24 Şubat 2011 Perşembe

ARNAVUT CİĞERİ






Yıllardır evimizde pişen yapım şekli ile aslında zeytinyağı ile kızartılırdı Arnavut ciğeri,ancak ağır geldiği için zeytinyağ ve ayçiçek yağını karıştırarak kızartıyorum.
Tarifimiz şöyle

700 gr Kuzu ciğeri(Zarı temizlenmiş,iri küp doğranmış)
1 Çay bardağı Un
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz veya pul biber

Kızartma için
2 Çorba Kaşığı Un(ikinci kez kızartma için)
1,5 su bardağı sıvıyağ(1 su bardağı ayçiçeği,1/2 Su bardağı zeytinyağı)

Servis için
Kuru Soğan(Halka doğranmış piyazlık,sumaklı),kimyon,maydanoz (Arzuya göre)


Zarı temizlenmiş ve küp doğranmış ciğerinizi tel süzgeçinize alın,kanlanmış ise süzün(benim ciğerimden 2 damla kan aktı sadece)Taze ciğer için lütfen bildiğiniz kasaptan yardım alın.

Kızartma yağınızı,derin çelik tencereniz alıp ,kızmasını beklerken Derin bir kapta un,tuz,kırmızı biberi bir kapta karıştırın.Ciğerleri bu karışıma alıp harmanlayın.

Kızgın yağa, elinizle hafif ununu kapta bırakarak attığınız ciğerleri 1-1,5 dk kızartın.Yağdan ciğerlerinizi süzerek alın.İkinci kızartma için yağın kızmasını beklerken,derin kabınızda azar azar 2 kaşık ununuzu ciğerlerin üzerine serpiştirin…Ciğerlerinizi tekrar yağa atarak ,karıştırarak kızartın(1dk kadar)

Yağdan aldığınız ciğerleri kapaklı bir kaba alın,kızarttığınız yağdan 5-6 çorba kaşığı gezdirin.Beze sararak dinlendirin ( 15 dk kadar)

Sumaklı soğan piyazı eşliğinde,üzerine kimyon, arzuya göre maydanoz ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Not :Yumuşak ve lezzetli Arnavut ciğeri için,2-3 püf nokta var:
*Ciğerinizi asla yıkamayın,zira sertleşir.Küçük doğranması kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken.
*2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler,ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli…
*Üzerini kapatarak,dinlendirdiğiniz Arnavurt ciğeriniz yumuşacık olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder