21 Ekim 2012 Pazar

PİYAZ(Çukurova'lı)




    Piyaz, köfte ve et yemeklerimizin eşlikçisi. Çukurova’da genelde et yemeklerinin yanına patlıcanlı ve yoğurtlu salatalar,ince ezme domatesli lezzetler,soğan ,çoban veya yeşil salatalar sunulur.Bakliyat salataları ve mezeleri çok alışa gelmiş  değiller bu yörede.Humus hariç J
   Soframda  ızgara köfte veya cızbız köfte sunuyorsam, yanında piyazı tercih ederim. Sumak yaşadığım yörede bolca kullanılan bir baharat.Tarifimde  ekşi tadı dengelemek için kullanılıyor,sirke ise olmazsa olmaz….
   Ankara-İstanbul  karayolundaki Akçabat köftecisi, Aksu-Antalya  karayolundaki  köfteciler de, Bursa Çiçek Izgara,Sultan Ahmet köftecisi v.s  hangisine giderseniz gidin sumak ancak isterseniz getiriyorlar.Birde  ince kıyım marul ekliyorlar piyaza…Tuhaf geliyor.Kuru soğan olduğu için herhalde , marula taze soğanı daha  çok yakıştırıyorum.

  Bugün ızgara köftemizin yanında  yer alan şekliyle “Çukurovalı Piyaz”:

Malzemeler:

2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet orta boy soğan
1 adet domates
8-9 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz

Sos için:

4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çorba kaşığı  limon suyu



  Fasulyelerinizi bildiğiniz yöntemle haşlayın,yumuşak,azıcık çatlamış ve ağızda dağılır halde olsun.Soğanı ince  halkalayın, maydanozu  kıyın.Kabuğunu soyduğunuz  domatesi küp doğrayın.

  Fasulyeleri, kuru soğan, maydanoz ve  domatesi derince bir kaba alın. Sumağınızı ekleyin.Tuzunu ayarlayın.

Servise yakın sos malzemenizi de  ekleyip,iyice karıştırın.

Afiyet olsun


4 yorum:

  1. Portakal çiçeği kadar güzel bir koku düşünemiyorum.Sumağı biz de çok severiz. Hoş geldiniz iyi ki uğradınız gördüm sizi. Blogunuzu çok beğendim.İzlemeye aldım. Sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlar.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembe Kekik,teşekkür ederim.Acizane mutfağımdan çıkan lezzetler.Sizin gibi tecrübeli dostlardan olumlu ifadeler duymak sevindirir. Size de mutlu bayramlar. Herşey gönlünüzce olsun.

      Sil
  2. Keriman'cığım çoook çok teşekkürler güzel dileklerin için. Amin diyorum!

    YanıtlaSil