23 Şubat 2013 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA




Sezonun ilk baklası pişti benim mutfağımda .Aslında biraz daha içli severim , ama pazarda görünce dayanamadım.Sıra enginarlıya da gelecek…

Benim mutfağımda bol yeşillikle pişer bakla ,özellikle taze sarımsak çok yakışıyor.Zaten sarımsaklı yoğurtla tüketme zorunluluğu var,baklayı eskiden beri zehirli olarak biliyorum.Uzmanlar da mutlaka sarımsaklı yoğurtla tüketilmesini öneriyorlar.

Alerjik bünyeniz varsa aman dikkat, kayınvalidem hastanelik olanlardan.Bünyesine dokunuyor.

Haydi süzme yoğurtlar su ile azıcık ezilsin ,sarımsak eklensin…Afiyetle



750 gr sakız bakla
4 dal taze sarımsak
6-7 dal taze soğan
1 adet orta boy kuru soğan.
1 demet dereotu
¾ su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı  un
Limon suyu
Tuz


Yeşillikleri ayıklayın ve yıkayın. Yıkanmış baklaları ayıklayarak ve  boyuna göre ikiye,üçe kırarak ,1 tatlı kaşığı un ve limon suyu ile hazırladığınız suya ıslatın.


Taze soğan ve sarımsağı 4-5 mm boyunda doğrayın.Kuru soğanı yemeklik doğrayın.Zeytinyağının yarısını pişirme tencerenize alın,doğradığınız soğan ve sarımsakları zeytin yağınızı yakmadan kavurun.


Yıkayıp süzdüğünüz baklaları ekleyin,tencereyi çırparak su salmasını sağlayın.Şekerini ve tuzunu ekleyin,yıkadığınız dereotunun yarısını ve sıcak suyunu ekleyerek,45 dk önce harlı ardından kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.Meyaneli bakladan hoşlanıyorsanız,yemeğinizi ateşten almaya yakın bir tatlı kaşığı unu serpiştirin  ve kalan zeytin yağını ekleyin

Kalan dereotu ile süsleyip soğuk servis yapın.

Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Elinize sağlık :) ben de birazdan mutfağa girip pişireceğim :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil