4 Ocak 2015 Pazar

Yumurtalı sosis








Şamandıra  denince aklınıza ne geliyor?

Deniz meraklıları, kayık ve teknesi olanlar? Su üstünde yüzen variller ve konik turuncu plastikler mi?
Hani şu deniz dibine beton atılarak, kulaçlar boyunca bir bağla bağlanan havalı nesneler?


Bilgi nereden derseniz TDK nın  ortaokul yıllarından beri kullandığım sözlüğünden…..Saklamışım, el yazımla duruyor kütüphanemde Türkçe öğretmenim Kazım  Tufan öğretmenimin mecbur tuttuğu sözlük..Anmadan geçemeyeceğim.



“Şamandıra”  lezzet  jargonunda  bir  manaya sahip… Anlatayım, aslında nazik  argo:

Şamandıramız ekmek,  bandırabildiğimiz her şey şamandıra lezzettir. Ekmeğimiz suyu hafif çeker, bandırdığımız sulu lezzetin tadını çeker. Sulu salatalar, sebze ve etli sebze yemekleri en iyi örnektir. Yağına bandırdığımız köfte ve sucukları da bu kategoride değerlendirebiliriz.

Bu günkü tarifimiz bir yumurta ;  ala kok kıvamında…Şamandıramız, tabi ki taze pide…Kıvam, sadece ateş süreniz ve sadece dağılmayan yumurta. İsterseniz, sulu pişirdiğiniz zerzevat ve sosise çırpılmış yumurtayı da ekleyebilirsiniz.


3 adet sosis
1 adet büyük boy domates
2 adet orta boy yeşil biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağ
Karabiber ,tuz

Biberleri 2-3 mm boyunda  doğrayın, zeytin yağınız ile yanmaz tavanıza alın. Yumuşayan biberlere kabuğunu soyduğunuz ve küp doğradığınız domatesleri  ekleyin. Ardından tuz serpiştirin,2-3 mm doğradığınız sosisleri ve tereyağı ekleyin.1 dk kadar pişirmeye devam edin.
Yumurtalarınızı sarısı dağılmadan,sosisli harca ekleyin.

Değirmen karabiber ekleyin.Üzerine kapak kapatarak pişirin.


 Şamandıra  kıvamı size kalmış..:)


Afiyet olsun







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder