2 Nisan 2012 Pazartesi

LİMON PELTESİ "Limonata yemek gibi"


Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” kitabını alma  fikri sevgili kuzenim ve kardeşim Fethiye'ye ait.Türkiye ‘ye gelmeden rica etmişti….



Kitap, bir tarif kitabı değil,Osmanlı mutfağının özeliklerini,malzemelerin kullanılışını ve birçok özelliklerini anlatan bir kitap,tavsiyem Osmanlı Mutfağına meraklıysanız mutlaka edinmeniz…



Limonun bol olduğu bir memlekette yaşayıp,limona ait bir tarif denemeden olmaz deyip,tarifi sunum hariç harfiyen uyguladım.



Bu tatlı soğuk limonata içmek değil,ağzınız da ekşi tatlı tadıyla  “limonata yemek gibi”…

Limon Peltesi



1 su bardağı limonsuyu

2 su bardağı su

8-9 çorba kaşığı pudra şekeri

3 çorba kaşığı buğday nişastası

2 tatlı kaşığı limon rendesi



Süslemek için ,limon rendesi,tuzsuz Antep fıstığı ve badem


    Limonunuzu rendeleyin(süsleme ve tarife eklenecek rende kabuğu elde etmek için),limonlarınızı sıkarak limon suyunu hazırlayın.Küçük boy pişirme tencereniz de nişasta ve pudra şekerini harmanlayın.Karışımınıza,su ve limon suyunu ekleyerek,eritin.

Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak,pişirin.Pelteniz koyu kıvam alınca (şeffaflaşacak),limon rendeniz ekleyip bir taşım daha kaynatın.



Kaselerinizin içini ıslatın, peltenizi kaplara boşaltın.Buzdolabında en az 3-4 saat soğutun(ben 12 saat kadar soğuttum).Kaseleri düz tatlı tabağına çevirerek servis yapın.

Tarif 6 kişiliktir,afiyet olsun



Not :Tarifin orijinalinde peltenin,  bir cam kaba boşaltılıp,servis esnasında düz bir servis tabağına ters çevirip,dilimlenebileceği yazılmıştı.Parçalanma riski olabileceğini düşünerek,porsiyonluk hazırladım.Tercih sizin…



2 yorum:

  1. ÇOK ŞEKER VE PRATİK TEŞEKKÜRLER. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Nursevin hanım,pratik bir okadar da lezzetli bir tarif,limonata severler bu tarifi sevecek.

    YanıtlaSil