5 Ekim 2012 Cuma

FAVA(Bakla ezmesi)




         Fava,çocukluğumun tadı….Gece yatma vakti olunca dur bir bakla ıslatayım derdi annem,pişerken kokusunu sevmezdim.Üzerinde köpük oluşur,köpüklü su dökülür yeniden sıcak su eklenir,pişince çocuk maması gibi sulu  katı bir şeydi.Serviste,bol zeytinyağ dökülür,dereotsuz,tuzlu balıkla yerdi annem.
       Balık lokantalarında favori mezelerinden olduğunu sonradan  öğrendim. Kuru soğanla da servis hoşuma gitti,yakışıyor.
       Ancak tuzlu sardalya yı hiç ama hiç  unutmadım favanın yanında .Sade nötr tadı tuzlu balıkla zenginleşiyor.Mutlaka denemelisiniz.81 yıllık Alaaadin fabrikası’nın 3.kuşak üreticisinin sözleri ne kadar doğru demekten kendimi alamadım:
       "Tuzlu balık  bu kıyılarda Rum ve diğer azınlıkların yaşadığı bölgelerde biliniyor.Yunanlar tuzlu balığı çok bilir bizde onlardan almışız.Tuzlu balık alışkanlığı eskiden daha fazlaydı.Türkiye'de çok az tuzlu balık tüketimi var.Tabi bu yeme alışkanlığı ile alakalı"
     Yanlız bu bildiğiniz konserve sardalya değil,tuza yatırılmış sardalya,tuzdan arındırmanın tek yolu sirkeyle yıkamak. Eh tırnak büyüklüğünde Bodrum baklası bulunca fava yapmak ve tuzlu sardalya ile tüketmek farz oldu.İşte evimin geleneksel lezzeti fava :
Malzemeler
2 Su bardağı Kuru İç Bakla(kabuksuz)
1 Baş  Soğan
½ Çorba kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
½  Su bardağı zeytinyağı
Yapılışı
        Kuru baklaları akşamdan soğuk suya ıslatın,ertesi sabah düdüklü tencereye alın,sıcak su ekleyerek kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün.(15 dk kaynatın)
        Tekrar sıcak su ekleyin,(bakla seviyesinin 1 parmak altında olacak),soğanı  4’e bölün ekleyin,ardından tuz  ve şekeri de ekleyerek düdüklünün kapağını kapatarak 20 dk pişmeye bırakın.
        Hafif ılınan baklayı el blendırından geçirin,pürüzsüz hale getirin,yarım su bardağı zeytinyağını ekleyin.(Soğutma esnasında çatlamayı önler)Ezilmiş baklanız koyu boza kıvamında olmalı…
      Cam kaba dökerek soğutun,ardından 7-8 saat buzdolabında bekletin…
      Servis esnasında  üzerine bol  zeytinyağı gezdirin.Kıyılmış dereotu,  halka kesilmiş soğan  ve tuzlu sardalya(konserve) favanızı zenginleştirecektir.



7 yorum:

  1. Elinize sağlık çok güzel gözüküyor.Bodrum'da daha sıvı yaparlar ve ılıkken ekmek banarak yerler. Dereotu koymazlar.Daha Milas taraflarında üzrine bol zeyitnyağında kavrulmuş soğanla ve acı pul biberle yenir genelde.

    YanıtlaSil
  2. Ah İlhan bey baklayı o kadar çeşitli sofralarımıza koymak mümkün ki..Her yörede değişiyor.Suriye'ye gittiğimde,sabah kahvaltısında salçalı bir kase içinde önüme konunca çok şaşırmıştım.Ehh yöresel deyip sabah kahvaltısnda yediğimi biliyorum :)Bodrum baklası benim yaşadığım yöre için bir nimet,çünkü kuru bakla Çukurova'da kocaman kocaman bulunuyor.Tarifime katkınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Akıcı uslubunuzla neredeyse yemiş kadar oldum. Hiç yemek seçmem .Fakat 2 şey hariç bakla ve beyin.:) Tarifinizi kendim için olmasada misafirlerime denemeyi ve bloğumda ver vermeyi düşündüm okurken. Sevgiler. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden ellerinize sağlık demeliyim Nursevin Hanım,usta bir elden misafirlerinizin tarifimden keyif alacağından eminim...Beğeniniz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Fava nefis görünüyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel yazmışsınız.
    Harika görünüyor, ellerinize sağlık.
    Fava bizim de sevdiklerimizden... Yanına ev yapımı tuzlu balığım bile var.

    YanıtlaSil