İç bakla taze kabuk bakla kartlaşıp içlendiği zaman son
demlerini yaşar tezgahlarda ve artık baklayı pilavlı veya zeytinyağlı içli bakla olarak pişirme zamanıdır.Geçen
baharda zamanı kaçırıp ,manavıma sipariş ettiğimde “abla sana 30 kg getireyim
mi” dediğinde hayır 10 kg yeter dedim
korkarak :)… Hızımı alamayıp kışında bu lezzeti soframa taşımak için kaynar suda
hayatiyetini öldürüp,kış sofralarına bu lezzeti taşımak için derin dondurucuda
saklarım….
Evimizde yıllardır pişmesinin nedeni ,Girit mutfağına
ait olması mıdır ,bilmiyorum ama annemin sadece taze iç bakla,çiğ papules filizi(Türkçe
adını bilmiyorum,karidesin antenlerine benzeyen dalı da olan bir ot)http://luirig.altervista.org/schedeit/fo/lathyrus_ochrus.htm,siyah sele
zeytin ve ekmek yediğini anımsıyorum.
Tarif ,yanında bence cacıkla
lezzet bulan pilav,pişirdikten sonra soğuk veya ılık tüketmeyi seviyorum.Baklalarınız
büyükse iç baklaların dış kabuklarını soyabilirsiniz.
Malzemeler :
1 ölçü iç bakla(210
gr)
¾ ölçü pirinç(240 gr)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
½ demet dereotu
Tuz
İç baklaları ayıklayın,yıkayın.Pirincinizi 20 dk ılık suda
bekletin.Baklaları 3 dk kadar sıcak suda
haşlayın(azıcık diri kalabilir)İnce
yemeklik doğradığınız soğanı teflon tencerenize alın,yağınızı yakmadan
soğanları şeffaflaşıncaya kadar kavurun.Pirincinizi ekleyip kavurmaya devam
edin.1,5 ölçü sıcak suyu ekleyip,tuzunu ayarlayın,pişmeye bırakın.Pilavınız
alasulu iken haşlanmış baklaları ekleyin.Pilavın suyunu tam çektirin.
Tencerenizi beze
sararak 15-20 dk dinlendirin.Ilınan pilavınızı ince kıyılmış dereotu ile
karıştırıp, servis yapın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder