Geçen gün sevgili arkadaşım Bilge'nin evine ziyarete
gitmiştim. Aslında kısa bir sabah kahvesiydi ziyaretimin sebebi ancak kahve ardından mutfaktan gelen kokularla uzunca oturdum...Çayımızı demledi ve bu nefis
lezzeti sundu bana... Tuzlu mayasız poğaca tadında, tepsiye döşenmiş börekti. Güney
mutfağını bilenler bilir; içi mayalı hamurla pişirilmesi için pişirim
fırınlarına gönderdiğimiz kayık peynir pide tadındaydı ve damağıma soğan tadı
geliyordu. Malzemesini sorduğumda yanılmadığımı anladım. Bir şeyin tadı hoşuma
gider de tarifini almadan durur muyum, hemen aldım... Hem de annesinin tarifiymiş, daha da değerliydi benim için, eski lezzetleri unutmamak adına…. Ağızda dağılan
kıyır kıyır lezzetiyle çay saatlerimizi şenlendirecek, soğanlı
peynirli börek:
3-3,5 su bardağı un
250 gr margarin (1 paket)
½ su bardağı
zeytinyağı
4 çorba kaşığı yoğurt
1 Yumurta (akı hamuruna, sarısı üstüne)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Hamur arası malzemesi,
250-300 gr beyaz peynir
8-9 taze soğan
1,5 tatlı kaşığı pul biber
karabiber
Tuz (peynirinizin tuzunu göz önüne alın)
Üzeri için,
Yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
çörek otu ve susam
1 çorba kaşığı sıvı yağ
çörek otu ve susam
Margarini eritin, un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabınıza alın. Elenmiş ununuzu azar azar ekleyerek
yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzu oda sıcaklığında 1-1,5 saat dinlendirin.
Peynirinizi rendeleyin veya çatalla ezin, taze soğanları ince
doğrayın. Tüm malzemeyi, tatlı pul biber, karabiber ve tuzla
tatlandırarak harmanlayın.
Hamuru ikiye bölün, fırın tepsinizi hafif yağlayın. Hamurunuzdan parça parça
elinize alın, avuç içinde açarak tepsiye döşeyin. İç malzemenizi yayın, ikinci
hamuru hafif unladığınız tezgahta merdane yardımıyla tepsiniz büyüklüğünde açın. Hamurunuzu iç malzemenin üstüne
kapatın hafif bastırın.
Yumurta sarısına sıvı yağınızı ekleyip çırpın, fırça
yardımıyla böreğinizin üstüne sürün, çörek otu ve susamla süsleyin. Önceden
ısıtılmış fırında (175-200 derece) altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsun!
Görüntü süper, eminim tadı da öyledir. Ellerine sağlık Keriman'cım.
YanıtlaSilElifcim,gerçekten inanılmaz bir lezzet ortaya çıkıyor.Soğanla beyaz peynir,bu tarifte okadar uyumlu ki.Teşekkür ederim
SilKeriman hanım sizin özel bloğunuzmu var. Face de de ayrımıdır. Bu kek gibi tuzlu kek gibi olmuş. ellerinize sağlık.
Silnursevin
Nusevin hanım,kişisel blogum yorum yazdığınız yer,yani burası....Blog konusunda daha çok yeniyim,face book sayfası şu link,https://www.facebook.com/pages/Portakalvecicekblogspotcom/231945390230282
SilTeşekkür ederim.
YanıtlaSil