Piyaz, köfte ve et
yemeklerimizin eşlikçisi. Çukurova’da genelde et yemeklerinin yanına patlıcanlı
ve yoğurtlu salatalar,ince ezme domatesli lezzetler,soğan ,çoban veya yeşil
salatalar sunulur.Bakliyat salataları ve mezeleri çok alışa gelmiş değiller bu yörede.Humus hariç J
Soframda ızgara köfte veya cızbız köfte sunuyorsam,
yanında piyazı tercih ederim. Sumak yaşadığım yörede bolca kullanılan bir
baharat.Tarifimde ekşi tadı dengelemek
için kullanılıyor,sirke ise olmazsa olmaz….
Ankara-İstanbul karayolundaki Akçabat köftecisi,
Aksu-Antalya karayolundaki köfteciler de, Bursa Çiçek Izgara,Sultan Ahmet
köftecisi v.s hangisine giderseniz
gidin sumak ancak isterseniz getiriyorlar.Birde
ince kıyım marul ekliyorlar piyaza…Tuhaf geliyor.Kuru soğan olduğu için
herhalde , marula taze soğanı daha çok
yakıştırıyorum.
Bugün ızgara
köftemizin yanında yer alan şekliyle
“Çukurovalı Piyaz”:
Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet orta boy soğan
1 adet domates
8-9 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz
Sos için:
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çorba kaşığı limon
suyu
Fasulyelerinizi bildiğiniz yöntemle haşlayın,yumuşak,azıcık çatlamış ve ağızda dağılır halde
olsun.Soğanı ince halkalayın, maydanozu kıyın.Kabuğunu soyduğunuz domatesi küp doğrayın.
Fasulyeleri, kuru
soğan, maydanoz ve domatesi derince bir
kaba alın. Sumağınızı ekleyin.Tuzunu ayarlayın.
Servise yakın sos malzemenizi
de ekleyip,iyice karıştırın.
Afiyet olsun
Portakal çiçeği kadar güzel bir koku düşünemiyorum.Sumağı biz de çok severiz. Hoş geldiniz iyi ki uğradınız gördüm sizi. Blogunuzu çok beğendim.İzlemeye aldım. Sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlar.Sevgiler.
YanıtlaSilPembe Kekik,teşekkür ederim.Acizane mutfağımdan çıkan lezzetler.Sizin gibi tecrübeli dostlardan olumlu ifadeler duymak sevindirir. Size de mutlu bayramlar. Herşey gönlünüzce olsun.
SilKeriman'cığım çoook çok teşekkürler güzel dileklerin için. Amin diyorum!
YanıtlaSilHer şey gönlünce olsun Tijen'cim :)
Sil