19 Ekim 2012 Cuma

Zeytinyağlı Taze Fasulye(Fasulye Dizmesi)



       Zaman zaman düşünürüm mutfakta kullandığımız  aletler sadece o işe mi ait olmalı?Örneğin sarımsak sıkacağı ile sadece sarımsak mı sıkarsınız,kurabiye kalıpları ile sadece kurabiyemi kesersiniz ?Ya da dolma taşının altında hep mis gibi kokan sarmalarınız mı olur?
      Eskiden yemek kitaplarında gördüğüm zeytinyağlı fasulye fotoğraflarına  imrenirdim,sıra sıra dizilmiş,suyun içinde imdat can simidi yok mu diye bağırmaya ihtiyacı olmayan taze yeşil fasulyeye...
      Dolma taşını elime aldığımda,aklıma geldi bir nizam taze fasulye....Neden olmasın diye düşündüm.

      Bu tarifte mutfağımda şimdiye kadar bildiğim  fasulyeyi sarartma yöntemi yok,bütün malzeme çiğden konuyor.Tarifin püf noktalarından biri doğru tencereyi seçmek. Ben yüksekliği az olan çelik tenceremi kullandım ki , ters çevirirken dizdiğim fasulyelerin bozulmaması için. Suyunu ideal ölçüde çektirmek ve tam soğuduktan sonra çevirmek  gerekiyor tencereyi.

     Ortadaki yarım küre domatesi ister ara malzemeye ekleyin ,ister ortada kullanın...Fasulye boyutuna göre tercih sizin...

     Tezgahlarda son demlerini yaşayan taze fasulye için,sunumu şık  tarif ve malzemeler:



750-1000gr taze fasulye
3-4 orta boy domates(bir yarım küre ortası için)
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 çay bardağı sıcak su
1tatlı kaşığı şeker
Tuz



Fasulyelerimizi ayıklayıp,bol suda yıkıyoruz.Kılçıkları temizliyoruz(Yan sert damarları)Domateslerimizin  kabuklarını ayıklıyoruz,bir yarım küreyi ortası için kabuklu bırakıyoruz.Soğanlarımızı biraz  iri yemeklik, domateslerimizi küp doğruyoruz.

Derin bir kapta,soğanla domatesi harmanlıyoruz.Yarım  küre domatesi,yüksek olmayan çelik tenceremizin ortasına, bombe yeri alta gelecek şekilde 1-2 yerinden bıçakla delip yerleştiriyoruz.Etrafına bir sıra fasulyeler,bir sıra hazırladığımız domates soğan harcı olmak üzere yerleştiriyoruz.

Şeker ve tuz ilavesinden sonra,bir çay bardağı zeytinyağının yarısını ve sıcak suyumuzu ekleyip,bir porselen tabağı veya dolma taşını tenceredeki fasulyelerin üstüne kapatıyoruz. 

Fasulyelerinizin pişme süresi ne kadar ise  suyu çekinceye kadar orta hararette pişiriyoruz.Ateşten inmeye yakın yarım çay bardağı zeytinyağını ekliyoruz.

20-30 dk tenceremizi  soğuk suya oturtuyoruz. Üzerine servis tabağımızı kapatıp tenceremizi ters çeviriyoruz.Kabuklu domatesimizi kabuğunu bir çatal yardımıyla temizleyip,arzunuza göre soğuk veya ılık servis ediyoruz

Afiyet olsun





 

2 yorum:

  1. Çok güzel taze fasulye dizmesi. Üşenmeyenlere.:)) Ellerinize sağlık. Böyle çiğden daha sağlıklı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin hanım,gerçekten tadı çiğden daha güzel oluyor.Bu lezzetin "Fasulye dizmesi" olarak anıldığını bilmiyordum.Ekledim.)Beğeniniz için teşekkür ederim.

      Sil