalanır.
Süzgece
aldığınız anda otunuza tuz serpin. Soğuk
sudan geçirmeyin,tuzunu çekecek daha lezzetli
hale gelecektir.
Salatası için, arzu ettiğiniz miktarda haşlanmış otu servis
tabağına alın,zeytinyağı ve arzuya göre ezilmiş sarımsak ekleyin,en son servis
esnasında limon suyunu gezdirin.Karıştırın.
Keyif veren yemyeşil ot haşlamanız için püf noktaları tekrar
hatırlatmak isterim:
1)Bol ve kaynayan suda haşlamak
2)Haşladığınız
suyu 2.kez kullanmamak.(Eğer otunuz fazla ise
2.partiyi suya atacağınız zaman yeni su kaynatmanız gerekiyor)
3)Servisten
hemen önce limon suyu eklemek(Limon suyu otu sarartıyor,beklerse görüntü olarak
keyifsiz bir hal alıyor,yeşil ve diri görüntülü salatanız için limon suyunu SON
DAKİKA servis esnasında eklemeyi ihmal etmeyin.
Keriman Hanım tarifinizdedeki gibi salata olarak tüketimi çok güzeldir ve de yaygındır.Yıkaması saatler alır ... Bizim Egede haşlanmış turp otlarını suyunu sıkar kavuruz ,bol pırasalı zeytinyağında.İsteğe göre kırmızı biber ilaveli.Servis ederken üstüne turunç suyu ilave ederiz yine isteğe göre limon da olabilir.
YanıtlaSilSelam ve sevgiler ,sağlıklı ve mutlu yeni yıllar dilerim...
Her yörenin yapım şekli beni kendimden alıyor.Katkınız için teşekkürler...
Silpazara gidince yeşillikçilerin önünde kaybeden bir kişiliğim ben..:))
YanıtlaSilewe geldiğimde envai çeşit ot istif edilir dolaba ve afiyetle yenir.
turp otuda dahil..
ellerinize sağğlık..
takipçinizimm,bende beklerim sayfama,arzularsanız.
sevgilerimle...
Tariflerinizi takip ediyorum bir tutam kekik...Bende sizin gibiyim.)
Silbizde de hafif haşladıktan sonra, zeytinyağ soğan kavrulur kırmızı toz biber ilave edilir, haşlanmış eşek turpları içine atılır, bir yemek kaşığı mısır unu ilave edilerek pişirilir, ateşten almadan önce sarmısak ve limon ilave edilerek pişme işlemi bitirilir,
YanıtlaSilafiyet olsun, ekşili turp yada sarkıtma olarak adlandırılır
batı akdeniz den selamlar
Hımmm denemeye değer ....Batı Akdeniz mutfağına sevgiler.
Sil