Şu lahana ne yararlı sebzedir, ister zeytinyağlı sarması, ister etlisi, ister kapuskası, ya da bildiğiniz şekilde lezzetlendirdiğiniz... Sarması için kanımca azıcık biçki dikişten anlamak gerekiyor; damarına göre şekillemek koyacağınız içe göre ebatlamak tam bir maharet işi... Finalde, ortası kıvır kıvır lahananız kalır, benim mutfağımda ya turşu olur, ya da kısırın yanına haşlanmayı bekler. Bazen tazecik salatalara kıyarım.
Etli lahana sarmasını, yaşadığım yörenin pişirme tarzı olan naneli, ekşili ve sarmısaklı pişirmek.... Çok severiz. Dolmalar özellikle lahana bu sosla daha bir lezzetli olup çıkıyor... İşte malzemeler:
1 adet irice lahana
300-350 gr orta yağlı kıyma
¾ çay bardağı mısırözü yağ
3 adet kuru soğan
3 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
Karabiber
Tuz
Pişirim için,
½ çay bardağı limon suyu
8 diş sarımsak
1çorba kaşığı kuru nane
Servis için, tereyağlı pul
biber ve yoğurt (arzuya göre sarımsaklı)
Lahananızı yapraklarına
ayırın, yıkayın, kalın damarları keserek çıkarın. Derin bir tencerede su
kaynatın, yaprakları sarılacak hale
gelinceye kadar haşlayın (Lahananızın cinsine göre değişebilir, ben 7-8 dk
haşladım). Süzgece alıp soğutun.
İçi için: Soğanları ince
yemeklik, domatesleri kabuklarını soyup minik küp boyunda doğrayın, pirinci yıkayıp
süzün, maydanozu ince kıyın.
Soğan, maydanoz, salça, domates,
karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Ardından kıyma, pirinç ve en son sıvı yağınızı ekleyerek iyice
karıştırın.
Lahanalarınızı sarmalık ebada
küçültün, iç ekleyerek sarın.
Tencerenize dizdiğiniz
sarmalara limon suyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma
seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak dolma kapağı veya porselen kapak
kapatarak 40-50 dk pişirin. Tencerenizi ateşten almaya yakın kuru naneyi ekleyin
ve bir taşım daha kaynatın.
Servis için, tereyağını pul
biberle kızdırın, dolmalarınıza ekleyerek servis yapın. Arzuya göre sade veya
sarımsaklı yoğurt ekleyin. Afiyet olsun!
Ayrıca, sos olarak ''Tahin,Tuz,Limon ve Su'' malzeme toplamının damak tadına uygun olarak boza kıvamına getirilerek kullanılması da ayrı bir tad verir. Etli lahanaya da olur, zeytinyağlıya da. Farklı bir öneri, naçizane.
YanıtlaSilNur Sema Akyazıcı
Sema hanım,bu öneriyi hayal etmek bile güzel :) Tarifime yaptığınız katkı için teşekkür ederim.
YanıtlaSil