4 Mayıs 2013 Cumartesi

Kanat Kızartma



Malum mangal sezonu açıldı..Havalar sıcak gidiyor.Tavuk kanat mangalda çok keyifle tükettiğimiz  bir lezzet ancak,sezonu açamadığımız için pişirme yöntemi olarak yağda kızartma yaptım.Aslında bu yörede tavuğu bol yağda veya tereyağın da kızartmak   lezzet duraklarında hep yapılıyor.


    Bu lezzet duraklarından biriside Tarsus-Çamlıyayla(Namrun) Karayolu üzerindeki Atdağı mevkii ve o mevkinin tek lokantası Atdağı Restaurant.Mevkinin Atdağı adıyla anılmasının yegane sebebi: Namrun’ a atla giden sürücülerin atlarını dinlendirdikleri ve su ihtiyaçlarını giderdikleri bölge olması. Restaurant babadan oğula geçen bir işletme. Kızarmış tavuğu ile meşhur. Büyüklerimin söylediğine göre baba zamanında, tavuklar tünekte beklermiş,Lokantaya geldiğinizde tavuğunuzu seçer ,masanızda beklemeye başlarmışsınız.O tavuk bir süre sonra masanızda :)


Yıllar içinde 3-5 tahta masa sandalyeden oluşan lokanta şimdilerde bu görüntüde.


Öyle çok meze felan da yok bulgur pilavı,süzme yoğurt ve hala sırrını çözemediğim müthiş salatası…Nar ekşisi ve sirke ile yapılan sos olduğunu tahmin ediyorum.Oran sır gibi,tuz eklemeye bile ihtiyaç hissetmiyorsunuz.Sebzeler diri ve mutfakta o an doğranıp masanıza salata olarak geliyor.

Arabanızı park ettiğiniz yerde bir ağaç,o nedir?Çam ağacının gövdesinde yaşam bulmuş elma ağacı :)


    Ev usulü benim mutfağımda sizi yanıltmayacak bir lezzet.Bu tarif için mutlaka derili ve çok büyük olmayan parçalar kullanın, parçalara çizik atmayı unutmayın.Kızartma yağ miktarını tencere büyüklüğünüze göre ve ısı ayarını ayarlamak önemli….Püf Nokta: Deriler uygun sıcaklıkta yeteri kadar kızarsın.
Kanatların güveç kabıma alınıp fırınlanması ;  tavuk parçalarının kızartma esnasındaki soğumasını telafi etmek,hem de derilerin fırında kurumasını sağlamak …Bu lezzete doyamayacağınızı iddia ediyorum!


Tarifimiz  hafta sonu kızartma severleri için şöyle, herkese keyifli hafta sonu olsun:

1 kg tavuk kanat
Tuz,karabiber,tatlı,pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Kanatları yıkayın,kanatlara dikine  bıçakla derince çizik atın.Tuz,karabiber,tatlı pul biber ile harmanlayın.Karışıma ekleyeceğiniz sıvıyağ  kuru baharatların kanatların her yerine  yeteri kadar bulaşmasını sağlayacak.
Kanatları 1 saat kadar bekletin.Ben bu aşamada salatalık malzememi yıkayıp,hazırlıyorumJKuru soğanı esirgemediğiniz çoban salata bu tarife çok yakışıyor.


Sıvı yağınızı yeteri büyüklükte çelik tencerede kızdırın,tavuklarınızı kızartın(deriler yeteri kadar kızarsın).Yayvan toprak kabınıza derileri üste gelecek şekilde dizin.Fırınınızı turbo  veya ızgara modunda çalıştırarak,hem kanatlarınızı ısıtın arzu ettiğiniz miktarda kurutun.Afiyet olsun.




    













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder