25 Mart 2015 Çarşamba

Ev yapımı mayonez ve salatası


Kıvam…Bir şeyin uygunluk derecesi, koyuluk, fiziksel  ve moral anlamında istenilen iyi durum der eski TDK sözlüğü…
Uygunluk derecesi hayatımızda da öyle değil mi? İlişkileriniz,sosyal hayatınız, samimiyetleriniz hatta en yakınınız eş ve çocuk ilişkilerinizde bile bir kıvamdadır.
Hangi ilişkiniz olursa olsun,bir kıvam yakalayamadığınız zaman geri durur kendiniz çeker, izlemeye geçersiniz….

Yada o kıvamsızlığa daha bir hırs,kıskançlık,harislikle  bir katkı sağlar ,vıcıklaştırır….Tutturamazsınız!

Ya herro ya merro derdi annem….Yani siyah ya beyaz demek ,gri yok…Tekerleme  gibi .

Evde Mayonez yapımı  “O” tutturamadığınız veya tutturabildiğiniz kıvamdır. Ya herro ya merro….
Benim evde ilk mayonez yapmamı bu günü esas alırsak yaklaşık 26-24 öncesine dayanıyor…Sanıyorum 16-18 yaş civarındayım. Eve ilk tarifi getiren Nurgün teyzem diye anımsıyorum. Bu tarif ,aslında farketmediğim İLK MUTFAK deneyimim…

Mayonezin, o zamanlarda portakal çiçek mutfağında kuralı konmuştu… Oda sıcaklığında ve taze yumurta zeytinyağ karışık ayçiçek yağı, ve sicim gibi akıtılan Krups marka mikserin üstün tek kollu performansı….Hazır mayonez yoktu o zamanlar….Kraft markanın mayonnesie yazısı kapaklarda var ama bizde reçel kavanozu veya kahve kavanozu olmuştu zaten…Muhtemelen mutfağa Adana’dan kaçakçılar çarşısından girdi bu kavanozlar mutfağa…


Portakal ve çiçek mutfağının bahçesinde tavuklarımız vardı….Kümese girdiğim zaman bacaklarıma tırmanan tavuk biti ile bitlendiğim, yayla zamanı Uğur enişte babamın , Murat 124 marka babamın ve kendi arabasına tahta sandıklara seyahat için 25 km hapsettiği tavuklar…Sonuç hep taze yumurta  hatta buzdolabına girmemiş..

Yıllar sonra kıvamı yine yeniden tutturdum….

Ölçüm şöyle;
1 adet yumurta sarısı
¾ su bardağı sıvı yağ (ayçiçek ve zeytin yağ karışık)
Bir çimdik tuz
Bir çorba kaşığı limon suyu.

Yumurta sarısını çok derin olmayan ,ölçü çam kabına alın.1 dk kadar mikserin tek kolu ile çırpın.Yağ karışımınızı damla damla akıtırak( Bunun ince akıtan ağzı vidalı  sos kaplarını ve ya el becerinize güveniyorsanız damla damla akıtarak çorba kaşığı kullanabillirsiniz)yumurtaya yedirin….


Mikserinizden yaklaşık 15 dk performans bekleyin .Sürekli çalışmalı…..Yaklaşık 2-3 çorba kaşığı yağı ekledikten sonra yumurta sarısı ve yağ yoğunlaşacaktır.(Eğer yoğunlaşmıyorsa  kıvam tutmamıştır ve malzemezinizi bir kenara alın,şansınızı zorlamayın)…..)
Mayonezin tamamına yağı yedirin ….Mikserinizin deviri yüksek olsun.Yağ bitmeye yakın tuz ve yavaş yavaş limon suyunu ekleyin.
Ben tutturamadığım mayonez malzemesini, tutturduğum mayonez malzemesine dikkatlice parça parça ekliyorum. Yine mikser yüksek devirli olmalı.

Mayoneziniz sert kıvamlı olacaktır, koyu süzme yoğurdu veya 1-2 çorba kaşığı soğuk suyu kontrollü olarak ekleyerek sebzeleri eklemeden kıvamı yumuşatabilirsiniz…Rengi beyazlaşacak....


Evde haşladığım havuç patates konserve bezelye ile salatamı yaptım.

Karışıma,mini küp kesilmiş salam ve kornişon turşuda ekleyebilirsiniz karışıma...(eklendiği zaman Amerikan salatası diye anılıyor)




Ev yapımı katkısız mayonezinizi en fazla 2 gün buzdolabında kapalı cam kapta saklayabilirsiniz….
Afiyetle katkısız,denemek isteyenlere....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder