Emine ablamın sütü mis gibi kokar,sabahları sıcak sıcak
ineğin memesinden sağdığı zaman
getirir.Taze süt bulmak yayla zamanı ancak mümkün olabiliyor.Oysa
yaşadığım şehir Mersin’de de kapıma süt geliyor….Yok aynı değil, ne kokusu ne
tadı…
Topladığım kaymaktan ve kokusundan anlıyorum.Çünkü doğal
otla besleniyor.Kaynamış sütten 2 -3 kez kaymak topluyorum soğuyana kadar
sapsarı…..
Tarif ölçüsündeki kaymağı yaklaşık 7-8 kg sütten toplayarak derin
dondurucuda sakladım.Kaymakları nasıl
değerlendirebilirim düşüncesi kafamda hep vardı. Annem olsa yağ
çıkartırdı,kimbilir bundan sonraki değerlendirme “taze ev tereyağı “ olur.
İtiraf etmeliyim mümkün olduğu kadar mutfağıma sokmamaya gayret ediyorum margarini….
Tüm tariflerim gibi bu tarifi de ben ölçüledim,taze süt
kaymağı ile bisküvi yapmak hem doğal olduğu için hemde ev yapımı yoğurdumun yağ
oranını hafiflettiği için bizim soframız için ideal .Baharatlarla lezzetlenen bu kıtır bisküviyi mutlaka deneyin.Tarifim
şöyle,
400 gr un
1 su bardağı süt kaymağı
¾ Çay bardağı Zeytinyağı
¼ Çay bardağı Limon
suyu
1 çay bardağı süt veya su
1 çorba kaşığı tuz(silme)
½ çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
Süslemek için,acı veya tatlı pulbiber,kekik,rendelenmiş
beyaz peynir
Tüm sıvıları ve kaymağı yoğurma kabına alın,kabartma tozu ve
tuzu ekleyin.Elenmiş ununuzu yavaş yavaş ekleyerek çok sert olmayan bir hamur
yoğurun.Hamuru 30 dk buzdolabında
dinlendirin.Hamurunuzu 5-6 mm kalınlığında açın.Ben kesmek için mantı
keseceğimi kullandım.Arzu ederseniz ruletle de kesebilirsiniz.
Tuzlu çöreklerinizin üzerini arzu ettiğiniz malzemelerle
süsleyin.
180 derecelik fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder