Soframda yalın sade sebze yemeklerini seviyorum.Eti lokum
gibi pişmeli,dişe dokunmalı sebzeler,pişmekten bayılmamalı.Ah Tarsus’lu
hemşerilerim her yemeğe nohut ve bol salça koymak için
çabalamasanız,ne olur….Ancak damak zevkinizi de güvenirim,itiraf etmeliyim.
Bu tarif sizin için
mis gibi yerli domates , limon ekşisiyle pişen yalın ,Girit mutfağı’nın esintileriyle
tarifimde etin zeytinyağın’da yumuşacık
pamuk gibi pişmiş haliyle…
Hep söylerim,sebzenin tadının önüne geçmeyecek eklediğiniz
malzemeler,ayarında olmalı…Acizane
fikrim sulu yemeklerinizde sebze
garnitür olmamalı ,tadı ve varlığı hissedilmeli.Tarif,mutfağımın geleneksel pişirme şekli.
Sağlık
açısından, bamyanın içindeki daha ayıklarken hissettiğimiz sümüksü madde insan
vücudundaki kemiğin içindeki iliğin yenilenmesinde yardımcı olan maddelerden
biri olduğunu duymuştum. Ne kadar doğru bilemiyorum…Bamya kesinlikle peklik giderici.
Tarifimin 2-3 püf noktası var:
*Bamya pişerken çok karıştırılmamalı , zira limon suyu
eklense de her zaman sümüklenmeye müsaittir. Limon suyu,yemeğinizin
sümüklenmemesini ve ayıklama aşaması bu
maddenin sebze içine hapsedilmesini sağlar.
*Bu tarif için küçük , bulabiliyorsanız çiçek bamya
kullanınız.
*Bamyayı doğru ayıklamak, konik keserek (konik kısmın
içindeki etli kısma yemeğinizde olması) sümüklenmeyi önler ve lezzeti artırır.*Tarifi ,tavuk kuşbaşıyla da deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
250 gr küçük boy bamya
150 gr.kuzu kuşbaşı
3 adet orta boy olgun domates
13-15 adet küçük
diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı limonsuyu
1 küçük adet soğan
3 çay bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Önce etimizi 3 çay bardağı su,1 küçük boy tüm kuru soğan, yarım çay bardağı su ile pişmeye
yakın ayarda pişirelim(15-20 dk).
Bamyaları kuru halde iken, sakal denilen sap kısmına yakın kalın tüyleri
temizleyelim,yıkayıp temiz bir mutfak bezi üzerinde yayarak kurutalım(sapları
daha kolay temizlersiniz)
Bamyalar kururken,3 adet domatesi iri küp doğrayalım, sarımsakları
temizleyip küçükse tüm,büyükse 2ye veya 3 e boyuna küçültelim.Kuruyan bamyaları
konik şekilde sap kalacak şekilde bamyayı döndürerek bıçak yardımıyla
temizleyelim.
Sapları temizlenmiş bamyalar, sarımsak,küp domates,limon
suyu ve tuz ile derince bir kapta harmanlayalım.(bu aşamayı bir gün önceden
hazırlayıp,buzdolabında bekletebilirsiniz)
Tüm soğanı etinizden ayırın,etinizi pişirdiğiniz yağlı su ve
etlerinize; limon sarımsak domatesle harmanlanmış bamyalarınızı pişirme
tencerenizde ekleyin.Tüm karışıma orta boy tencere için malzeme seviyesinin
altında ılıksu ekleyin.Yemeğinizi ateşten almaya yakın 2 çorba kaşığı
zeytinyağı ekleyin.Kısık ateşte 20-25 dk kadar etleriniz ve bamyanız tam
pişinceye kadar pişirin.
Not: Servis önerisi,pirinç pilavı ve cacık.
Afiyet Olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder