Bu muhteşem mavi sizi yanıltmasın….Haşlanınca pembeleşiyor,tuzlu deniz
suyundan uzaklaştırdığınızda bekletirseniz mavi yengeç sadece kabuk kalıyor.
Herhalde yemek tariflerini yazan blog arkadaşlarımın
arasında en akıllısı benim.Kim uğraşır bu salatayla dediğinizi duyar
gibiyim.Minik minik etleri yakalamak için,usturuplu kırmak gerekiyor
kalın kabukları.Hani tek hamlede kırılamayan pirzolalar vardır,kasabınız usta
değilse minik parçalar ağzınız gelir.Lezzetinizi böler.
İşte bu salatayı yapmak da kabuksuz ve saf etiyle sunmak önemli. Bu
tarifin haşlama yöntemini ,Silifke /Taşucun’daki bir birahaneden öğrendim..Sıkı durun birahanenin sıcak
menüsünü yazıyorum.Haşlanmış kimyonlu tuzlu nohut ve mavi yengeç.Patates
kızartması felan yok.Çerez isterseniz sarı leblebi.Porsiyon mavi yengeç
istediğiniz zaman,hemen önünüze gazete kağıdı seriliyor,tahta tokmak, tuz ve sos tahta
masanızda yer alıyor.Sos nasıl mı?Limonsuyu ağırlıkta ,pul biber ve az zeytinyağı kasede.Kabukları kırıp sosa
bandırarak eti yiyorsunuz.Civarda tüm restaurantlarda var mavi yengeç.
Lezzet konusunda,hangi et tadına benzediğini nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum.Çok sade bir tadı var.
Lezzet konusunda,hangi et tadına benzediğini nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum.Çok sade bir tadı var.
Salatasını, ilk defa Taşucu Hayal Restaurant’ta yedim. Sadece
zeytinyağ limon ve kıyılmış maydanoz vardı.Hayal restaurant’ın sahibi Ali bey
ayrıca üretici Silifke Göksu dalyanında mavi yengeç üretim çiftliği var.
Her şey yerinde yöresinde lezzetli deyip,bir Silifke/Taşucu
deniz keyifinden dönüşte yayla evinde görüntülediğim tarifimi paylaşıyorum.
8 Adet Mavi Yengeç
1 Kaşık Zeytinyağ
2 Adet Defne Yaprağı
1Çay bardağı su
Salatası için
Yarım demet Maydonoz
1diş sarımsak
2-3 adet kornişon turşu
Zeytinyağı
Limon, tuz, tatlı pul biber
Temizlenmiş mavi yengeçler,haşlama teline alınmadan önce
telin üstüne 2 defne yaprağı konur,bir çay bardağı su eklenir,bir kaşık sıvıyağ
gezdirilir.5dk haşlanır(mavi bacak rengi,pembe rengi alacak)(Haşlanırken
bacaklara su değmeyecek)
Haşlanan bacaklar soğutularak,bir havan eli veya ceviz kırma
aleti yardımıyla kırılarak bacak ve
vücut etleri temizlenir,bu iş için bıçak
kullanmalısınız.
Etler derince bir kaba alınır,ince kıyılmış
maydonoz,zeytinyağ tuz,dövülmüş sarımsak,arzuya göre pulbiber ve limonla bir
sos hazırlanarak,yengeç etlerine eklenir.Ben ayrıca küçük doğranmış kornişon
turşusuda ekledim,arzu ederseniz ekleyin..
Afiyet olsun…
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder