28 Ekim 2012 Pazar

evden







      Çocukluğumda,dışı koyu nefti yeşil,içi kıpkırmızı şeker gibi karpuzdan çıkan, simsiyah iri çekirdekleri taze  çıtlamayı severdim.Şimdilerde karpuzlarda kabak tadı var,çekirdekler alacalı .Koca yaz geçer bir lezzetli karpuz yiyemedik diye söylenir olduk ne yazık ki….
       Annem yaz boyunca tabaklarda kalan çekirdekleri  toplar,yıkar ve kuruturdu.İnce saçtan yapılmış kahve kavurduğu tavada kavurduğu zaman evde zahter yapılacak demekti.

        Tarifime asıl lezzeti veren karpuz çekirdeği, artık aktarlardan kilo ile satın alabiliyorsunuz.Tarif için kesinlikle bir elektrikli kahve değirmenine ihtiyacınız var,kurumuş hali oldukça sert karpuz çekirdeklerinin.

        2006 yılında Suriye’ye gittiğimde bir heves aldığım bir paket zahteri Mersin’de tanıştığım Suriyeli bir kadına hediye ettiğimde çok sevindi doğal olarak. Biz yiyemedik, çok baskın tadı olan farklı baharatlarla zenginleştirilmişti. Damak zevkimize uymadı.

       Annemin ölçüsüz yaptığı zahter , benim mutfağımda ölçülenerek sunuldu.Damak zevkinize göre başka baharatlar da eklemeniz mümkün veya oranlarını artırmak.Ben ev yapımı baharat kullandığım için katkısız,tatları yeterince baskın.(Örneğin,kimyonu diş alır,yıkayarak kumundan arındırır kurutur,kavurur ,elektrikli değirmende toz haline getiririm.)

       Ortadoğu’ya ait bu zengin baharat karışımı,kahvaltılarında değişik lezzetler arayanlar için….



1,5   Çay bardağı Karpuz çekirdeği(çekilmiş)
2      Çay bardağı  Susam
2,5   Çay bardağı Sarı leblebi(çekilmiş)
1      Çorba kaşığı Diş Kekik(çekilmemiş  yaprak kekik)
1,5   Çorba kaşığı Pul biber(arzuya göre acı)
1      Çorba kaşığı Tuz.
1      Tatlı kaşığı Kimyon
1      Çorba kaşığı Sumak

Susamı küçük bir teflon tavaya alıyoruz, kavuruyoruz ve soğutuyoruz.Diğer yandan elektrikli kahve değirmeninden sıra ile karpuz çekirdeğini,sarı leblebiyi geçiriyoruz.Çekilmiş ölçüleri elde ediyoruz.Bu arada ben bu 2 malzemeyi tel süzgeçle eliyorum.Yani tam toz haline getiriyorum.


Tüm malzemeyi  bir kaba alıyoruz. İyice harmanlıyoruz( Fotoğraf çekimin de  sumak eklemeyi unutmuşum ayrıca ekledim ).



Önerim, karışıma tuzu en son ekleyin.Bazı leblebilerin kavrulurken eklenen tuzu fazla olabiliyor.Damak zevkinize göre ayar yapabilirsiniz.

Ekmeğiniz önce zeytinyağına ardından zahtere batırarak kahvaltılarda zevkle tüketebilirsiniz.


Buzdolabında kavanozda istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.


 

6 yorum:

  1. Merhaba:) Ben facebook grubundan arkadaşınız Zehra Kamışoğlu.Zahter benim de çok sevdiğim bir kahvaltılıktır.Çocukluğumda babaannemin bir tören halinde bunu hazırlayışını hiç unutmam;Her şey tek tek, günlerce önceden hazırlanırdı.Karpuz çekirdekleri eskiden iri iri olurdu.Onları özenle yıkayıp kurutması,zahterlerin köye(Halfeti-Kalemeydan köyü) gidince toplanıp kurutulması vb.
    hazırlıklar..Sizin de ellerinize sağlık,afiyetle yiyin inşallah..Sevgilerimle Zehr@

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zehra hanım,teşekkür ederim.Çocukluğumuzun lezzeti...:)

      Sil
  2. Hiç duymadığım hiç bilmediğim bir tat aöa çok merak ettim doğrusu :) ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun kalacağınıza eminim Sevim hanım,yanlız biraz fazla ekmek yediriyor.)

      Sil
  3. Zahteri ben kekik olarak biliyordum.Baharat karışımı ilginç geldi,hele karpuz çekirdeği. Çocukluğumuzda hep kavurarak yerdik.Bu baharat karışımını denemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Antakyalılar kekiğe zahter diyorlar,haklısınız Nihal hanım...Umarım dener memnun kalırsınız.

      Sil