24 Şubat 2011 Perşembe

ISPANAKLI KOLBÖREĞİ(EL AÇMASI)







Ailemden öğrendiğim nefis kol böreği tarifi,teyzem sıkça yapar...Benimde vazgeçemediğim börek tariflerim arasına girdi.Hamurun nişasta ve un karışımı ile açılması,farklı bir lezzet ve çıtırlık veriyor ....Arzu ettiğiniz iç tercihini yapabilirsiniz.


Hamur için:


500-550 gr un(böreklik)
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı tuz (silme)
1 su bardağı ılıksu

İç için:
750 gr ıspanak
2 baş orta boy soğan
¾ çay bardağı sıvı yağ (mısır özü)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1/2 tatlı kaşığı sumak(Ispanağın otsu tadını almak için)


Hazırlanışta,


1,5 çay bardağı sıvı yağ(zeytinyağı ve mısırözü karışık)
1 su Bardağı un
1 su bardağı nişasta



Üstü için

2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hamur için,su dışındaki tüm sıvıları yoğurma kabına alın.Tuzu ekleyin.Azar azar un ve ılık suyu ekleyerek hamurunuzu yoğurun.Ele yapışmayan hamuru tezgahınıza alarak unsuz zeminde 3 dk daha yoğurun.Buzdolabında 1 saat kadar bekletin.


Ispanaklarınızı bol suda yıkayın.1-2 parmak kalınlığında doğrayın.Kaynamış suda 1 dk kadar haşlayın.Diğer yanda ince doğranmış soğanı yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Haşlanmış ,süzülmüş ıspanakları da ekleyerek 1 dk kavurun.Baharatları ekleyerek soğumaya alın.



Dinlenmiş hamuru 16 bezeye ayırın. Nişasta ve unu harmanlayın Her bir bezeyi 35 cm büyüklüğünde ince açın.Açtığınız yaprağın üzerine yağ karışımı incecik gezdirin.


Yarım ay(D) şekline getirdiğiniz hamur yaprağının üstüne tekrar yağ gezdirin.Ispanak iç’i yarım ayın uzun kısmına koyun.Kenarları içe katlayarak rulo haline getirin.



Yağlanmış fırın tepsisine kol böreklerinizi dizin.(her tepsi 8 adet 2 fırın tepsisi)Yağ ile çırptığınız yumurta karışımından sürün.Her bir ruloyu 4 e bölün.



175-200 derecelik fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar 30-35 dk pişirin.Afiyet olsun.



Not :Bu börek oldukça bereketli ve çıtır çıtır oluyor,arzuya göre peynirli ve kıymalı içte kullanabilirsiniz.

Birde bu tarifin kamera önü ve arkası olsun değil mi ama ? :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder