17 Mart 2013 Pazar

Soğanlı/Biberli/Pastırmalı Omlet








Herkese mutlu hafta sonları…Omletler hafta sonları kahvaltılarımızın keyfi olsa da soğanlı yumurtanın aslında Osmanlı mutfağına dayanan bir geçmişi var.

Osmanlı mutfağında ,soğanlı yumurtanın soğanlarının pişmesi tam 3 saatmiş.Benim ki hayal,kor olmuş mangal kömüründe kapaklı  bakır kapların önce  suyunu bırakan,sonra çeken tereyağında kavrulan soğanlar.Tam 3 saat!Kıvamında karamelize olmalı,yakmadan…

Sirke,şeker,tarçın,yenibahar,taze çekilmiş karabiber  baharat ve lezzetlendiricileri bu saray lezzetinin.Yumurtalar soğanlara yuva açılarak kırılırmış.Kapağı kapalı 10 dk pişirilirmiş.Tam bir sabır lezzeti,ramazanın 15 inde iftar yemekleri arasındaymış…

Soğanlı,biberli,pastırmalı omletimi yaparken bu tariften etkilendiğimi itiraf etmeliyim J

Soğanın yumurtaya bu kadar yakışacağını hayal etmemiştim.Tarifimde  diğer lezzetlendiricilerim pastırma ve kırmızı salçalık biber.Karabiber dışındaki baharat açığını,pastırma çemeni ile kapatmayı planladım.

Önerim,çemen az olsa da havalar fazla ısınmadan bu tarif deneyin…Afiyet olsun.


2 yumurta
3 çorba kaşığı süt
½ çorba kaşığı tereyağ
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet salçalık biber
3 dilim pastırma
Karabiber
Tuz

Tereyağ ve ay şeklinde doğranmış soğanları önce harlı ardından kısık ateşte 5 dk kavurun, hafif karamelize olsunlar.

Kırmızı biberi 2 ye bölün,enine verev ince şerit kesin.Soğanlar karamelize olmaya yakın ekleyin.

Biberlerin  diriliği kaybolsun. Kavrulmuş malzemeyi kenara alın.
 
Süt,yumurta,tuz karabiberi bir kasede çırpın.Şerit kesilmiş pastırma ve sotelenmiş sebzeleri yumurta ile buluşturun..

Aynı tavaya yağ eklemeden,ateşe aldığınız tavaya tüm malzemeyi dökün, spatula yardımıyla yayın.

Tabak veya kapak yardımı ile omletiniz ters-yüz edin.Sıcak servis yapın .

Kaynak:500 yıllık Osmanlı mutfağı,Marianna Yerasimos


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder