19 Ekim 2013 Cumartesi

Soğan Piyazı/Salatası(Yöresel)





      Tarifi Çukurova yöresinde ,ciğerci  ve kebapçılarda sunulduğu şekliyle hazırladım. Taze turunç,Adana kebap’a ve lahmacuna da yakışan lezzet. Bu tarifimize de çok yakışıyor. Yine de tercih sizin diyerek açık kapı bırakalım.
      Soğan piyazı deyip geçmeyin, püf nokta tuzun en son eklenmesi ve soğanların hırpalamadan sumakla işlem görmesi. Marifetli parmak uçlarınızı kullanmalısınız.
Sulanmış ve pörsümüş soğan salatası hem lezzetli olmaz, hem de göze hitap etmez. Bunun içindir ki ancak mangal yandığı zaman son dk larda hazırlanır,bekletilmez.

2 adet  büyük kuru soğan
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz
Arzuya göre ince kıyılmış maydonoz  ve  taze turunç suyu

Soğanların kabukları soyulduktan sonra ,ince halkalanır.Yayvan bir kaba alına soğanlara sumak serpiştirilir. Soğanlar zedelenmeden sadece parmak uçlarınız  kullanılarak (halkalarına ayırılarak ve havalandırarak) sumakla  özdeşleştirilir( 10 sn bu işlem için yeterlidir.).Püf nokta soğanların zedelenmeden ve suyunun çıkarılmadan parmak uçlarının kullanılması.
Ardından isteğiniz miktarda tuz serpiştirin.
Maydonoz ve  taze turunç suyu da ekleyebilirsiniz.

 Eyvah bizim etlerimiz pişmiş,soğan salatasını sulandırmayalım.....



Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder