16 Şubat 2011 Çarşamba

ŞADOK(ağaç kavunu) REÇELİ(tatlısı)






Blogumun ilk ve özel tarifinin, siz izleyenlere tadı gibi tatlı anlar bırakmasını diliyorum.Şadok,ülkemizde yeni üretimine başlanmış bir narenciye....Greyfurt a benzer,ancak daha büyük ve armutumsu ,iç kesecikleri sulu meyvesi ile narenciye severlerin yeni gözdesi.

Turunç reçelinin her evde bu mevsimde Mersin'de pişirilmesine karşılık değişik   bir deneyim Şadok reçeli.Turunç reçelinden daha zahmetsiz(tatlandırma adına),hazırlaması daha kolay....
Yöresel adıyla Kurugreyfurt.....İşte Şadok Reçeli tarifi(tatlısı)
1 Adet Şadok 250 gr şeker
1,5 su bardağı su
2 çorba kaşığı limonsuyu
18-20 adet kürdan
1 çimdik rende artığı
Servis İçin Kaymak

YAPILIŞI
Kabukları meyveden ayırmak için,portakal soyar gibi 6 parca olarak ayırın.her bir yaprağı rendenin ince kısmı ile rendeleyin(buaşamada el ayarı önemli ne tam beyazlar çıkacak ,ne de sarı kısım tam kalacak)


Her bir yaprağı,boyuna 2-3 parçaya kesin,suda 15 dk kadar haşlayın,soğuk sudan geçirin.Kıvırarak kürdanla sabitleyin.
Pişirme tencerinizde,şeker su ve bir çimdik rende artığını eritin,şerbetiniz kaynamaya yakın kabuklarınızı ekleyin.Reçeliniz suyunu çekinceye kadar (20-25dk) pişirin.Ateşten almaya yakın limon suyunu ekleyin.
Soğuduktan sonra kaymak ile servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder