26 Eylül 2013 Perşembe

KABAKLI-PEYNİRLİ KEK




   İnsanın kendi yetiştirdikleri ile yaptığı lezzetler daha bir güzel mi oluyor bilmiyorum ama ben bu keki çok seviyorum. Belki kabağı yemek olarak az tükettiğim belki de dereotunu kabağa çok yakıştırdığım için. Bir tarifte kabak varsa dereotu da mutlaka olmalı…..
   Yayla sonu yaklaştı, saksı da yetiştirdiğim dere otları da tadına kavuştu. Şehirdeki evde her daim artık dereotu balkon bahçede yerini alacak.

    Tarifim son derece hafif bir lezzet, katı yağ yok. Kabağın nefis hafif lezzeti, peynir ve dereotu ile bu kekte bütünleşiyor. Çukurovalı  olmanın  ve acı sever olmanın gereği gibiymiş gibi bazen orta acılıkta pul biberde ekliyorum tarife, lezzete yakışıyor ama istemezseniz eklemeyin.

   Hem kek hem börek lezzeti  alabileceğiniz , çay saatleriniz keyif katacak tarifim şöyle:

3 yumurta
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1-1,5 su bardağı rendelenmiş kabak(suyu sıkılmış)
¾ su bardağı yoğurt
½ çay bardağı mısırözü veya ay çiçek yağı
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu (10gr)
½ demet dereotu(kıyılmış)
1 tatlı kaşığı pul biber(arzuya göre)
Tuz


Yumurta, dereotu, rendelenmiş kabak ve peynir, yoğurt ve yağı derin bir kapta karıştıralım. Tuz tadını kontrol edin ,peyniriniz yeteri kadar tuzlu ise eklemeye gerek yok. Un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek harmanlayalım. Azar azar ekleyerek, sıvı harcımızla karıştıralım.


Fırın kabını, sıvı  ile yağlayalım. Hazırladığımız karışımı,170 derecelik fırında 30 dk kadar pişirelim.

Afiyet olsun…

Not: Bu tarif aslında alüminyum fırın tepsisinde  daha iyi kızarıyor,ancak alüminyum kap kullanımına ısı ile birlikte karşı olduğum için,emaye de pişirdim.Sonuç aynı,tercih sizin…Ayrıca emaye kaptan bu keki ayırmak daha kolay oluyor.
Kap ölçüsü:25 cm çapında.

Eh evin içinde çekim yapınca bizim meraklı da hemen burnunu sokmayı ihmal etmedi J


1 yorum: