Nisan-Mayıs aylarında bakla ve enginar evimizde bolca pişer…. Kuru
bakladan favayı, kış mevsiminde soframızda sık tüketmemize rağmen; bahar da taze iç baklanın favası bu
tarifte hayat buldu, üstelik enginarla yakışan lezzetiyle…Enginar ve bakla
severseniz bu tarif tam size göre, sofralarınızdaki şık görselliği ile....
6 adet taze enginar
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
2 çay kaşığı şeker
2 çay bardağı sıcaksu
Favası (bakla ezmesi için)
500 gr iç bakla
2 çay bardağı su
1 küçük havuç
1küçük soğan
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Tuz
Derin bir kaba 2-3 limon suyu ve enginarlarımızı üzerini
kapatacak kadar suyu ekliyoruz. Ayıkladığımız enginarları, sıktığımız limon
posalarına sürüp bol limonlu suya atıyoruz.(bu işlemi mutlaka yapın,
enginarlarınızın kararmasını engellemek için bilinen tek yöntemdir.)
İç baklaları kaynar suda
3 dk. kadar haşlıyoruz. Hafif ılıyınca baş kısımlarını bıçak veya tırnak
yardımıyla açıp, içleri kalın kabuklarından temizliyoruz.
Diğer yanda enginarları, zeytinyağı, halka doğranmış
soğan, şeker, tuz, sarımsak, sıcak su ile yayvan çelik tencereye alın. 20-25 dk.
kısık ateşte yağına bininceye kadar (suyunu çekinceye kadar) pişirin…
Baklaları, rendelenmiş havuç, yemeklik doğranmış soğan, tuz, sıcak su ile küçük çelik tencerenize alın. Tüm malzeme yi ezilinceye ve suyunu
çekinceye kadar pişirin (tahta kaşık
yardımıyla ara ara ezerek). Malzemenizi
el ezicinizden geçirerek püre haline getirin, ılıyınca 2-3 kaşık zeytinyağı ve
ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Tahta kaşık ile iyice karıştırın…
Enginarlarınızı soğan ve sarımsak dişini ayırarak servis tabağına alın, tencere dibindeki lezzetli zeytinyağını servis tabağına ekleyin…
Ilık favanızı, sıkma poşetinize doldurarak, enginar
yuvarlarına eşit şekilde sıkın…. En son üzerine dereotu ekleyerek, arzuya
göre tekrar zeytinyağı ekleyerek veya yemeğinizin yağını porsiyonlar
üzerine ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder