19 Temmuz 2013 Cuma

Kışlık Közlenmiş Patlıcan ve Patlıcan salatası




Temmuz ayı ortası için kış hazırlığı erken mi bilmiyorum,ama yaylada olunca bir de elinizin altında sebzeler meyveler tazecik iken duramıyorsunuz.Ateş de yakılmış iken 2 tane patlıcan közleyip  yapıp bu günü kurtarayım hiç olmuyor.

Odun ateşinde mis gibi kokar bostan  patlıcanı,gerçek köz kokusu bu patlıcanla yaptığınız her lezzete özel bir tat kadar...Ben mümkün olduğu kadar elektrik fırında közleme yapmıyorum. Çünkü "gerçek"közleme olduğuna lezzet olarak inanmıyorum. Özelllikle patlıcan severseniz odun közünde pişen tadı aldıktan sonra fırında bu işin gerçek tadı olmadığını anlarsınız.

Şimdi yaz hangimiz bir yerlerde mangal yakmıyoruz ki,alıverin 10-15 adet patlıcan atın közün üstüne...Kabukları ayıklamayı  piknik dönüşü evde bile yapabilirsiniz.



Kabuklarını temizlediğiniz patlıcanları saplarından da ayırarak limonlu suya koyun .1-2 saat bekletin.Renginin beyazlaştığını göreceksiniz.Limon su dan süzerek ve iyice sıktığınız  patlıcanlarn istediğiniz adetlerde poşetleyerek derin dondurucuya koyun.Bütün kış kullanacağınız nefis közlenmiş patlıcanlarınız hazır.Kullanacağım zaman oda sıcaklığında 1-2 saat bekletiyorum.Daha hızlı çözülmesi için sıcak su dolu bir kaba da koyup çözdürebilirsiniz.

Kokusu buraya  geldi diyenler için,çiğ sebzeler yaptığım köz kokulu sumaklı nefis patlıcan salatamın tarifi şöyle:


  • 3 Adet közlenmiş bostan patlıcanı
  • 2 adet domates
  • 4-5 adet sivri biber
  • 8-10 dal maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 çay kaşığı sumak
  • Tuz
Sos için
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 3 diş dövülmüş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı limonsuyu



 Patlıcanları közleyin,kabukları soyun,küçük kuşbaşı ebatın da doğrayın,derin bir kasede kabukları doğranmış tavla zarından biraz büyük doğradığınız domates,ince kıyılmış maydanoz ve biberlerle harmanlayın,kuru soğanı ay biçimde ince doğrayın,tuzla hafif ovun,sumakla birlikte patlıcanlı karışıma ekleyin.



Sos için zeytinyağı sarımsak ve limon suyunu karıştırın,patlıcan salatasına ekleyin.10 dk kadar sosu çekmesi için bekletin.Servis tabağınız alın
Afiyet olsun.
Not:Ölçü 7-8 kişiliktir,salatanıza eksi olarak sumak yerine nar ekşisi de ekleyebilirsiniz,ancak kararttığı için ben tercih etmiyorum.


18 Temmuz 2013 Perşembe

Fesleğenli Domates çorbası(Fırınlanmış)




Bu tarifi bundan 2 yıl önce ilk okuduğumda  taze kekik yerine kuru fesleğen yakışır dedim.

Bu tarifin asıl lezzetini veren fesleğen,çünkü domates çorbasında fesleğenin inanılmaz yakıştığını düşünüyorum..Cafe Fernando'nun pembe domatesli tarifi,benim ölçülerimle yayla ekşi yerli domatesli kuru fesleğenli  ölçülerimle  yapılınca inanılmaz bir lezzet çıkt.Kapya biberi  ekledim közleme esnası....




Bir çorba için fırınlama tekniğinizi benim mutfağımla tanıştırdığınız için teşekkürler Cafe Fernando,Cenk Bey...


Lezzetin  püf noktası,malzemelerin fırında doğru zamanla fırınlanması...Un ve salça  yok,gerçek yaz domatesi lezzeti çorba yapımında inanılmaz bir lezzete kavuşuyor.1 tatlı kaşığı şeker lezzete etken.....Fırınlama domatesin içindeki likopen maddesini ortaya çıkardığı için bu lezzet damaklarlarda hoş bir seda gibi.

1.100 gr  yaz domatesi
1 adet irice soğan
1 adet kapya biberi
1 çorba kaşığı kuru fesleğen
3-5 diş sarımsak
3 kaşık zeytinyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
4-5 bardak ılık su
Tuz

Domateslerinizin, bıçak yardımıyla dal bağlantılarını oyarak temizleyin, enine 1-1,5 cm dilimleyin. Fırın tepsinize veya cam fırın kabınıza dizin. Soğanlarınızı halka doğrayıp, halkalarına ayırın. Sarımsakları iri doğrayın. Domateslerin üzerine yerleştirin.


Kuru fesleğen, tuz ve şekeri serpiştirin. Zeytinyağınızı domateslerin üzerine ekleyin.
Fırınınızı 10 dk ısıtın, 40-45 dk fırında malzemelerinizi pişirin (ben mini fırında 180-200 derecede pişirdim).
Pişen malzemeleri çorba tencerenize alın,



El ezicisinden geçirin




Ezilmiş malzemenize su ekleyerek 1-2 taşım kaynatın karabiberini ekleyin, kruton ekmek ve dil peyniri ile servis yapın.

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Erik Marmelatı ve Şurubu


Malum kışlıklar hazırlanmaya başlandı.Yaylada erikler bu yıl o kadar çok idi ki,dallar ağırlaştı.Temmuz sıcakları ile birlikte hızla olgunlaştı eriklerimiz.Tarifimde  4-5 kg ölçüyle hem erik marmelatı hemde erik şurubu elde etmeniz mümkün.



Yıkanan ve sapları ayıklanan erikler önce yöresel deyimle  olarak eriklerimiz önce "pörtletilir":Yani kendi suyu salıncaya kadar,çatlayıncaya kadar pişirilir.Ben bakır tencerede kullandığım  için 1 çay bardağı kadar su ekliyorum.15-20 dk harlı ateş yeterli....
                                              


Pişen erikleri bakır süzgeçime alarak süzülmesini bekliyorum.Çıkan  özlü suyu kenara alıyorum.1-2 subardağı kadarını marmelatımı kaynatmak üzere kenara ayırıyorum.İşte şurubu bu sudan yapacağız.Sıcak erik suyuna kontrollü sürekli karıştırarak ve eriterek damak zevkime göre şeker ekliyorum.Ardından ateşe tekrar alarak tekrar kaynatıyorum.Çıkan köpüğü topluyorum.Soğuttuğum koyu kıvamlı şurubumu şişeleyerek kışlık olarak saklıyorum.Önerim,eriğin doğal ekşiliğini yok etmeyin....

Marmelat yapımı için ise bakır süzgeçte soğuttuğum erikleri elimle sürterek üzerinde posasının kalmasını sağlıyorum.


Çıkan ezmeyi (pulp'u) ölçülüyorum.1 ölçü ezmeye ,aynı kabın ölçüsünde bir parmak eksiği şeker ekliyorum.Nedeni eriğin hafif mayhoş tadını şekerle yok edip,şeker tadı baskın bir reçel elde etmek istemediğim için....



Ayırdığım erik suyu,ezilmiş erik ve şekeri bakır tenceremde karıştırarak tekrar ocağa alıyorum.Kaynadıktan sonra ocak hızını yavaşlatarak 10 dk kadar pişiriyorum.Toplayabildiğim köpüğü topluyorum.
Köpüğü tamamen kesmek için yarım tatlı kaşığı  tereyağı ekliyorum.1 tatlı kaşığı limon tuzunu ekliyorum.

Marmelatımı 1-2 gün cam ve emaye yayvan kapta güneşte pişiriyorum.(üzerine tülbent veya mutfak şemsiyesi ile kapatın)

Kavanozlayıp serin yerde saklayın ,Afiyet olsun.