20 Ekim 2012 Cumartesi

KARIŞIK SEBZE HAŞLAMASI(Tarator sos'lu)








       Beyaz, yeşil, turuncu renkleri bir arada kış renkleri sanki.Pazarda tezgahlardaki yerlerini almaya başladı.
    Brokoli,havuç,karnabahar üçlüsüne bayılırım.Salata/meze şeklinde haşlanmış  soframızda haftada bir mutlaka yerini alır.

    Tarifimiz son derece kolay....Püf noktası,haşlamalar soğumadan ılık iken sosun sebzelerin üstüne eklenmesi gerekiyor.Daha iyi çekiyor tahin sosunu….

    Haşlama konusunda önerim; varsa haşlama teliniz üzerinde haşlamayı yapın. Bol suda haşladığınız zaman,bütün  vitaminleri suya karıştırıp,yok edersiniz.Ama saklayıp  sebze çorbası yaparım derseniz,tercih sizin.
   

    Ben fotoğraftaki tüm sebzeleri haşlamadım, taze haşlanmış seviyoruz. Yarı miktarda kullanabilirsiniz.

   Malzememiz  ve  tarator sos tarifi:


   Brokoli
   Havuç
   Karnabahar(arzu ettiğiniz miktarda)

   Tüm malzemeyi bol suda, dezenfekte olması için son suyuna sirke ekleyerek yıkayın.Brokoli ve karnabaharı iri  çiçeklerine bölün. Havucunuzu kalın doğrayın.Sebzeleri haşlama teline alıp,tuz serpiştirin,ayağı seviyesinde tencerenize su koyun.


15-20 dk ,kapağı kapalı haşlayın.Haşlama süreniz ateş hızınıza göre değişebilir.Çatal batırarak test edebilirsiniz.

   Diğer yanda tarator sosumuzu hazırlayalım.

   1 Çay bardağı Tahin
   ½ çay bardağı limon suyu
   ¾ çay bardağı ılık su
   2-3 diş ezilmiş sarımsak
   1 çay kaşığı tatlı pul biber(arzuya göre artırabilirsiniz)
   1 çay kaşığı tuz
   7-8 dal kıyılmış maydanoz
   Zeytinyağı
   Arzuya göre rendelenmiş turp


Tahin derince bir kaba alınır, limon suyu  ve tuz eklenerek karıştırılır. Karışımınız sertleşecektir. Ilık suyu azar azar  ekleyerek karışımı yumuşatın. Ezilmiş sarımsağı da ekleyerek iyice ezerek karıştırın. Tatlı pul biberi  ve  kıyılmış maydanozu ekleyin.
Arzuya göre rendelenmiş bir küçük turp ekleyin. Sosunuz koyu olursa ılık su ekleyerek açabilirsiniz.

Haşlanmış sebzeleri ılık iken servis tabağınıza alın, sosunuzu gezdirin.

Afiyet olsun


2 yorum:

  1. Harikasınız. tahin ayrı bir lezzet katar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,aslında karnabahar kızartmasına hazırladığım sos bu,ancak haşlamalara da yakışıyor.

      Sil