Uzun bir aradan sonra çocukluğumun mis gibi
kokan pırasa böreği ile merhaba… Niye
çocukluğumun mis kokusu, çünkü annemin ölçüleri ve tarifi! Yıllar sonra bir akrabamdan buldum. Annem bu tarifi Hatice
halasından, halası da annesi olan Emine Nene’den öğrenmiş. Hani bazı şeyler
hafızanız da kalır ya, aynen öyle: yapılışını hayal meyal anımsıyorum, ama kokusunu hiç unutmadım
pilaskanın.
4.Kuşak olarak benim mutfağımda tekrar hayat buldu pilaska, işte orijinal yapım ve ölçüleriyle tarif:
600 gr. pırasa
2 su bardağı mısır unu (iri çekilmişini bulabilirseniz)
1 su bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber
salçası
2 su bardağı su
1 çay kaşığı karbonat
3-4 damla limon suyu
Tuz
Pırasalarınızı temizleyin, 2-3 parmak eninde
doğrayın. Yaklaşık 2 litre suda yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün fazla suyunu
almak için sıkın.
Pırasalar haşlanırken hamuru hazırlayalım, mısır unu, un, salça, 1 bardak ılık su, zeytinyağ ve tuzu derin karıştırma kabına alın.En son
karbonatı ekleyin, limon suyu ile kabartın.
Mikserinizin hamur karıştırma aparatı ile yüksek devirde, 3
dk. hamur özdeşleşinceye kadar karıştırın.
Hamuru ikiye bölün (benim hamurum 680 gr oldu). Pişirme
kabınızı 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Hamurun birinci yarısını elinizle bastırarak tepsiye yayın.Haşlanmış pırasaları harcın üstüne yayın.
Diğer yarısına 1 bardak su ekleyerek mikserle çırparak hamuru kıvamını az akışkan hale getirin. Pırasaların üstüne homojen şekilde akıtın.
200 derecelik fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar
pişirin.
aaa ne güzell. Süper olmuş.. İnşallah sıraya koyup denerim. Ellerinize sağlık.. Nostalji yaşamışsınız. Lahanalıd aolur bu börek bence..
YanıtlaSilNursevin hanım, lahana ile aynı sonucun alınacağını düşünmüyorum.Pırasanın kendine haslezzeti bu tarife çokyakışıyor.Ama yinede bir açık kapı bırakıp neden olmasın derim
Sil