Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” kitabını
alma fikri sevgili kuzenim ve kardeşim
Fethiye'ye ait.Türkiye ‘ye gelmeden rica etmişti….
Kitap, bir tarif kitabı değil,Osmanlı mutfağının
özeliklerini,malzemelerin kullanılışını ve birçok özelliklerini anlatan bir
kitap,tavsiyem Osmanlı Mutfağına meraklıysanız mutlaka edinmeniz…
Limonun bol olduğu bir memlekette yaşayıp,limona ait bir
tarif denemeden olmaz deyip,tarifi sunum hariç harfiyen uyguladım.
Bu tatlı soğuk limonata içmek değil,ağzınız da ekşi tatlı
tadıyla “limonata yemek gibi”…
Limon Peltesi
1 su bardağı limonsuyu
2 su bardağı su
8-9 çorba kaşığı pudra şekeri
3 çorba kaşığı buğday nişastası
2 tatlı kaşığı limon rendesi
Süslemek için ,limon rendesi,tuzsuz Antep fıstığı ve badem
Limonunuzu
rendeleyin(süsleme ve tarife eklenecek rende kabuğu elde etmek
için),limonlarınızı sıkarak limon suyunu hazırlayın.Küçük boy pişirme
tencereniz de nişasta ve pudra şekerini harmanlayın.Karışımınıza,su ve limon
suyunu ekleyerek,eritin.
Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak,pişirin.Pelteniz
koyu kıvam alınca (şeffaflaşacak),limon rendeniz ekleyip bir taşım daha
kaynatın.
Kaselerinizin içini ıslatın, peltenizi kaplara
boşaltın.Buzdolabında en az 3-4 saat soğutun(ben 12 saat kadar soğuttum).Kaseleri
düz tatlı tabağına çevirerek servis yapın.
Tarif 6 kişiliktir,afiyet olsun
Not :Tarifin orijinalinde peltenin, bir cam kaba boşaltılıp,servis esnasında düz
bir servis tabağına ters çevirip,dilimlenebileceği yazılmıştı.Parçalanma riski
olabileceğini düşünerek,porsiyonluk hazırladım.Tercih sizin…
ÇOK ŞEKER VE PRATİK TEŞEKKÜRLER. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Nursevin hanım,pratik bir okadar da lezzetli bir tarif,limonata severler bu tarifi sevecek.
YanıtlaSil