Şamandıra denince
aklınıza ne geliyor?
Deniz meraklıları, kayık ve teknesi olanlar? Su üstünde
yüzen variller ve konik turuncu plastikler mi?
Hani şu deniz dibine beton atılarak, kulaçlar boyunca bir
bağla bağlanan havalı nesneler?
Bilgi nereden derseniz TDK nın ortaokul yıllarından beri kullandığım
sözlüğünden…..Saklamışım, el yazımla duruyor kütüphanemde Türkçe öğretmenim
Kazım Tufan öğretmenimin mecbur tuttuğu
sözlük..Anmadan geçemeyeceğim.
“Şamandıra” lezzet
jargonunda bir manaya sahip… Anlatayım, aslında nazik argo:
Şamandıramız ekmek,
bandırabildiğimiz her şey şamandıra lezzettir. Ekmeğimiz suyu hafif
çeker, bandırdığımız sulu lezzetin tadını çeker. Sulu salatalar, sebze ve etli
sebze yemekleri en iyi örnektir. Yağına bandırdığımız köfte ve sucukları da bu
kategoride değerlendirebiliriz.
Bu günkü tarifimiz bir yumurta ; ala kok kıvamında…Şamandıramız, tabi ki taze
pide…Kıvam, sadece ateş süreniz ve sadece dağılmayan yumurta. İsterseniz, sulu
pişirdiğiniz zerzevat ve sosise çırpılmış yumurtayı da ekleyebilirsiniz.
3 adet sosis
1 adet büyük boy domates
2 adet orta boy yeşil biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağ
Karabiber ,tuz
Biberleri 2-3 mm boyunda
doğrayın, zeytin yağınız ile yanmaz tavanıza alın. Yumuşayan biberlere
kabuğunu soyduğunuz ve küp doğradığınız domatesleri ekleyin. Ardından tuz serpiştirin,2-3 mm
doğradığınız sosisleri ve tereyağı ekleyin.1 dk kadar pişirmeye devam edin.
Yumurtalarınızı sarısı dağılmadan,sosisli harca
ekleyin.
Değirmen karabiber ekleyin.Üzerine kapak kapatarak pişirin.
Şamandıra kıvamı size kalmış..:)
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder