3 Nisan 2012 Salı

Zeytinyağlı İç Baklalı Pilav




İç bakla taze kabuk bakla kartlaşıp içlendiği zaman son demlerini yaşar tezgahlarda ve artık baklayı pilavlı veya zeytinyağlı  içli bakla olarak pişirme zamanıdır.Geçen baharda zamanı kaçırıp ,manavıma sipariş ettiğimde “abla sana 30 kg getireyim mi” dediğinde hayır  10 kg yeter dedim korkarak :)… Hızımı alamayıp kışında bu lezzeti soframa taşımak için kaynar suda hayatiyetini öldürüp,kış sofralarına bu lezzeti taşımak için derin dondurucuda saklarım….

Evimizde yıllardır pişmesinin nedeni ,Girit mutfağına ait olması mıdır ,bilmiyorum ama annemin sadece taze iç bakla,çiğ papules filizi(Türkçe adını bilmiyorum,karidesin antenlerine benzeyen dalı da olan bir ot)http://luirig.altervista.org/schedeit/fo/lathyrus_ochrus.htm,siyah sele zeytin ve ekmek yediğini anımsıyorum.
Tarif ,yanında  bence cacıkla lezzet bulan pilav,pişirdikten sonra soğuk veya ılık tüketmeyi seviyorum.Baklalarınız büyükse iç baklaların dış kabuklarını soyabilirsiniz.
Malzemeler :


1 ölçü  iç bakla(210 gr)
¾  ölçü pirinç(240 gr)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
½ demet dereotu
Tuz


İç baklaları ayıklayın,yıkayın.Pirincinizi 20 dk ılık suda bekletin.Baklaları  3 dk kadar sıcak suda haşlayın(azıcık  diri kalabilir)İnce yemeklik doğradığınız soğanı teflon tencerenize alın,yağınızı yakmadan soğanları şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Pirincinizi ekleyip kavurmaya devam edin.1,5 ölçü sıcak suyu ekleyip,tuzunu ayarlayın,pişmeye bırakın.Pilavınız alasulu iken haşlanmış baklaları ekleyin.Pilavın suyunu tam çektirin.



Tencerenizi  beze sararak 15-20 dk dinlendirin.Ilınan pilavınızı ince kıyılmış dereotu ile karıştırıp, servis yapın









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder