Zaman zaman düşünürüm mutfakta kullandığımız aletler sadece o işe mi ait olmalı?Örneğin sarımsak sıkacağı ile sadece sarımsak mı sıkarsınız,kurabiye kalıpları ile sadece kurabiyemi kesersiniz ?Ya da dolma taşının altında hep mis gibi kokan sarmalarınız mı olur?
Eskiden yemek kitaplarında gördüğüm zeytinyağlı fasulye fotoğraflarına imrenirdim,sıra sıra dizilmiş,suyun içinde imdat can simidi yok mu diye bağırmaya ihtiyacı olmayan taze yeşil fasulyeye...
Dolma taşını elime aldığımda,aklıma geldi bir nizam taze fasulye....Neden olmasın diye düşündüm.
Bu tarifte mutfağımda şimdiye kadar bildiğim fasulyeyi sarartma yöntemi yok,bütün malzeme çiğden konuyor.Tarifin püf noktalarından biri doğru tencereyi seçmek. Ben yüksekliği az olan çelik tenceremi kullandım ki , ters çevirirken dizdiğim fasulyelerin bozulmaması için. Suyunu ideal ölçüde çektirmek ve tam soğuduktan sonra çevirmek gerekiyor tencereyi.
Ortadaki yarım küre domatesi ister ara malzemeye ekleyin ,ister ortada kullanın...Fasulye boyutuna göre tercih sizin...
750-1000gr taze fasulye
3-4 orta boy domates(bir yarım küre ortası için)
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 çay bardağı sıcak su
1tatlı kaşığı şeker
Tuz
Fasulyelerimizi ayıklayıp,bol suda
yıkıyoruz.Kılçıkları temizliyoruz(Yan sert damarları)Domateslerimizin kabuklarını
ayıklıyoruz,bir yarım küreyi ortası için kabuklu bırakıyoruz.Soğanlarımızı
biraz iri yemeklik, domateslerimizi küp
doğruyoruz.
Derin bir kapta,soğanla domatesi harmanlıyoruz.Yarım küre domatesi,yüksek olmayan çelik
tenceremizin ortasına, bombe yeri alta gelecek şekilde 1-2 yerinden bıçakla
delip yerleştiriyoruz.Etrafına bir sıra fasulyeler,bir sıra hazırladığımız
domates soğan harcı olmak üzere yerleştiriyoruz.
Şeker ve tuz ilavesinden
sonra,bir çay bardağı zeytinyağının yarısını ve sıcak suyumuzu ekleyip,bir
porselen tabağı veya dolma taşını tenceredeki fasulyelerin üstüne kapatıyoruz.
Fasulyelerinizin pişme süresi ne kadar ise
suyu çekinceye kadar orta hararette pişiriyoruz.Ateşten
inmeye yakın yarım çay bardağı zeytinyağını ekliyoruz.
20-30 dk tenceremizi
soğuk suya oturtuyoruz. Üzerine servis tabağımızı kapatıp tenceremizi
ters çeviriyoruz.Kabuklu domatesimizi kabuğunu bir çatal yardımıyla
temizleyip,arzunuza göre soğuk veya ılık servis ediyoruz
Afiyet olsun
Çok güzel taze fasulye dizmesi. Üşenmeyenlere.:)) Ellerinize sağlık. Böyle çiğden daha sağlıklı .
YanıtlaSilNursevin hanım,gerçekten tadı çiğden daha güzel oluyor.Bu lezzetin "Fasulye dizmesi" olarak anıldığını bilmiyordum.Ekledim.)Beğeniniz için teşekkür ederim.
Sil