27 Ağustos 2012 Pazartesi

KIZILCIK MARMELATI




Kızılcık, hasat zamanı dalına vuruldukça bir sonraki yıl  çok ürün verirmiş. Gözne yaylasının yerli halkı böyle söyler.İnsan kıyamıyor bir ağacı sopa ile dövmeye ama,bu meyve çırpılarak toplanıyor.
 
                                                      
 Ağaç olarak bakım istemiyor,aşısız doğal haliyle her yıl ne kadar ürün verirse.Yeter ki baharda her meyveli ağaç gibi dolunun gazabına uğramasın.
                                                   
Yaylamızın klasiği kızılcığın, kışlık şurup ve  marmelat yaparız.Belki bir likör denemem olacak.
                                                  

Hasatı bugün yaptık.Aman dikkat kızılcık ağacı alerjiktir ve kaşındırır.Çırpma işlemden uzak durun.
                                                        
Çırpılan kızılcıkların  önce kaba yaprak ve dalları ayrılır.Yıkanır ve alacaları ayrılır.
                                                                                                                          
Marmelatı için ,tüm hafif ekşi meyveler için şeker oranı meyve ezmesine göre daha fazla eklenerek yapılıyor.Tartlarınızda da zevkle kullanabilirsiniz.

İşte tarif;

 
3-4 kilo kızılcık(pişmiş, püre hali 1 kg, 1 ölçüden eksik)
 
 Şeker( yaklaşık 1  ölçü,1.200 gr)
Bir çay kaşığı limon tuzu


                                              

Derince bir tencere 1 çay bardağı ılık su ile kızılcıklar  tencereye alınır.Pörtletinceye kadar(yöresel tabir sanırım,çekirdekleri ayrılıncaya kadar),sürekli karıştırılarak pişirilir(Dikkat dibi çabuk tutar)

Ilıyınca bir tencere üzerine delikli kevgir(delikli süzgeç) yerleştirilir.Pişmiş kızılcıklar sürtülerek püre hali elde edilir.(ben bu iş için bakır tenceremin üstüne tam oturan bakır kevgirimi kullanıyorum)

      


Püre  ve şeker bir derin çelik tencerede karıştırılır,  şeker eritilir.Karışım  önce harlı sonra yavaş ateşte 10-15 dk pişirilir(delikli kepçe ile köpüğü alınız ).Ocaktan alınmasına yakın limontuzu eklenir.(Dikkat dibi çabuk,tutar sürekli karıştırınız)

Sıvı kıvamlı marmeladınızı geniş  emaye veya cam kaba alınız.Güneşte üzeri tülbent veya mutfak şemsiyesi örtülü şekilde 2-3 gün temiz ve tozsuz ortamda sık karıştırarak güneşte pişiriniz.


Ekşi- tatlı reçel severler için,AFİYET OLSUN.

6 yorum:

  1. Güzel çalışma, poylamış için teşekkürler, emeğinize sağlık arkadaşlar...

    YanıtlaSil
  2. Dilek hanım, merhaba. Hem komşuyuz hem de sevgili Beste'nin grubundayız. Gruptaki yazınızı görünce sayfanızı ziyarete geldim ve birçok güzel paylaşımınızla karşılaştım. Takipteyim.
    Kızılcık marmelatı çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
    Gözne'yi pek bilmesem de geçen yaz Hasanalanında- adını yalnış mı hatırlıyorum diye tereddüt ettim- kaldık. Çok güzel bir yayla alanı.
    Kızılcıkları dalında görmek beni çok mutlu etti ve çocukluğuma götürdü. Altında oynardık sonrasında da kaşınırdık:))
    Kızılcık reçeli, marmelatı ve şurubunu çok severim. Mayhoş mayhoş pek baygın olur. Ben de geçen sene yapmıştım, severek yedik. Bu sene de biraz buzluğa attım.
    Tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sare hanım,sayfamı ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim.Gözne,gittiğiniz yaylanın (yol ayrımı Bekiralanı-Soğucak) 4-5 km ilerisinde....Yörede aşılı aşısız çokça kızılcık yetişir.Nemutlu sizi çocukluğunuza götürdüysem.Sevgiler

      Sil
  3. ben geçen sene buldugum bir avuc kizilcikla tarhana yapmistim nefis olmustu:)ne guzel guzelce faydalanabileceksiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa o kadar cömert ki Beste,bir avuç bile olsa insan değerlendirmek istiyor değilmi?Bende senin siteni keyifle takip ediyorum.Sevgiler.

      Sil