6 Nisan 2012 Cuma

FAVALI ENGİNAR




Nisan-Mayıs aylarında bakla ve enginar evimizde bolca pişer…. Kuru bakladan favayı, kış mevsiminde soframızda sık tüketmemize  rağmen; bahar da taze iç baklanın favası bu tarifte hayat buldu, üstelik enginarla yakışan lezzetiyle…Enginar ve bakla severseniz bu tarif tam size göre, sofralarınızdaki şık görselliği ile....

6 adet  taze enginar

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy soğan

1 diş sarımsak

2 çay kaşığı şeker

2 çay bardağı sıcaksu





Favası (bakla ezmesi için)

500 gr iç bakla

2 çay bardağı su

1 küçük havuç

1küçük soğan

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yarım demet dereotu

Tuz



Derin bir kaba 2-3 limon suyu ve enginarlarımızı üzerini kapatacak kadar suyu ekliyoruz. Ayıkladığımız enginarları, sıktığımız limon posalarına sürüp bol limonlu suya atıyoruz.(bu işlemi mutlaka yapın, enginarlarınızın kararmasını engellemek için bilinen tek yöntemdir.)

İç baklaları kaynar suda  3 dk. kadar haşlıyoruz. Hafif ılıyınca baş kısımlarını bıçak veya tırnak yardımıyla açıp, içleri kalın kabuklarından temizliyoruz.

Diğer yanda enginarları, zeytinyağı, halka doğranmış soğan, şeker, tuz, sarımsak, sıcak su ile yayvan çelik tencereye alın. 20-25 dk. kısık ateşte yağına bininceye kadar (suyunu çekinceye kadar) pişirin…



Baklaları, rendelenmiş havuç, yemeklik doğranmış soğan, tuz, sıcak su ile küçük çelik tencerenize alın. Tüm malzeme yi ezilinceye ve suyunu çekinceye kadar pişirin (tahta kaşık yardımıyla ara ara ezerek). Malzemenizi el ezicinizden geçirerek püre haline getirin, ılıyınca 2-3 kaşık zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Tahta kaşık ile iyice karıştırın…
Enginarlarınızı soğan ve sarımsak dişini ayırarak servis tabağına alın, tencere dibindeki lezzetli zeytinyağını servis tabağına ekleyin…



Ilık favanızı, sıkma poşetinize doldurarak, enginar yuvarlarına eşit şekilde sıkın…. En son üzerine dereotu ekleyerek, arzuya göre tekrar zeytinyağı ekleyerek veya yemeğinizin yağını porsiyonlar üzerine ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder