1 Ekim 2012 Pazartesi

Kuzu etli Bamya



      Soframda yalın sade sebze yemeklerini seviyorum.Eti lokum gibi pişmeli,dişe dokunmalı sebzeler,pişmekten bayılmamalı.Ah Tarsus’lu hemşerilerim her yemeğe nohut ve bol salça koymak  için  çabalamasanız,ne olur….Ancak damak zevkinizi de güvenirim,itiraf etmeliyim.
      Bu tarif sizin için  mis gibi yerli domates , limon ekşisiyle pişen  yalın ,Girit mutfağı’nın esintileriyle tarifimde etin  zeytinyağın’da yumuşacık pamuk gibi pişmiş haliyle…
      Hep söylerim,sebzenin tadının önüne geçmeyecek eklediğiniz malzemeler,ayarında  olmalı…Acizane fikrim sulu yemeklerinizde  sebze garnitür olmamalı ,tadı ve varlığı hissedilmeli.Tarif,mutfağımın geleneksel pişirme şekli.
       Sağlık açısından, bamyanın içindeki daha ayıklarken hissettiğimiz sümüksü madde insan vücudundaki kemiğin içindeki iliğin yenilenmesinde yardımcı olan maddelerden biri olduğunu duymuştum. Ne kadar doğru bilemiyorum…Bamya kesinlikle  peklik giderici.

Tarifimin 2-3 püf noktası var:

      *Bamya pişerken çok karıştırılmamalı , zira limon suyu eklense de her zaman sümüklenmeye müsaittir. Limon suyu,yemeğinizin sümüklenmemesini  ve ayıklama aşaması bu maddenin sebze içine hapsedilmesini sağlar.
      *Bu tarif için küçük , bulabiliyorsanız çiçek bamya kullanınız.
        *Bamyayı doğru ayıklamak, konik keserek (konik kısmın içindeki etli kısma yemeğinizde olması) sümüklenmeyi önler ve lezzeti artırır.
        *Tarifi ,tavuk kuşbaşıyla da deneyebilirsiniz.

 

Malzemeler:

 

250 gr küçük boy bamya
150 gr.kuzu kuşbaşı
3 adet orta boy olgun domates
13-15 adet  küçük diş  sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı limonsuyu
1 küçük adet soğan
3 çay bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Önce etimizi 3 çay bardağı su,1 küçük boy tüm  kuru soğan, yarım çay bardağı su ile pişmeye yakın ayarda pişirelim(15-20 dk).

 
 

Bamyaları kuru halde iken, sakal denilen  sap kısmına yakın kalın tüyleri temizleyelim,yıkayıp temiz bir mutfak bezi üzerinde yayarak kurutalım(sapları daha kolay temizlersiniz)
 
Bamyalar kururken,3 adet domatesi iri küp doğrayalım, sarımsakları temizleyip küçükse tüm,büyükse 2ye veya 3 e boyuna küçültelim.Kuruyan bamyaları konik şekilde sap kalacak şekilde bamyayı döndürerek bıçak yardımıyla temizleyelim.

 

Sapları temizlenmiş bamyalar, sarımsak,küp domates,limon suyu ve tuz ile derince bir kapta harmanlayalım.(bu aşamayı bir gün önceden hazırlayıp,buzdolabında bekletebilirsiniz)
 

Tüm soğanı etinizden ayırın,etinizi pişirdiğiniz yağlı su ve etlerinize; limon sarımsak domatesle harmanlanmış bamyalarınızı pişirme tencerenizde ekleyin.Tüm karışıma orta boy tencere için malzeme seviyesinin altında ılıksu ekleyin.Yemeğinizi ateşten almaya yakın 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin.Kısık ateşte 20-25 dk kadar etleriniz ve bamyanız tam pişinceye kadar pişirin.

 

Not: Servis önerisi,pirinç pilavı ve cacık.

     

 

Afiyet Olsun       

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder