Çocukluğumda,dışı koyu nefti yeşil,içi kıpkırmızı şeker gibi karpuzdan
çıkan, simsiyah iri çekirdekleri taze çıtlamayı severdim.Şimdilerde karpuzlarda
kabak tadı var,çekirdekler alacalı .Koca yaz geçer bir lezzetli karpuz
yiyemedik diye söylenir olduk ne yazık ki….
Annem yaz
boyunca tabaklarda kalan çekirdekleri
toplar,yıkar ve kuruturdu.İnce saçtan yapılmış kahve kavurduğu tavada
kavurduğu zaman evde zahter yapılacak demekti.
Tarifime asıl
lezzeti veren karpuz çekirdeği, artık aktarlardan kilo ile satın
alabiliyorsunuz.Tarif için kesinlikle bir elektrikli kahve değirmenine
ihtiyacınız var,kurumuş hali oldukça sert karpuz çekirdeklerinin.
2006 yılında
Suriye’ye gittiğimde bir heves aldığım bir paket zahteri Mersin’de tanıştığım
Suriyeli bir kadına hediye ettiğimde çok sevindi doğal olarak. Biz yiyemedik, çok
baskın tadı olan farklı baharatlarla zenginleştirilmişti. Damak zevkimize
uymadı.
Annemin ölçüsüz
yaptığı zahter , benim mutfağımda ölçülenerek sunuldu.Damak zevkinize göre
başka baharatlar da eklemeniz mümkün veya oranlarını artırmak.Ben ev yapımı baharat kullandığım için katkısız,tatları yeterince baskın.(Örneğin,kimyonu diş alır,yıkayarak kumundan arındırır kurutur,kavurur ,elektrikli değirmende toz haline getiririm.)
Ortadoğu’ya ait
bu zengin baharat karışımı,kahvaltılarında değişik lezzetler arayanlar için….
1,5 Çay bardağı Karpuz
çekirdeği(çekilmiş)
2 Çay bardağı Susam
2,5 Çay bardağı Sarı leblebi(çekilmiş)
1 Çorba kaşığı Diş Kekik(çekilmemiş yaprak kekik)
1,5 Çorba kaşığı Pul biber(arzuya göre acı)
1 Çorba kaşığı Tuz.
1 Tatlı kaşığı Kimyon
1 Çorba kaşığı Sumak
Susamı küçük bir teflon tavaya alıyoruz, kavuruyoruz ve soğutuyoruz.Diğer yandan elektrikli kahve değirmeninden sıra ile karpuz çekirdeğini,sarı leblebiyi geçiriyoruz.Çekilmiş ölçüleri elde ediyoruz.Bu arada ben bu 2 malzemeyi tel süzgeçle eliyorum.Yani tam toz haline getiriyorum.
2 Çay bardağı Susam
2,5 Çay bardağı Sarı leblebi(çekilmiş)
1 Çorba kaşığı Diş Kekik(çekilmemiş yaprak kekik)
1,5 Çorba kaşığı Pul biber(arzuya göre acı)
1 Çorba kaşığı Tuz.
1 Tatlı kaşığı Kimyon
1 Çorba kaşığı Sumak
Susamı küçük bir teflon tavaya alıyoruz, kavuruyoruz ve soğutuyoruz.Diğer yandan elektrikli kahve değirmeninden sıra ile karpuz çekirdeğini,sarı leblebiyi geçiriyoruz.Çekilmiş ölçüleri elde ediyoruz.Bu arada ben bu 2 malzemeyi tel süzgeçle eliyorum.Yani tam toz haline getiriyorum.
Tüm malzemeyi bir kaba alıyoruz. İyice harmanlıyoruz( Fotoğraf çekimin de sumak eklemeyi unutmuşum ayrıca ekledim ).
Önerim, karışıma tuzu en son
ekleyin.Bazı leblebilerin kavrulurken eklenen tuzu fazla olabiliyor.Damak
zevkinize göre ayar yapabilirsiniz.
Ekmeğiniz önce zeytinyağına ardından zahtere batırarak kahvaltılarda zevkle tüketebilirsiniz.
Ekmeğiniz önce zeytinyağına ardından zahtere batırarak kahvaltılarda zevkle tüketebilirsiniz.
Buzdolabında kavanozda istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
Merhaba:) Ben facebook grubundan arkadaşınız Zehra Kamışoğlu.Zahter benim de çok sevdiğim bir kahvaltılıktır.Çocukluğumda babaannemin bir tören halinde bunu hazırlayışını hiç unutmam;Her şey tek tek, günlerce önceden hazırlanırdı.Karpuz çekirdekleri eskiden iri iri olurdu.Onları özenle yıkayıp kurutması,zahterlerin köye(Halfeti-Kalemeydan köyü) gidince toplanıp kurutulması vb.
YanıtlaSilhazırlıklar..Sizin de ellerinize sağlık,afiyetle yiyin inşallah..Sevgilerimle Zehr@
Zehra hanım,teşekkür ederim.Çocukluğumuzun lezzeti...:)
SilHiç duymadığım hiç bilmediğim bir tat aöa çok merak ettim doğrusu :) ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilMemnun kalacağınıza eminim Sevim hanım,yanlız biraz fazla ekmek yediriyor.)
SilZahteri ben kekik olarak biliyordum.Baharat karışımı ilginç geldi,hele karpuz çekirdeği. Çocukluğumuzda hep kavurarak yerdik.Bu baharat karışımını denemek lazım.
YanıtlaSilÖzellikle Antakyalılar kekiğe zahter diyorlar,haklısınız Nihal hanım...Umarım dener memnun kalırsınız.
Sil