16 Şubat 2012 Perşembe

Biçki-dikiş kursuna gitmek lazım :Etli Lahana sarması





Şu lahana ne yararlı sebzedir, ister zeytinyağlı sarması, ister etlisi, ister kapuskası, ya da bildiğiniz şekilde lezzetlendirdiğiniz... Sarması için kanımca azıcık biçki dikişten anlamak gerekiyor; damarına göre şekillemek koyacağınız içe göre ebatlamak tam bir maharet işi... Finalde, ortası kıvır kıvır lahananız kalır, benim mutfağımda ya turşu olur, ya da kısırın yanına haşlanmayı bekler. Bazen tazecik salatalara kıyarım.




Etli lahana sarmasını, yaşadığım yörenin pişirme tarzı olan naneli, ekşili ve sarmısaklı pişirmek.... Çok severiz. Dolmalar özellikle lahana bu sosla daha bir lezzetli olup çıkıyor... İşte malzemeler:


1 adet irice lahana

300-350 gr orta yağlı kıyma

¾ çay bardağı mısırözü yağ

3 adet kuru soğan

3 adet domates

1 yemek kaşığı biber salçası

1,5 su bardağı pirinç

Yarım demet maydanoz

Karabiber

Tuz



Pişirim için,

½ çay bardağı  limon suyu

8 diş sarımsak

1çorba kaşığı kuru nane


Servis için, tereyağlı pul biber ve yoğurt (arzuya göre sarımsaklı)

Lahananızı yapraklarına ayırın, yıkayın, kalın damarları keserek çıkarın. Derin bir tencerede su kaynatın, yaprakları sarılacak hale gelinceye kadar haşlayın (Lahananızın cinsine göre değişebilir, ben 7-8 dk haşladım). Süzgece alıp soğutun.


İçi için: Soğanları ince yemeklik, domatesleri kabuklarını soyup minik küp boyunda doğrayın, pirinci yıkayıp süzün, maydanozu ince kıyın.

Soğan, maydanoz, salça, domates, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Ardından kıyma, pirinç ve en son sıvı yağınızı ekleyerek iyice karıştırın.
Lahanalarınızı sarmalık ebada küçültün, iç ekleyerek sarın.

                                     





Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limon suyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin. Tencerenizi ateşten almaya yakın kuru naneyi ekleyin ve bir taşım daha kaynatın.



Servis için, tereyağını pul biberle kızdırın, dolmalarınıza ekleyerek servis yapın. Arzuya göre sade veya sarımsaklı yoğurt ekleyin. Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. Ayrıca, sos olarak ''Tahin,Tuz,Limon ve Su'' malzeme toplamının damak tadına uygun olarak boza kıvamına getirilerek kullanılması da ayrı bir tad verir. Etli lahanaya da olur, zeytinyağlıya da. Farklı bir öneri, naçizane.
    Nur Sema Akyazıcı

    YanıtlaSil
  2. Sema hanım,bu öneriyi hayal etmek bile güzel :) Tarifime yaptığınız katkı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil