Fava,çocukluğumun tadı….Gece yatma vakti olunca dur bir bakla ıslatayım derdi annem,pişerken kokusunu sevmezdim.Üzerinde
köpük oluşur,köpüklü su dökülür yeniden sıcak su eklenir,pişince çocuk maması gibi
sulu katı bir şeydi.Serviste,bol
zeytinyağ dökülür,dereotsuz,tuzlu balıkla yerdi annem.
Balık lokantalarında favori mezelerinden
olduğunu sonradan öğrendim. Kuru soğanla
da servis hoşuma gitti,yakışıyor.
Ancak tuzlu sardalya yı hiç
ama hiç unutmadım favanın yanında .Sade
nötr tadı tuzlu balıkla zenginleşiyor.Mutlaka denemelisiniz.81 yıllık Alaaadin
fabrikası’nın 3.kuşak üreticisinin sözleri ne kadar doğru demekten kendimi
alamadım:
"Tuzlu balık bu kıyılarda Rum ve diğer azınlıkların yaşadığı bölgelerde biliniyor.Yunanlar tuzlu balığı çok bilir bizde onlardan almışız.Tuzlu balık alışkanlığı eskiden daha fazlaydı.Türkiye'de çok az tuzlu balık tüketimi var.Tabi bu yeme alışkanlığı ile alakalı"
Yanlız bu bildiğiniz konserve
sardalya değil,tuza yatırılmış sardalya,tuzdan arındırmanın tek yolu sirkeyle
yıkamak. Eh tırnak büyüklüğünde Bodrum baklası bulunca fava yapmak ve tuzlu sardalya ile tüketmek farz oldu.İşte evimin geleneksel lezzeti fava :
Malzemeler
2 Su bardağı Kuru İç
Bakla(kabuksuz)
1 Baş Soğan
½ Çorba kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
½ Su bardağı zeytinyağı
Yapılışı
Kuru baklaları akşamdan soğuk
suya ıslatın,ertesi sabah düdüklü tencereye alın,sıcak su ekleyerek
kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün.(15 dk kaynatın)
Tekrar sıcak su
ekleyin,(bakla seviyesinin 1 parmak altında olacak),soğanı 4’e bölün ekleyin,ardından tuz ve şekeri de ekleyerek düdüklünün kapağını
kapatarak 20 dk pişmeye bırakın.
Hafif ılınan baklayı el
blendırından geçirin,pürüzsüz hale getirin,yarım su bardağı zeytinyağını
ekleyin.(Soğutma esnasında çatlamayı önler)Ezilmiş baklanız koyu boza kıvamında olmalı…
Cam kaba dökerek soğutun,ardından
7-8 saat buzdolabında bekletin…
Servis esnasında üzerine bol
zeytinyağı gezdirin.Kıyılmış dereotu,
halka kesilmiş soğan ve tuzlu sardalya(konserve)
favanızı zenginleştirecektir.
Elinize sağlık çok güzel gözüküyor.Bodrum'da daha sıvı yaparlar ve ılıkken ekmek banarak yerler. Dereotu koymazlar.Daha Milas taraflarında üzrine bol zeyitnyağında kavrulmuş soğanla ve acı pul biberle yenir genelde.
YanıtlaSilAh İlhan bey baklayı o kadar çeşitli sofralarımıza koymak mümkün ki..Her yörede değişiyor.Suriye'ye gittiğimde,sabah kahvaltısında salçalı bir kase içinde önüme konunca çok şaşırmıştım.Ehh yöresel deyip sabah kahvaltısnda yediğimi biliyorum :)Bodrum baklası benim yaşadığım yöre için bir nimet,çünkü kuru bakla Çukurova'da kocaman kocaman bulunuyor.Tarifime katkınız için teşekkür ederim
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Akıcı uslubunuzla neredeyse yemiş kadar oldum. Hiç yemek seçmem .Fakat 2 şey hariç bakla ve beyin.:) Tarifinizi kendim için olmasada misafirlerime denemeyi ve bloğumda ver vermeyi düşündüm okurken. Sevgiler. Yüreğinize sağlık.
YanıtlaSilŞimdiden ellerinize sağlık demeliyim Nursevin Hanım,usta bir elden misafirlerinizin tarifimden keyif alacağından eminim...Beğeniniz için teşekkür ederim.
SilFava nefis görünüyor ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Hatice hanım.
YanıtlaSilNe güzel yazmışsınız.
YanıtlaSilHarika görünüyor, ellerinize sağlık.
Fava bizim de sevdiklerimizden... Yanına ev yapımı tuzlu balığım bile var.