25 Şubat 2012 Cumartesi

Peynirli -Soğanlı Börek


Geçen gün sevgili arkadaşım Bilge'nin evine ziyarete gitmiştim. Aslında kısa bir sabah kahvesiydi ziyaretimin sebebi ancak kahve ardından mutfaktan gelen kokularla uzunca oturdum...Çayımızı demledi ve bu nefis lezzeti sundu bana... Tuzlu mayasız poğaca tadında, tepsiye döşenmiş börekti. Güney mutfağını bilenler bilir; içi mayalı hamurla pişirilmesi için pişirim fırınlarına gönderdiğimiz kayık peynir pide tadındaydı ve damağıma soğan tadı geliyordu. Malzemesini sorduğumda yanılmadığımı anladım. Bir şeyin tadı hoşuma gider de tarifini almadan durur muyum, hemen aldım... Hem de annesinin tarifiymiş, daha da değerliydi benim için, eski lezzetleri unutmamak adına…. Ağızda dağılan kıyır kıyır lezzetiyle çay saatlerimizi şenlendirecek, soğanlı peynirli börek:



3-3,5 su bardağı un
250 gr margarin (1 paket)
½ su bardağı  zeytinyağı
4 çorba kaşığı yoğurt
1 Yumurta (akı hamuruna, sarısı üstüne)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz



 
Hamur arası malzemesi,


250-300 gr beyaz peynir
8-9 taze soğan
1,5 tatlı kaşığı pul biber
karabiber
Tuz (peynirinizin tuzunu göz önüne alın)



Üzeri için,


Yumurta sarısı

1 çorba kaşığı sıvı yağ

çörek otu ve susam

 
Margarini eritin, un hariç tüm malzemeleri yoğurma  kabınıza alın. Elenmiş ununuzu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzu oda sıcaklığında 1-1,5 saat dinlendirin.
Peynirinizi rendeleyin veya çatalla ezin, taze soğanları ince doğrayın. Tüm malzemeyi, tatlı pul biber, karabiber ve tuzla tatlandırarak harmanlayın.



Hamuru ikiye bölün, fırın tepsinizi  hafif yağlayın. Hamurunuzdan parça parça elinize alın, avuç içinde açarak tepsiye döşeyin. İç malzemenizi yayın, ikinci hamuru hafif unladığınız tezgahta merdane yardımıyla tepsiniz büyüklüğünde açın. Hamurunuzu iç malzemenin  üstüne kapatın hafif bastırın.
Yumurta sarısına sıvı yağınızı ekleyip çırpın, fırça yardımıyla böreğinizin üstüne sürün, çörek otu ve susamla süsleyin. Önceden ısıtılmış fırında (175-200 derece) altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun!



5 yorum:

  1. Görüntü süper, eminim tadı da öyledir. Ellerine sağlık Keriman'cım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim,gerçekten inanılmaz bir lezzet ortaya çıkıyor.Soğanla beyaz peynir,bu tarifte okadar uyumlu ki.Teşekkür ederim

      Sil
    2. Keriman hanım sizin özel bloğunuzmu var. Face de de ayrımıdır. Bu kek gibi tuzlu kek gibi olmuş. ellerinize sağlık.
      nursevin

      Sil
    3. Nusevin hanım,kişisel blogum yorum yazdığınız yer,yani burası....Blog konusunda daha çok yeniyim,face book sayfası şu link,https://www.facebook.com/pages/Portakalvecicekblogspotcom/231945390230282

      Sil