Lise yıllarında, Portakalveciceği’
nin mis gibi koktuğu eve Zeynep ve Fethiye ile okuldan döndüğümüzde bahçe kapısında kokardı kuru köfte…
Bir lezzetin bahçe
kapılarına kadar taşmasının elbette kızartma olmasıydı,aç olduğumuz için mi
bilmem , yutkunurdum eve girerken.Annem nar kızarmış gibi kuru köfte,patates kızartmasının
yanına ya yeşil salata yada çoban salatayı hazır etmiş,zeytinyağ limonlu son
dakika ekliyor olurdu.
Tarifi yıllarca
ölçüsüz yapmıştı annem,o kadar yılın tecrübesiyle…Nihayet benim mutfağımda onun
lezzetini yakaladığım,ölçü ve tarifle
,Kuru köfte patates kızartması:
500-600 gr köftelik kıyma(az yağlı)
1 su bardağı kuru ekmek(dövülmüş)
1 yumurta
2 adet orta boy soğan
1-½ çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı karabiber
Tuz
Kızartmak için;
2-3 su bardağı sıvı yağ
Servis için;
Kızarmış parmak patates
Yoğurma kabına aldığımız kuru ekmek, yumurta, rendelenmiş
soğan(fazla suyunu sıkın) ve baharatlarımızı elimizle karıştırıyoruz, ardından
kıymamızı bu malzemeye yedirerek, yaklaşık10-15 dk yoğuruyoruz (iyi köfte
yapmanın püf noktalarından biri iyi yoğurmaktır).
Köfte harcımızı en az 2 saat buzdolabında dinlendiriyoruz,
servise hazırlarken patateslerimizi parmak kesiyoruz,
Patatesi parmak kesmek için,gördüğünüz manuel makine 1970
yılların sonunda Kıbrıs’tan alınma,hani bir şeylerin Türkiye’de olmadığı ve
annem gibi bir çok hanımın papatyalı takımlarla(!) birlikte(Moulinette-Moulinex et dövme
makinası hala mutfağımda kullanırım) yavru vatandan taşıdığı furya ile
getirildi.(Brabantia markanın 30 yıl önceki tasarımı)
Köftelerimize bir kaseye koyduğumuz suya elimizi batırarak
çok yassı olmayan, oval şeklini veriyoruz(bu şekli vermemizin sebebi kızartma
esnasında köftemizi kurumaması). Arzu ederseniz elinizde ceviz büyüklüğünde
yuvarlayarak top şeklini de verebilirsiniz.
Bu köftenin kızartılmasından sonra yağ 2. kez
kullanılamayacağı için ben önce patatesleri ardından köfteleri kızartıyorum
(yağ kararıyor)
Not: Kuru köftenin en büyük özelliği içine yumurta konması
ve bol yağda kızartılması. Patates kızartma bu köftenin eşlikçisi, kızartma
köfte denemek isteyenlere afiyet olsun.
Video için;
Video için;
Çocukluğumun en güzel yemeğidir.Öncesinde çorba içirmelerine bile kızardım doyuyorum köfte yiyemiyorum diye:))Elinize sağlık.
YanıtlaSilHangimiz sevmezdik ki ,değilmi ? :)Teşşkkür ederim
SilBu aksam bizde de kuru köfte vardi. Eline sağlık nefis görünüyor. Bizim bahçemiz portakal çiçeği kokmazdi ama çiçeklerimiz vardi. :(
YanıtlaSilİyiki rastladım sayfanıza takipteyim ;)
Teşekkür ederim Serap hanım,sevgiler.
SilCanan hanım,sevgiler...
YanıtlaSil