Kıvam…Bir
şeyin uygunluk derecesi, koyuluk, fiziksel
ve moral anlamında istenilen iyi durum der eski TDK sözlüğü…
Uygunluk
derecesi hayatımızda da öyle değil mi? İlişkileriniz,sosyal hayatınız,
samimiyetleriniz hatta en yakınınız eş ve çocuk ilişkilerinizde bile bir
kıvamdadır.
Hangi
ilişkiniz olursa olsun,bir kıvam yakalayamadığınız zaman geri durur kendiniz
çeker, izlemeye geçersiniz….
Yada o kıvamsızlığa
daha bir hırs,kıskançlık,harislikle bir
katkı sağlar ,vıcıklaştırır….Tutturamazsınız!
Ya herro ya
merro derdi annem….Yani siyah ya beyaz demek ,gri yok…Tekerleme gibi .
Evde Mayonez
yapımı “O” tutturamadığınız veya
tutturabildiğiniz kıvamdır. Ya herro ya merro….
Benim evde
ilk mayonez yapmamı bu günü esas alırsak yaklaşık 26-24 öncesine dayanıyor…Sanıyorum
16-18 yaş civarındayım. Eve ilk tarifi getiren Nurgün teyzem diye anımsıyorum.
Bu tarif ,aslında farketmediğim İLK MUTFAK deneyimim…
Mayonezin, o
zamanlarda portakal çiçek mutfağında kuralı konmuştu… Oda sıcaklığında ve taze
yumurta zeytinyağ karışık ayçiçek yağı, ve sicim gibi akıtılan Krups marka mikserin
üstün tek kollu performansı….Hazır
mayonez yoktu o zamanlar….Kraft markanın mayonnesie yazısı kapaklarda var ama
bizde reçel kavanozu veya kahve kavanozu olmuştu zaten…Muhtemelen mutfağa
Adana’dan kaçakçılar çarşısından girdi bu kavanozlar mutfağa…
Portakal ve
çiçek mutfağının bahçesinde tavuklarımız vardı….Kümese girdiğim zaman
bacaklarıma tırmanan tavuk biti ile bitlendiğim, yayla zamanı Uğur enişte babamın ,
Murat 124 marka babamın ve kendi arabasına tahta sandıklara seyahat için 25 km
hapsettiği tavuklar…Sonuç hep taze yumurta hatta buzdolabına girmemiş..
Yıllar sonra
kıvamı yine yeniden tutturdum….
Ölçüm şöyle;
1 adet
yumurta sarısı
¾ su bardağı
sıvı yağ (ayçiçek ve zeytin yağ karışık)
Bir çimdik
tuz
Bir çorba kaşığı limon suyu.
Yumurta
sarısını çok derin olmayan ,ölçü çam kabına alın.1 dk kadar mikserin tek kolu
ile çırpın.Yağ karışımınızı damla damla akıtırak( Bunun ince akıtan ağzı
vidalı sos kaplarını ve ya el becerinize
güveniyorsanız damla damla akıtarak çorba kaşığı kullanabillirsiniz)yumurtaya
yedirin….
Mikserinizden
yaklaşık 15 dk performans bekleyin .Sürekli çalışmalı…..Yaklaşık 2-3 çorba
kaşığı yağı ekledikten sonra yumurta sarısı ve yağ yoğunlaşacaktır.(Eğer
yoğunlaşmıyorsa kıvam tutmamıştır ve malzemezinizi
bir kenara alın,şansınızı zorlamayın)…..)
Mayonezin
tamamına yağı yedirin ….Mikserinizin deviri yüksek olsun.Yağ bitmeye yakın tuz
ve yavaş yavaş limon suyunu ekleyin.
Ben tutturamadığım
mayonez malzemesini, tutturduğum mayonez malzemesine dikkatlice parça parça
ekliyorum. Yine mikser yüksek devirli olmalı.
Mayoneziniz sert kıvamlı olacaktır, koyu süzme yoğurdu veya 1-2 çorba kaşığı soğuk suyu kontrollü olarak ekleyerek sebzeleri eklemeden kıvamı yumuşatabilirsiniz…Rengi beyazlaşacak....
Evde
haşladığım havuç patates konserve bezelye ile salatamı yaptım.
Karışıma,mini küp kesilmiş salam ve kornişon turşuda ekleyebilirsiniz karışıma...(eklendiği zaman Amerikan salatası diye anılıyor)
Ev yapımı
katkısız mayonezinizi en fazla 2 gün buzdolabında kapalı cam kapta
saklayabilirsiniz….
Afiyetle katkısız,denemek isteyenlere....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder