21 Ekim 2013 Pazartesi

Terbiyeli Kuzu Şiş



“AVCARLAMA” kelimesi kimler biliyor? Bizim  yörede “terbiyelediğiniz”  herşey için kullanılır. Haddini bilmeyen terbiyesiz insanlar için bile…Kaba kuvvete  ve tabire kaçan bu deyim,”avcarlarım sen”i diye münakaşa ile biten son kelime dizesi...Olmasa iyi ama!....


Dinlenmiş ama bana özel sos ve etin kendine ait  tadını yok etmemeye olan özenim,3 aydır yayla, açık hava, mangal keyfi ,bayram keyfi….AVCARLAMA sadece etlerimiz için:)

    Buzdolabının fişini  bir çiviye asıp,GÖÇTÜK sonunda. Yayla’dan iniyorsanız…Artık buzdolabınız çalışmıyor demektir.Artık piknik yapmaya gideriz bir dam altına….
   Bu  hüzünlü sonbahar havasını bırakıp, güneşli bir bayram havasına bırakalım tarifimizi,

bayramda soframızı şenlendiren gerçek köz tadında(meşe odunu özel yakıldı)terbiyeli avcarlanmış etlerimiz için..


kuzu şiş tarifimize geçelim…24 saat lazım bize !

800 gr şişlik kuzu eti
200 gr  kuyruk yağı
3 çorba kaşığı soğan suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı diş kekik
1 tatlı kaşığı pul biber (arzuya göre acı)
½ tatlı kaşığı tuz

Kuzu etiniz iri kuşbaşı olmalı ,ben kuyruk yağlarını 1 kalem küçülttüm. Tüm malzemeyi  kaba alarak iyice bir elinizle avcarlayın  ,kapaklı  kaba alarak tam 24 buzdolabında  saat bekletin…


Önce meşe odununuzdan veya hangi kömürü kullanıyorsanız,köz elde edin.Kuzu etleriniz şişe dizilmiş olsun..


Mangalda et pişirmenin püf nokta etin yağının alev  almaması. Uygun köz ısısını ayarlayın.
video

Bizim soframıza yayla pidesi eşlik etti, ister lavaş, ister açık ekmekle olmazsa olmaz soğan piyazı ile servis  yapın
….Afiyet olsun.Pişirme aşamasında eşimin elinin emeğine sağlık:)


3 yorum: